Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
prva sezona i odmah...

VIDEO Dječak koji je u debiju prodao tunel Modriću i Kroosu…

Mladi nogometaš Tottenhama Dele Alli definitivno je jedna od najljepših priča ove lude sezone u Premierligi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kakvo će to nogometno proljeće biti na Otoku. Ostalo je još 10 kola do kraja prvenstva, a nitko nema pojma ni tko je favorit za osvajanje naslova ni tko je od konkurenata sigurno otpao u toj utrci. Kolonu predvodi Leicester City koji je prošlo kolo s domaćim remijem protiv West Broma povećao (!) prednost jer su redom gubili Tottenham, Arsenal i Manchester City.

Opjevani su već Leicesterovi heroji Jamie Vardy, o kojem se već sprema scenarij za film, i Riyad Mahrez kojeg želi pola Europe. No, za petama im je jedan dječak koji će tek sljedećeg mjeseca napuniti 20 godina. On je Bamidele Jermaine 'Dele' Alli, jedna od udarnih igli fenomenalnih Spursa koji pod vodstvom Mauricija Pochettina ove sezone igraju najbolji nogomet u Engleskoj.

Argentinskom treneru, kojeg već povezuju s mogućim odlaskom u Real, možemo zahvaliti što danas gledamo možda i najboljeg igrača u Europi 96. godišta (kao i naš Halilović). U zimu 2015. Tottenham je dobio bitku za Dele Allija oko kojeg se Brendan Rodgers malo nećkao, dok je Pochettinu on jedan od najvažnijih igrača u svojoj debitantskoj sezoni.

Kako stvari stoje, Dele Allija ćemo gledati i u prvih 11 Engleske na Euru u Francuskoj, jer ovaj, još uvijek tinejdžer, igra fantastično. A engleski novinari će često podsjetiti kako je sve krenulo. Nakon što je nakon potpisa za Spurse ostao na posudbi u svojim MK Donsima, Dele Alli je debitirao protiv, ni više ni manje, nego Real Madrida.

On se ne boji nikoga i igra se nogometa

I odmah je mladić iz Milton Keynesa pokazao kako nema respekta prema nikome. Provukao je prvo loptu kroz noge našem Luki Modriću, jednom od stupova današnjeg Reala, a potom i njegovom kolegi iz veznog reda Toniju Kroosu.

Ove sezone je ekspresno stigao i debi za englesku reprezentaciju. Protivnik je bio domaćin Eura, a Alli je odmah zabio golčinu Francuzima na Wembleyju.

''Ono što morate znati o njemu je da je jedinstven. Imao je teško djetinjstvo i to ga je formiralo kao neustrašivu osobu. Nije arogantan, samo se želi dobro zabaviti na terenu'', kaže o Alliju Mike Dove, jedan od trenera u mlađim uzrastima MK Donsa.

Njegova majka nedavno je otkrila kakvo je ustvari djetinjstvo imao njen sin.

''Imala sam četvero male djece koja su imala četiri različita oca. No, i dalje sam bila samohrana majka jer niti jedna veza nije uspjela. Imali smo veliku kuću, ali nije bilo lako.''

Njegov otac je Nigerijac koji se odselio u SAD odmah nakon rođenja sina. Odrastao je bez oca, a majčini problemi s alkoholom natjerali su ga se vrlo rano počne brinuti sam o sebi. Škola ga nije pretjerano zanimala, često je sudjelovao u nestašlucima, a to što je puno vremena provodio na ulici kasnije će se pokazati punim pogotkom.

''Kažu kako je potrebno 10 tisuća sati rada s igračem kako bi on postao vrhunski. Još bolje ako u tom vremenu ima dosta sati samoučenja. Puno toga je naučio sam, kako griješiti i ispraviti pogreške. Na treninzima je uvijek isprobavao trikove, baš kao da je s društvom na ulici'', rekao je Dove.

Danas pojedini klubovi dovode talentiranu djecu i s pet godina, no Alli nije imao takav put. Relativno kasno je ušao u sistem. Imao je 11 godina kada su treneri u Donsima shvatili da im je stigao vanserijski talent.

Prvi dodir s loptom - peta

Dvije godine kasnije njegova je majka shvatila da mu život u problematičnoj obitelji i bježanje na ulicu neće pomoći. Pristala je da Dele preseli u obitelj prijatelja iz kluba. Iako ga nikad formalno nisu posvojili, Dele je pubertetske godine proveo u obitelji Alana i Sally Hickford.

Stabilnost obiteljskog doma ubrzala je njegov nogometni napredak i sa 16 je već igrao za prvu momčad MK Donsa. Njegov prvi dodir s loptom u seniorskom nogometu bio je odigravanje petom, a prvi gol projektil s 20 metara. Kad je imao 18 Tottenham je dao za njega 5 milijuna funti, danas vrijedi višestruko.

I zato je njegova ozljeda zabrinula navijače. Protiv West Hama nije zaigrao od početka, ali u najvećoj utakmici za Tottenham, onoj subotnjoj protiv Arsenala, Dele Alli mora igrati…
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider