Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
trenirao i vučevića

Cruyff je Mourinha napao zbog Modrića i bio senzacija u Samoboru

Nogometni svijet oplakuje Johana Cruyfa, tvorca modernog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tužan je današnji dan za cijeli nogomet. Umro je Johan Cruyff nakon što nije uspio pobijediti rak pluća. Preminuo je u krugu obitelji u Barceloni.

Odlazak Johana Cruyffa šokirao je nogometni svijet. Legendarni Nizozemac, osim velikim igračkim i trenerskim uspjesima, pažnju je privlačio osebujnim i britkim izjavama, a za njega se vežu i neke zanimljive anegdote koje imaju poveznicu s Hrvatskom.

Naime, kad je Jugoslavija u završnici 5. europskog prvenstva 1976. godine u Zagrebu udomaćila Čehoslovačku, SR Njemačku i Nizozemsku, Cruyff i društvo bili su prava atrakcija pa je njihove treninge u Samoboru pratilo i po nekoliko tisuća ljudi. Na prvom treningu, u uvodnom dijelu – iznenađenje. Među vratnicama je stajao – veliki Johan Cruyff. A dobar dio treninga zvijezda Oranja provela je sa satom na ruci!?

Cijenio je Modrića

Druga poveznica jest Luka Modrić. Svjetski mediji često su uspoređivali hrvatskog i nizozemskog veznjaka, a Cruyff nikad nije skrivao koliko cijeni igrača Reala. Tako je zbog Luke kritizirao i Josea Mourinha dok je vodio kraljevski klub.

''Mourinho je veliki trener, ali nešto mu nedostaje. Vidi se da nije bio igrač pa mu nedostaju takvi detalji. Uvjeren sam da bi iz igrača mogao izvući još i više. Evo, na primjer, Luka Modrić je jedan od takvih. On ima ogromnu kvalitetu, ali mu treba dati više slobode. Treba znati iskoristiti njegove kvalitete'', rekao je Cruyff u ožujku 2013. godine.

Vodio Žutog i Vučevića

Slavni Nizozemac kao trener Barcelone vodio je i Roberta Prosinečkog kad je u ljeto 1995. stigao u katalonski klub iz Ovieda.

No, te se sezone Prosinečki baš i nije naigrao, budući da ga Cruyff nije “vidio” u sredini travnjaka, nego na napadačkom desnome boku, bliže suparničkim vratima, kao alternaciju Luísu Figu...

''Ne trebam čudesni dribling Roberta Prosinečkog na centru, nego pred suparničkim vratima! I zato ga stavljam tamo, a nitko mu ne brani da se ubaci u sredinu'', pojasnio je tada svoje viđenje Cruyff.

Prosinečki, naravno, nije bio sretan, on je nogometaš koji je stalno volio imati loptu u nogama, a ovako je ovisio o drugima. I znalo se da će ubrzo uslijediti razlaz, Robert je izdržao do prosinca 1996. i onda je otišao u Sevillu.

Drugi Hrvat pod Cruyffom bio je sportski direktor Hajduka i bivši nogometaš Barcelone Goran Vučević koji nam je ispričao jednu anegdotu s treninga.

''Igraču su na treningu bili u krugu i Cruyff je govorio. Pojavio se Romario i ovaj ga je pitao zašto kasni. Brazilac je rekao kako ima 27 godina, dao je 27 golova i što još hoće od njega. Cruyff nije dogovorio, a Romario sljedeće godine više nije igrao u Barceloni.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider