Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedinstveni sustav

Napeta liga bez favorita: Klub koji hara Europom ovdje igra "ligu za ostanak"

U ovoj ligi je napeto do samog kraja, a četvrtfinalist Europa lige nema ni teoretske šanse za naslov.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako često podcjenjivana, belgijska Jupiler liga se pokazuje vrlo jakim i zanimljivim natjecanjem. U Europa ligi su belgijski klubovi pokazali snagu i izborili dva četvrtfinala. Anderlecht je na putu do četvrtfinala izbacio Zenit i APOEL, Gent našeg Lovre Kalinića je izbacio Tottenham i onda ispao u belgijskom okršaju s Genkom, koji je izborio četvrtfinale, a u prvenstvu nema ni teoretske šanse za osvajanje naslova.

Belgijska liga je jedna od rijetkih koja je zadržala neku vrstu starog „HNL-ovskog“ sustava lige za prvaka i, uvjetno rečeno, lige za opstanak. Šest od 16 klubova ide u ligu za prvaka, a Genk je ostao kratak za samo jedan bod, kao i sedmi Mechelen.

Sustav koji omogućuje "popravni" i osigurava borbu do samog kraja

Međutim, „liga za opstanak“ zapravo nije borba za očuvanje prvoligaškog statusa nego za utješnu nagradu u kojoj svi klubovi imaju podjednake šanse. Posljednji iz regularnog dijela sezone odmah ispada u drugu ligu, a preostalim klubovima se pridružuju tri drugoligaša i stvara dvije skupine od šest klubova koji igraju „od nule“, za razliku od lige za prvaka u koju se prenosi pola bodova.

Ulog je vrlo visok – pobjednici skupina razigravaju najprije međusobno, a zatim i s četvrtoplasiranim iz lige za prvaka, a nagrada je mjesto u Europa ligi. U ovom dijelu prvenstva su završili nekad veliki klub Standard Liege i četvrtfinalist Europa lige Genk što potvrđuje koliko je belgijska liga izjednačena i nepredvidljiva.

 

U sezoni 2017./2018. pobjednici nacionalnih kupova prvih 12 liga imaju izravan plasman u skupinu Europa lige. Belgija je trenutno deveta, a zahvaljujući europskim uspjesima preskočit će osmu Ukrajinu. Finale Kupa je na rasporedu u subotu na Stadionu kralja Baudoina (poznatijem kao Heysel), a igraju ga Waregem i Oostende, mali klubovi koji će dobiti priliku za izlaz na veliku scenu.

Napeta borba za prvaka

Vodeće momčadi lige su Anderlecht i Club Brugge s 31 i 30 bodova. Treći Waregem ima 27, a ostala tri kluba – Genk,Charleroi i Oostende – su svi izjednačeni na 25 bodova. Ovakva situacija garantira napetu završnicu lige, a zbog jedinstvenog sustava koji osigurava vrlo unosnu utješnu nagradu borba ne prestaje ni u donjem dijelu prvenstvene ljestvice.

Genk i Mechelen, koji su u regularnoj sezoni ostavili najbližeg konkurenta za devet bodova, su prvi favoriti dijela natjecanja koje se službeno naziva Playoff Europa lige.

Belgijska liga je uvijek bila privlačna hrvatskim nogometašima koji taže odskočnu dasku i dokazivanje, a to najbolje potvrđuje podatak da su Hrvati čak sedam puta bili prvi strijelci belgijske lige. Trenutno je najistaknutiji član hrvatske kolonije u Belgiji Lovre Kalinić koji je brzo osvojio navijače Genta, a tu su i dobro poznata imena poput Marija Tičinovića, Antonija Milića i Tomislava Barbarića.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider