Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Promjena formacije

Barca sprema revoluciju: Messiju nova uloga, stiže napadačka zvijezda

Novi trener Barcelone Ernesto Valverde razmišlja o promjeni formacije i premještanju Lionela Messija u vezni red...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ernesto Valverde priprema dosta značajne promjene u igri Barcelone, moglo bi se čak reći i revolucionarne.. I prije nego što je Valverde preuzeo klupu Barcelone, već smo pisali da se na Camp Nouu razmišlja o povlačenju Lionela Messija u sredinu terena. O tome su svojevremeno naširoko spekulirali španjolski mediji. Dva su bitna razloga za to.

Prvo, postepena Messijeva transformacija iz klasičnog napadača u „playmakera“ i „pakera“ traje već duže vrijeme. Što je stariji i iskusniji Argentinac se sve više povlači natrag po loptu i sve više uživa u vođenju igre i asistencijama.

Messiju nova uloga, Dembele nova meta

Na taj je način više u kontaktu s loptom i još više utječe na igru Barcelone. Messi i dalje puno zabija, ali i puno više dirigira igrom Barcelone nego prije. Drugi je razlog taj što će se na taj način otvoriti mjesto u napadu za još jednu veliku zvijezdu.

Barca je dugo vremena pikirala na Paula Dybalu, pa se spekuliralo kako koketira s Antoineom Grizmannom, no kako su ti potencijalni transferi propali, okreće se novim metama. Navodno je sada prvi na listi Ousmane Dembele, francuski napadač u redovima Borussije Dortmund. To znači da u Barceloni ne računaju ozbiljno na Paca Alcacera i da će vjerojatno završiti na transfernoj listi.

Verratti na putu za Camp Nou

Čini se da je Valverde prihvatio sugestije čelnih ljudi Barcelone i razvija plan kako Messija uklopiti u vezni red, odnosno napraviti igru koja će mu najviše odgovarati. U najkraćem, Valverde želi da Messi bude za Barcelonu ono što je proteklih godina bio Andres Iniesta, ali poboljšana verzija, barem u ofenzivnom dijelu igre, jer se od Messija očekuje da ima bolju realizaciju. Međutim, teško je očekivati da će Messi prema nazad biti kao Iniesta, koji je, dok je bio mlađi, dosta trčao i pomagao obrani. Prevedeno, Messiju netko treba pokriti leđa.

Barcelona se iz toga razloga želi pojačati kvalitetnim veznjakom koji tehnički zadovoljava njezine standarde, ali uz to ima široka pluća i može puno trčati te ne bježi od duel igre. Taj bi trebao biti Marco Verratti, veznjak talijanske reprezentacija i PSG-a, koji je, čini se, na putu prema Camp Nouu. Barca za njega navodno namjerava istresti čak stotinu milijuna eura.

Promjena formacije, Rakitić ostaje u prvom sastavu

Osim promjena mjesta, spekulira se da će biti i promjena u sustavu igre. Valverde razmišlja zaigrati s četiri igrača u veznom redu i trojicom u zadnjoj liniji, dakle u formaciji 3-4-3, a ne kao najčešće do sada u 4-3-3. Na taj način Messi bi dobio veću slobodu u veznom redu, iako ne bi bio u potpunosti oslobođen defanzivnih zadataka.

Uz Messija i Verrattija, preostala dva mjesta u veznom redu držali bi Sergio Busquets i hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić. Dakle, Valverde ozbiljno računa na Rakitića i namjerava ga zadržati u početnoj postavi. Podrazumijeva se da bi naprijed ostali Luis Suarez i Neymar, a Dembele, ako dođe, trebao bi im se pridružiti, najvjerojatnije na desnoj strani.

Ako dođe do najavljenih promjena, Barcelona će možda odustati od kupovine desnog bočnog Arsenala Hectora Bellerina, jer u igri s trojicom otraga on ne bi bio toliko neophodan.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider