Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Derbi desetljeća

Bahati Dinamo pokrenuo ’’specijalni rat’’. Zašto Rijeka šuti? Boji se ili...

U derbiju sezone Rijeka ima meč loptu, jer ako pobijedi Dinamo, prvenstvo će biti praktički odlučeno.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U 27. kolu Prve HNL igra se derbi sezone, po našem mišljenju najvažnija utakmica cijelog prvenstva. U subotu na Rujevicu stiže Dinamo. Radi se okršaju koji bi mogao odlučiti utrku za prvaka, a svakako će u bitnom odrediti završnicu prvenstva.

Što god Matjaž Kek govorio, Rijeka ima meč loptu. Nećemo pretjerati ako kažemo da je to najvažnija utakmica ne samo ove generacije nego i u posljednjih 18 godina riječkog kluba, od one slavne utakmice s Osijekom na Kantridi. Da će Dinamo na Rujevici dočekati paklena atmosfera i nabrijana Rijeka, nema nikakve sumnje.

Ako Rijeka pobijedi, pobjeći će Dinamu na sedam bodova i prva titula državnog prvaka bit će joj nadomak ruke. Sedam bodova razlike Dinamo u posljednjih devet kola jako teško može nadoknaditi. To je jasno i Riječanima i Zagrepčanima. Osim bodovnog, derbi će imati možda i presudan psihološki efekt. Pobjedniku će dodatno narasti krila, dok će poraženi pretrpjeti snažan udarac.

Bitka prsa u prsa

To se posebno odnosi na Modre, jer će im u slučaju poraza ostati samo teoretske šanse za obranu naslova. Čak i ako remiziraju, više ne ovise sami o sebi, jer ako Rijeka do posljednjeg kola sve pobijedi, međusobni okršaj u Maksimiru neće imati rezultatsku težinu. Rijeka bi unatoč porazu zadržala bod prednost, ali nema sumnje da bi bila dobrano uzdrmana i šokirana. Čak i ako bi nastavila pobjeđivati, Dinamo je čeka u posljednjem kolu na Maksimiru i tu bi je mogao dokrajčiti.

Iz svega napisanog proizlazi da bi Rijeci odgovarao i remi, no time ništa ne bi bilo riješeno, do kraja prvenstva vjerojatno bi gledali dramu. Dinamo mora ići na pobjedu, jer samo s tri osvojena boda će i dalje držati u sudbinu u svojima rukama, ali teško da će i Rijeka igrati na remi. Riječani su vjerojatno izvukli pouke iz prošlosti i zacijelo su svjesni da bi kasnije mogli žaliti, ako se pokaže da će joj ta dva izgubljena boda stajati prvenstva.

Da je Riječanima netko prije početka prvenstva ponudio ovakav rasplet priče, dakle da u 27. kolu moraju pobijediti Dinamo na Rujevici kako bi osvojili naslov prvaka, vjerojatno bi objeručke prihvatili izazov.
Riječani igraju na svojem terenu, pred svojim navijačima i ako su doista izgradili karakter i srce prvaka, neće ni sekunde kalkulirati, jer u protivnom mogli bi gorko zažaliti. Treba se sjetiti prošle sezone; kalkulirali su i na kraju su se mogli samo udarati u glavu.

Psihološki rat

Kako stvari stoje, na Rujevici bismo mogli gledati vatromet, otvorenu bitku, okršaj prsa u prsa, dvoboj bez previše taktiziranja i kalkuliranja.
Rijeka cijelu sezonu nije izgubila utakmicu, a na Rujevici je posebno impresivna. Lider je na ljestvici, gledajući kroz cijelu sezonu ima konstantniju formu od Dinama, u dvama međusobnim susretima dala je za naslutiti da se riješila kompleksa Modrih, a u posljednjim kolima i kada joj igra nije bila najvišoj razini, pokazala je da ima karakternu momčad koja se u stanju vraćati iz rezultatskog minusa i pobjeđivati. U prošlom kolu suvereno je prošla kroz Vinkovce riješivši pitanje pobjednika već u prvom poluvremenu, čime je nagovijestila podizanje forme.

Tko će slaviti u utakmici sezone na Rujevici?

Ukupno glasova:

S druge strane, Dinamo je protiv Osijeka u prošlom kolu odigrao najbolju utakmicu u proljetnom dijelu prvenstvu, ali tek će derbi reći tko je doista u boljoj formi. Psihološki rat već je počeo. U posljednjih nekoliko dana na Maksimiru su krenuli u ofenzivu, poveli su "specijalni rat" protiv Riječana. Izjave sportskog direktora Romea Jozaka najbolji su primjer. U Dinamu su svi prepuni samopouzdanja, najavljuju da će protutnjati kroz Rijeku i obraniti naslov prvaka. Jozak kaže da je siguran u to, iako vrlo dobro zna da u nogometu ništa nije sigurno. Takve, prilično arogantne i bahate izjave Modri temelje na tradiciji i gardu prvaka kojeg su gradili i potvrđivali posljednjih desetak godina.

Mnogi se pitaju zašto Rijeka šuti? Boji se ili možda pucaju od bijesa. Čini se da su na Rujevici odabrali drugačiju strategiju. Rijeka je uglavnom tiha, za sada nema nekih bombastičnih odgovora iz njezina tabora. Riječani se nisu uhvatili na „modru udicu“, valjda vjerujući da im „trash talk“ manje odgovara, ali nije teško dokučiti da ih „bombe“ iz Maksimira „pale“ i dodatno motiviraju. Kada su u Dinamu razmatrali koju će strategiju odabrati u psihološkoj pripremi utakmice, vjerojatno su zaključili kako Riječane treba napasti iz svog oružja, vjerujući da nisu dorasli trenutku i da će izgorjeti pod pritiskom.

Taktičke igre

Obje strategije imaju svoju logiku i doista je teško reći tko će profitirati u ovoj igri živaca. Psihološki moment mogao bi se pokazati podjednako važnim kao i trenutačna forma, a možda i važnijim. Kek ima određenih problema sa sastavljanjem momčadi. Jedini Rijekin lijevi bek po vokaciji, Leonard Zuta, u Vinkovcima je zaradio suspenziju i neće moći igrati protiv Dinama. No, nema sumnje da Kek ima spremljenu varijantu i za tu situaciju. Trener Rijeke nakon utakmice kazao je da su Ristovski i Vešović prijavili ozljede, ali čini nam se da su to sam taktičke igre Rijekina stratega i da će obojica biti spremni za derbi.

Ne računajući od ranije ozlijeđene igrače, kod Dinama je slična situacija s Ćorićem, koji nije nastupio protiv Osijeka jer je iskrenuo gležanj na zagrijavanju. Kad se sve zbroji oduzme, i jedna i druga momčad ulaze u derbi bez pretjerano velikih problema, što se tiče ozljeda i suspenzija, moglo bi se reći da je sve na podnošljivoj razini, jer najvažnije uzdanice bit će na raspolaganju trenerima. U svakom slučaju ni Kek ni Petev neće se moći vaditi na izostanke.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider