Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ali nije u pravu

Čačić našao 'krivca' za Budimpeštu: 'Svi pozvani nisu sigurni za Euro'

Izbornik Ante Čačić nije imao reprezentativno okupljanje kakvom se nadao.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kockao se izbornik Ante Čačić, ali ga nije išlo. Za većinu ipak neshvatljiv popis od samo 20 nogometaša za dvije prijateljske utakmice hrvatske reprezentacije s čak šest dopuštenih izmjena, u Budimpešti je doživi zasluženi neuspjeh.

Zašto neuspjeh i zašto zasluženi? Pa zato što su navijači očito nezadovoljni prikazanim i zato što bi se u slučaju pobjede protiv Mađarske sve maskiralo nekim famoznim skorom od pet uzastopnih pobjeda u kojima je realno ozbiljan protivnik bila tek Rusija gdje je ostvarena vrijedna pobjeda iako se radilo o još jednom (trećoj od Čačićevih pet utakmica) prijateljskom susretu.

Nitko nije pozvao tako mali broj igrača za neslužbeni početak priprema za Euro. I na kraju se dogodilo ono što smo i očekivali. Ozljede, prehlade, umor u drugih 45 minuta onih koji su morali odigrati oba cijela susreta. Da stvar bude gore, Čačić je htio biti tvrdoglav pa nije uveo trojicu igrača s klupe. Ivan Vargiću primjerice u dvije utakmice nije dao niti jedne jedine minute.

''Činjenica je da su se dečki jako potrošili na utakmici u Osijeku. Pa su onda dan kasnije imali velike marketinške obveze, tada smo i ostali bez Badelja koji je četiri sata stajao na vjetru snimajući reklamu i dobio je virozu. Pa su putovali u Budimpeštu, sve je to utjecalo na pad energije, koji se osjetio s Mađarima. Međutim, nisam nezadovoljan, odigrali smo utakmice protiv različitih suparnika i više je potankosti kojima sam zadovoljan nego onih koje me ne vesele'', kaže Čačić.

Konkretno?

''To su ipak stvari za dublju analizu.''

Sponzorima se neće svidjeti upiranje prstom

Ante Čačić je okrivio marketinške obaveze što sigurno neće biti drago sponzorima. Ali, nisu krivi sponzori jer znalo se da će takvih obaveza biti, kao i svaki put do sada. Posljednja je to prilika da se snime reklame koje ćemo gledati tijekom cijelog Eura, a to je usotalom netko, poput predsjednika Šukera, dogovorio i potpisao.

Ne znamo kako to izbornik nije znao. Ne znamo čemu čuđenje. I to je jedan od razloga zašto je popis trebao biti veći od broja kojeg vodi na Euro, a ne manji.

''Bez Kalinića i Badelja ostali smo baš uoči odlaska u Budimpeštu i bilo bi neobično i nepotrebno tako naglo pozvati nekog igrača da sjedne u automobil 24 sata prije utakmice. Uostalom, želio sam da odigramo utakmicu bez previše izmjena, kako se igra ne bi razvodnila kao u Osijeku. Tako je i bilo, dvoboj s Mađarima bio je pravi natjecateljski, nije tu bilo nimalo prijateljstva na travnjaku, Mađari su stalno igrali na rubu kartona.''

Zašto niste uveli Halilovića i Lovrena?

''Zato što sam odlučio provjeriti neke druge igrače kako funkcioniraju u situaciji kad suparnik pritišće, kad se igra oštrije.''

Zanimljivo, Šime Vrsaljko je figurirao kao vjerojatni Čačićev izbor za lijevi bok kad veće nije zvao niti jednog jedinog lijevog bočnog igrača. Ipak, čini se kako je Vida bliže toj poziciji.

''Sve je i dalje otvoreno, iako sam zadovoljan kako je Vida funkcionirao na tom mjestu. Uostalom, Vida u kijevskom Dinamu u europskim utakmicama stalno igra na toj poziciji, nije mu to strano i svakako je jedna od ozbiljnih opcija.''

Dobro je da od ovih 20 'nisu svi sigurni'

Čačić je isprobao nekoliko sustava igre, a vidjelo se da za onaj 3-5-2 nemamo igrače za najjače utakmice.

''Nije sustav “sveto pismo”, stoga smo i iskušali nekoliko mogućnosti kako bismo mogli reagirati tijekom utakmice. Sistem 3-5-2 dobro je funkcionirao u Osijeku u igri prema naprijed, dobar je bio i ovaj 4-2-3-1 u prvom poluvremenu s Mađarima. No očito je da nam nedostaje uigravanje.''

Hoćete li imati vremena za uigravanje?

''Bit ćemo zajedno tri tjedna uoči Eura. Nije to mnogo vremena, ali morat ćemo iskoristiti svaku sekundu kako bismo spremni otišli u Francusku.''

I ono najvažnije. Od ovih 20 pozvanih nisu se svi jednako nametnuli i istaknuli. S druge strane, nije bilo nominalnog trećeg napadača Andreja Kramarića koji igra u sjajnoj formi, a tu su i sjajni mladi nogometaši poput Jedvaja, Pašalića, Roga, Ćorića. Jesu li igrači iz posljednje akcije sigurni za Euro?

''Ne, nisu svi! Ali od ovih 20 nogometaša sigurno je njih 17 ili 18. Znamo li da u Francusku ide 20 igrača i trojica vratara, otvoreno je još četiri-pet mjesta'', poručio je izbornik.

Jeste li zadovoljni viđenim na prijateljskim utakmicama nogometne reprezentacije?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider