Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvatska uoči EP-a

Analiza Saše Lugonjića: Tko ima sigurnu kartu, a tko šanse za Euro?

Saša Lugonjić je u Dnevniku Nove TV analizirao stanje uoči Europskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči utakmice s Izraelom pompozno je najavljivan novi sustav igre. Ante Čačić testirao je 3-5-2, sustav koji je Vatrene proslavio 1998. godine. No, od Francuske do Francuske prošlo je 18 godina, a ono što je za Hrvatsku tada bilo idealno danas baš i ne funkcionira jer Vatreni nemaju igrače za taj sustav.

U sustavu 3-5-2 ključna je uloga bočnih igrača, što su protiv Izraela igrali Ivan Perišić i Darijo Srna. Ta pozicija od igrača traži pokrivanje najmanje 70 metara terena i kontinuirano ponavljanje. Srna na pragu 34. rođendana više nema fizičku moć za to, a Perišić je prvenstveno krilni igrač kojeg bi se u ovom sustavu previše opteretilo defanzivnim zadacima, te nepotrebno izgubilo njegovu moć prema naprijed. A, u tom dijelu je naš najbolji igrač u posljednje dvije godine.

Kroz kvalifikacijski ciklus za EURO, ali i prethodni Mundijal, najučinkovitijim sustavom za hrvatsku reprezentaciju pokazao se je 4-2-3-1. Koji se lako može modificirati i u 4-1-4-1 ili 4-3-3.

Pod pretpostavkom dobre forme i zdravstvenog stanja svih igrača, idealnih 11 u tom sustavu mogli bi biti ovako posloženi. Srna, Ćorluka, Vida i Vrsaljko u posljednjoj liniji. Brozović i Modrić u sredini, Rakitić iznad njih, Perišić i Pjaca na krilima, te Mandžukić u vrhu napada.

U slučaju Vidinog pozicioniranja na mjesto lijevog beka, stopersku poziciju zauzeo bi Lovren. Naravno, ovdje postoje i druge kombinacije - poput one s Brozovićem na krilu - no ovdje smo se fokusirali na ono što je Hrvatskoj formacijski bilo najbliže u posljednjem ciklusu.

A kakvo je stanje s pozivnicama za EURO dva mjeseca prije završnog okupljanja? Što se vratara tiče, tu nikakvih dvojbi nema. Subašić, Kalinić i Vargić sigurni su putnici za Francusku, dakle oni bukiraju prve tri vize.

 

Jedvaj ili Šifo, Pašalić ili Antolić?

U obrani je siguran kvintet Srna, Ćorluka, Vida, Lovren i Vrsaljko. Tu smo već na osam sigurnih putnika. Za posljednju akciju bio je pozvan i Schildenfeld, no realno najveće šanse za još jedno stopersko mjesto ima Tin Jedvaj. Igra u jakoj Bundesligi, te je mlađi i svestraniji od Schildenfelda. Određene nade gaji i Lešković.

Iako je Čačić za posljednju akciju sastavio popis bez ijednog klasičnog lijevog beka, otići tako na EURO bio bi veliki rizik. Stoga ne treba otpisati mogućnost da jedan iz terceta Strinić - Pranjić - Leovac ipak uskoči u avion za Pariz.

Od veznjaka i krila sigurni su Modrić, Rakitić, Perišić, Brozović, Kovačić, Badelj, Halilović i Pjaca. Za Izrael i Mađarsku bio je pozvan i Antolić, no njegovim uvrštenjem na završni popis prije Pašalića Čačić bi, na neki način, sam sebi skočio u usta. Izbornik je jasno rekao da će u slučaju da za određeno mjesto konkuriraju dva igrača kojima je ionako klupa najizglednija opcija, prednost dobiti mlađi i perspektivniji. Chelseajev igrač na posudbi u Monacu pet je godina mlađi od kapetana Dinama i nesumnjivo mnogo veći potencijal.

U odnosu na Antolića i Pašalića, Marin Tomasov igra drugu poziciju - krilnu, no upravo zbog deficitarnosti tog mjesta - nogometaš Rijeke ima pravo na nadu.

Tko od mladih nada?

Rekli smo već, Čačić je više puta naglašavao važnost davanja prilike mladim igračima, a trojica s najviše izgleda po tom ključu su Vlašić, Ćorić i Rog. S veznjacima i krilima dolazimo do brojke od 20 putnika za EURO, a posljednje tri ulaznice za najveću nogometnu smotru u 2016. imaju sigurne vlasnike. Tercet vatrenih napadača za EURO, bude li sve u redu sa zdravstvenog aspekta, bit će Mandžukić, Kalinić i Kramarić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider