Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nadamo se samo...

HNL kakvog ne pamtimo: Rijeka i Osijek ozbiljno prijete Dinamu

Odigrana je prva četvrtina hrvatskog nogometnog prvenstva za ovu sezonu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iza nas je devet od 36 kola koliko se ima za igrati i ove HNL sezone, a pogled na ljestvicu otkriva zanimljivo stanje, kakvo se dugo nije dogodilo.

U posljednjih 10-ak godina koliko Dinamo niže naslove prvaka znalo se dogoditi da u nešto kasnijoj fazi sezone Modri ne budu na vrhu odnosno da Hajduk usred jeseni (2013. i 2015.) ili proljeća (2009.) bude vodeći, ali ovako loše Zagrepčani nisu izgledali još otkako su svojedobno igrali u Ligi za ostanak (2005.).

Blijede igre Dinama koji je rasprodao sve što je mogao (Pjaca, Rog, Eduardo, Brekalo, Taravel, Ježina...) i odlične partije, kao i raspored koji čeka Rijeku i Osijek, sugeriraju da bi ovakvo stanje moglo potrajati još neko vrijeme.

Je li Rijeka sazrela za naslov?

Rijeka je po trenutnoj formi najbolji hrvatski klub, zasad se odlično nose s brojnim odlascima jer je Matjaž Kek nove igrače odlično uklopio u momčad. Sedam pobjeda i dva remija poslije devet kola respektabilan su rezultat, tim više jer su Riječani svladali sva tri kluba iz vrha ljestvice (Osijek pa Hajduk u gostima, Dinamo na svojoj Rujevici).

Prije reprezentativne stanke Rijeka je domaćin posljednjeplasiranom Splitu te gostuje u Puli kod Istre 1961. Uzmu li tu svih šest bodova, sve izraženiji će biti šampionski snovi na Kvarneru o prvoj tituli u povijesti kluba.

Osijek pravi hit

U sličnoj situaciji je i Osijek, definitivno najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva. Osječani su drugi, zaostaju jedan bod za Rijekom, a gotovo nestvarno zvuči da je zapravo da je ispred Dinama i Hajduka klub koji je zadnjih godina sve do posljednjih kola vodio grčevitu borbu za ostanak.

Euforija je zahvatila grad na Dravi, a sad slijede lijepe prilike za novu berbu bodova - u iduća dva kola Osijek je oba puta domaćin, prvo Istri pa onda Interu. U jesen 2000. Osječani su pod vodstvom starog trenerskog vuka Stanka Mršića sjajno igrali u Kupu Uefa te su čak i prezimili u HNL-u na prvom mjestu.
Teško je prognozirati koliko će dugo pobjeđivati u seriji, ali već i sama činjenica da će nakon reprezentativne stanke (vjerojatno) igrati s Rijekom (15. ili 16. listopada) za prvu poziciju lijepa je nagrada za sav trud i predstave koje iz kola u kolo pružaju igrači Zorana Zekića.

Kako će Dinamo izgledati nakon Lige prvaka?

Dinamo prvo mora riješiti pitanje novog trenera (u igri je nekoliko kandidata), a tko god bude izabran, nakon onog što smo vidjeli na Rujevici ove nedjelje, nismo sigurni da će na raspolaganju imati najjači individualni kadar.

Liga prvaka u kojoj ih čeka još pet utakmica u ovakvoj situaciji je otegotna okolnost, kao natjecanje u kojem će svi igrači ići maksimalno nabrijano, a onda se prešaltavati na domaće izazove. Povijest je pokazala da su Modri imali problema u prvenstvenim utakmicama, a vidjet ćemo kako će to izgledati u prvoj sljedećoj prilici, na velikom derbiju s Hajdukom na Maksimiru (nedjelja, 2. listopada). Prije toga ih čeka 'gostovanje' kod Lokomotive u Kranjčevićevoj, a povijest nas uči da će tu uzeti tri boda.

Hajduk vreba iz prikrajka

Što se tiče Hajduka, 17 bodova u devet kola bolji je učinak nego prošle sezone u istom razdoblju, a dojam da se moglo više odnosi se prvenstveno na utakmicu s Interom u Zaprešiću u prošlom kolu. Splićani su upisali dva poraza, ali oba su bila teška - na Poljudu su prvo nokautirani od Dinama, a onda i od Rijeke, primivši po četiri gola u tim susretima.

Sad kad nema Europe trener Marijan Pušnik može se u miru posvetiti radu i pokušati standardizirati momčad koja bi se upustila u borbu za sami vrh. Sa zdravim kapetanom Lovrom Kalinićem (zbog lakše ozljede propustio ogled sa Slaven Belupom) i Franckom Ohandzom koji bi bio spreman makar za jedno poluvrijeme svaku utakmicu, Hajduk će imati što reći u ovom četveroboju.

U svakom slučaju, nitko sa sigurnošću ne može reći dokad će Rijeka i Osijek voditi kolo u HNL-u. Koliko god ozračje oko Rujevice i Gradskog vrta sad bilo euforično, valja podsjetiti kako se Dinamo vraćao iz ovakvih situacija, a ne treba zanemariti niti moć koju ima u hrvatskom nogometu.

Nadamo se samo da će se bitka za naslov prvaka voditi isključivo na zelenom travnjaku i da konce neće vući nitko drugi nego igrači i treneri. Bio bi to veliki korak naprijed za HNL.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider