Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Ako itko može izvući Redse, to je on: Sa šakom eura pomeo je Bayern i Real!

„Redsi“ u Kloppu vide spasitelja, čovjeka koji će svojim trenerskim sposobnostima i romantičnim doživljajem nogometa okrenuti kotač povijesti i vratiti ih u vrijeme kada su bili najbolji klub Engleske i Europe.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sada je već sasvim izvjesno da će Jürgen Klopp biti novi trener Liverpoola. Vojska Liverpoolovih navijača s nestrpljenjem i ushićenjem čeka dolazak ekscentričnog Nijemca na Anfield. „Borbeni nogomet, ne šminkerski, to je ono što volim“, kazao je jednom prilikom luckasti trener koji na klupi gotovo stalno nosi šiltericu na glavi. Englezi su ga već prozvali „Madcap“, impulzivni, vragolasti, ekscentrični, kako god hoćete.

„Ono što u Njemačkoj zovemo 'engleski nogomet' – kišni dan, blatnjavi teren, rezultat 5:5, svi prljavi i umazani idu doma i ne mogu igrati tjednima kasnije“, citiraju engleski mediji Kloppove duhovite izjave koje na "Otoku" padaju na plodno tlo. Engleski mediji dočekuju Kloppa s gromoglasnom pompom, ali uvijek je to tako kada veliko nogometno ime stiže u kolijevku nogometa. Prvo slatkorječivost, a onda po zasluzi, od panegirika, ako se uspije, do brutalnih kritika i napada, ako se ne uspije.

Ako itko može izvući Redse, to je Klopp

„Redsi“ u Kloppu vide spasitelja, čovjeka koji će svojim trenerskim sposobnostima i romantičnim doživljajem nogometa okrenuti kotač povijesti i vratiti ih barem u 1990., kada su zadnji put bili prvaci Engleske, ako ne već u najslavnije dane krajem 70-tih i početkom 80-tih kada je Liverpool bio daleko najjači i najuspješniji engleski pa i europski klub.

Očekivanja su malo je reći velika, no pitanje je jesu li realna i ostvariva? Teško je reći, ali ako je itko sposoban od malo čega ili skoro ničega, napraviti nešto opipljivo, onda je to Klopp. Jedini provjerljivi argument trenerskog genija jesu njegovi prijašnji rezultati i dosezi. Klopp je gotovo pa mađioničarske sposobnosti pokazao u Dortmundu.

Kada je 2008. stigao ne Westfalen, Borussia je bila u daleko težoj situaciji nego Liverpool danas. Nekoć veliki klub bio je na aparatima ili ako hoćete, klocnama, opterećen dugovima i pogreškama iz nedavne prošlosti kada se bezumno trošilo i dovelo klub na rub propasti. Borussia je pod vodstvom Thomasa Dolla sezonu završila na 13. mjestu, što je bio najlošiji rezultat od 1988., kada je također bila 13.

Sa šakom eura na raspolaganju Klopp je odmah krenuo u rekonstrukciju momčadi. Već u prvoj sezoni podigao je Dortmunđane do šestog mjesta, sezonu kasnije do petog, a onda je potpuno iznenađujuće matirao moćni i višestruko bogatiji Bayern osvojivši dva uzastopna naslova prvaka Njemačke i potom dva druga mjesta. Kao šlag na tortu bilo je londonsko finale Lige prvaka gdje je Borussia u svenjemačkom okršaju izgubila od Bayerna. Klopp je tek u posljednjoj sezoni popustio, što se moglo i očekivati jer je Borussia svih tih godina prodavale najbolje igrače i negdje se priča morala slomiti.

Kloppov recept za uspjeh

„Najvažnije je dovesti prave igrače, odnosno prepoznati u njima potencijal, pokušati ih razviti i potom njihove vještine prilagoditi potrebama momčadi“, Kloppov je recept za uspjeh s malim dodatkom:

„Morate pronaći filozofiju igre koja odražava vaš mentalitet, koji se opet reflektira na mentalitet kluba, a što su sve skupa daje smjernice koje treba slijediti.“

Kloppov prethodnik Brendan Rodgers potrošio je u svojem mandatu 406 milijuna eura na pojačanja, što je cifra koju njemački trener u Borussiji nije mogao ni zamisliti a kamoli dobiti na raspolaganje. Klopp je sa smiješnim novcima, za englesku ligu, pronašao sjajne igrače i napravio atraktivnu i nadasve uspješnu igru, s kojom je uspio u dvije sezone pomesti veliki Bayern te nešto kasnije i Mourinhov „kraljevski skup zvijezda“, a što je sve skupa Borussiji omogućilo da se izvadi iz financijskog gliba i osigura sigurnu budućnost.

„Za mene je Klopp jedan od najboljih trenera na svijetu“, procjenjuje veliki Franz Beckenbauer, koji je poznat kao čovjek koji ne daje olako takve izjave. „Kombinacija - Liverpool i Klopp - čini mi se kao jako dobra kombinacija.“ Kad to kaže „Kaiser Franz“, onda je to prilično dobra najava.

Emocije se razliježu crvenim dijelom Liverpoola. „Kop“ je spreman za svečani doček, nema sumnje kako „You'll Never Walk Alone“ grmjeti kao u neka dobra stara vremena Shanklyja i Paisleyja, kao posjetnica ali i upozorenje Nijemcu da se najslavnija nogometna himna izvorno izvodila na Anfieldu. „Žuti zid“ je fantastičan, gromoglasan, jedinstven, ali „Kop“ je ipak „Kop“. I kad navija i kad kritizira.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider