FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Za 4 milijarde dolara

VIDEO Prodaja UFC-a najveća transakcija u povijesti sporta

Borilačka organizacija UFC prodana je za nevjerojatne 4 milijarde dolara! Dosadašnji vlasnici - braća Fertitta - na prodaji UFC-a zaradili su čak dvije tisuće puta više nego što su potrošili na njegovu kupnju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je UFC osnovan prije nešto više od 20 godina - kao jedan od pionira slobodne borbe - nitko nije ni slutio u kakvu će se prestižnu i bogatu organizaciju pretvoriti.

Te daleke 1993. UFC je osnovan na rubu sportskog i medijskog svijeta. Osnivač - tvrtka SEG - uporno se opirala suradnji sa američkim sportskim regulatornim tijelima. Televizije su odbijale prijenose. Politika zabranjivala održavanje priredbi. UFC je u idućih sedam godina stigao na rub bankrota.

A onda su 2001. UFC kupili braća Frank i Lorenzo Fertitta iz Las Vegasa, bogati vlasnici lanca kockarnica. Cijena: dva milijuna dolara! Upravljanje je preuzeo njihov prijatelj - Dana White - i počeo je uspon do najjače organizacije slobodne borbe na svijetu! Taj spektakularan proboj u sportski main-stream privukao je pažnju novih bogatih investitora, a korporacija WME-IMG ponudila je za kupnju čak četiri milijarde dolara! To je dvije tisuće puta više nego što su braća Fertitta platili 15 godina ranije! Najveća transakcija u povijesti sporta je izvršena!

Novi vlasnik UFC-a računa na veliki uspon organizacije, i brz povrat uloženog. Primjerice, dosadašnjim vlasnicima, UFC je već 2006. donio zaradu od 200 milijuna dolara, a samo prošle godine, čak 600 milijuna! Teoretski, i bez daljnjeg rasta, novi vlasnici bi već za sedam godina dobili povrat uloženog!

Evo i malo usporedbe. NBA momčad LA Clippersi prije dvije godine su prodani za dvije milijarde dolara, dvostruko manji iznos od UFC-a. A prema procjeni magazina 'Forbes', naj-vrjedniji sportski klub na svijetu su Dallas Cowboysi iz američkog NFL-a, vrijedni upravo četiri milijarde dolara. A najvrjedniji nogometni klub na svijetu je Real Madrid, s 3,7 milijardi dolara!

A ako pogledamo izvan sporta, evo još paralela: George Lucas je prava na svoje 'Star Warse' prodao Disneyju također za četiri milijarde dolara. A prije dvije godine, Facebook je aplikaciju WhatsApp kupio za 22 milijarde dolara! Dakle: pet puta više od UFC-a, ali ipak - usporedivo!

Novu eru UFC-a nadamo se da će obilježiti i hrvatski borci, nasljednici onih koji su tamo bili: najprije legendarni Mirko Filipović, jedan od onih zaslužnih za jačanje UFC-ovog brenda. Pa zatim: Goran Reljić, Igor Pokrajac, i (zasad jednokratno!) mladi Filip Pejić. Iako službeno hrvatskih boraca danas u UFC-u nema, tamo je ipak i jedan naš prvak: Stipe Miočić, hrvatski Amerikanac, danas je UFC-ov prvak u kraljevskoj, teškoj kategoriji.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider