FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
sjetite se povijesti

VIDEO Pogledajte te nokaute: Hvala ti Mirko, takvu karijeru rijetko će tko ponoviti!

Mirko Filipović oprostio se od profesionalne borilačke karijere s napunjenom 41 godinom života.

Cro Cop je rekao zbogom borilačkom sportu. Učinio je to tijekom noći, putem društvene mreže što dovoljno govori koliko je teška odluka bila i koliko ga je sve to mučilo. Na kraju su presudile brojne ozljede koje su ostavile traga na njegovom tijelu. A kako i ne bi kad je Cro Cop u žestokom ritmu treninga i borbi preko 20 godina.

MMA portali i navijači diljem svijeta odaju počast Cro Copu

CRO COP objavio KRAJ KARIJERE: 'Ovo je moja konačna odluka'

Legendarni Silva na kraju karijere priznao: Protiv Mirka sam bio najbliže smrti!

I prije nekoliko godina se Mirko htio oprostiti od profesionalnog sporta, no ljubav prema MMA-u i kick-boksu bila jer jača. Njegova želja za treninzima i upornost uvijek ga je vraćala u ring, a na samom koncu karijere vratila ga je u elitni kavez UFC-a. Posljednja borba ispala je tako ona protiv Gabriela Gonzage kojem se nokautom osvetio za onaj najneugodniji poraz u karijeri.

Kada je prije šest mjeseci vratio Gonzagi, cijeli je borilački svijet ponovno pisao o Mirku. Osam je godina čekao da vrati Brazilcu i taj se revanš pokazao njegovom oproštajnom borbom na najvišem nivou. Kada vratimo film, bolji završetak profesionalne karijere nije mogao poželjeti.

A ta je karijera bila jedna od najvećih u svijetu MMA-a i kick-boksa iako je krenuo boksom. Mirka zadnjih 15 godina prati glas legende, jednog od najpoznatijih boraca mitskog PRIDE-a koji je 2006. osvojio Grand Prix u najjačoj konkurenciji na svijetu.

Deset godina prije toga stigao je u Japan gdje kreće njegov uspon u K-1. Pobjeđivao je najveće legende kick-boksa poput Petera Aertsa, Mikea Bernerda, Marka Hunta, Remyja Bojanskog i ostale, a prije 14 godina ušao je u MMA svijet kada kreće s najpoznatijim dijelom svoje karijere, onim vezanim za PRIDE.

Svijet osim pobjeda pamti i njegove legendarne borbe u kojima je izgubio. 2003. ga je pobijedio Minotauro, a dvije godine kasnije i legendarni Fedor nakon odluke sudaca. Godinu dana kasnije Mirko doživljava vrhunac karijere kada 2006. na Grand Prixu pobjeđuje Wanderleija Silvu brutalnim nokautom high-kickom, a potom u finalu pobjeđuje Josha Bernetta.

Od 2007. Cro Cop seli u UFC koji počinje preuzimati primat u MMA svijetu. U tom svom prvom mandatu dogodio se i onaj nesretni i brutalni nokaut Gabriela Gonzage kojeg je osvetio osam godina kasnije u Krakovu. U drugom dolasku u UFC izgubio je od kasnijeg prvaka Juniora Dos Santosa, ali ni taj mu put najjača svjetska organizacija nije donijela sreću.

Koji vam je najdraži trenutak Mirkove karijere?

Ukupno glasova:

Onda je stigla 2012. godina i povratak kick-boksu. Tada se nakratko vratio i legendarni K-1 pa je Mirko 2013. u zagrebačkoj Areni pred svojim navijačima osvojio toliko željeni K-1 World Grand Prix. Iako to nije bio K-1 iz najboljih dana, kada je 99. i 2000. bio finalist Grand Prixa, Mirko je svejedno ušao u povijest kao jedini borac koji ima osvojene Grand Prix titule u dvije mitske organizacije, PRIDE i K-1.

Potom se opet vratio slobodnoj borbi i uzeo pojas u japanskom Inoki Bom-Ba-Ye. Pobijedio je dva puta zaredom najboljeg japanskog borca Satoshija Ishiija, što mu je ponovno donijelo veliku popularnost i treći poziv UFC-a u kojem se, na kraju se pokazalo, na kraju i oprostio od profesionalne karijere.

U MMA karijeri ostvario je 31 pobjedu, 11 poraza, dvije neodučene borbe, a jedna je proglašena 'no contest'. U kick-boksu ima skor 23 pobjede i osam poraza.

Hvala ti Mirko za sve ove godine kada smo smo ostajali budni tijekom noći, slavili tvoje pobjede i tugovali zbog tvojih poraza...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider