Košarka
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Košarka
Poput poslovnih ljudi

Trenutak istine za najdinamičniji dvojac svijeta

Oklahoma City Thunder na dobrom je putu da razuvjeri sve navijače i kritičare koji su godinama sumnjali u ovu momčad, a da bi to postigla morat će ispisati jednu od najluđih stranica u povijesti NBA doigravanja...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nikad u povijesti se nije dogodilo da jedna momčad iz doigravanja izbaci dva glavna favorita za naslov u dvije serije zaredom. I još će puno toga biti potrebno da bi se to dogodilo. No, više nitko sa sigurnošću ne može reći kako Oklahoma City Thunder nije u stanju pobijediti svakoga u seriji na četiri pobjede. Ili kako ne može izvesti još pokoje čudo kojim bi uzdrmalo i najveće skeptike. Ne nakon još jedne rezolutne predstave, ne potpuno impresivne, ali dovoljno dobre da se upali alarm za uzbunu u redovima aktualnih prvaka.

Krv je namirisana po drugi put. Slična stvar se dogodila Spursima, koji su Thunderu očitali lekciju u prvoj utakmici polufinala, a zatim pobjedom u gostima poveli 2:1 u seriji. Kasnije se ispostavilo da to nije bilo ni izdaleka gotovo. Dapače, tri pobjede u nizu protiv San Antonija bile su jasna poruka. Momčad koja je igrala veliko finale još 2012. godine, a s dva od pet najboljih igrača u ligi koji nisu ništa osvojili, itekako je gladna uspjeha. I počela je sazrijevati.

Ostali dosljedni za četvrti veliki trijumf u nizu

Uoči finala Zapada većina prognoza je govorila kako igrači Oklahome neće uzeti više od dvije pobjede. Ako i toliko. A oni već imaju jednu na svojem kontu. I ogromno samopouzdanje. Uspjeli su Warriorse izbaciti iz ritma i upisati četvrtu veliku pobjedu zaredom u doigravanju. Ostali su dosljedni svojem stilu igre iako nije sve funkcioniralo kako treba u prvom poluvremenu.

Najviše upitnika bilo je oko toga kako će se visoka petorka Thundera prilagoditi na 'small-ball' petorku Warriorsa, koja je već tri puta ove sezone pobijedila u njihovom međusobnom okršaju. Te kako će smanjiti broj izgubljenih lopti i zaustaviti šut za tri poena najbolje momčadi NBA lige. Nakon prvog poluvremena, sve je ličilo na još jednu reprizu iz regularnog dijela. No, Billy Donovan ostao je principijelan u tome da igra s dva visoka igrača nasuprot puno pokretljivije petorke Golden Statea. Unatoč tome što je Draymond Green to jako dobro koristio. Ali treća četvrtina pokazala je puni potencijal njegove momčadi.

Visina i atleticizam izašli na vidjelo

Od momenta kad je Westbrook 'eksplodirao' u napadu zabivši osobni rekord doigravanja u jednoj četvrtini te zaustavio Curryjevu fluidnost, stvari na parketu su se počele polako mijenjati. Warriorsi su sve više srljali jedan na jedan, uzimali teške šuteve i izgubili pokretljivost bez lopte koju su dotad imali, dok su Thunderova visina i atleticizam izašli na vidjelo. Oklahoma je svela na minimum broj izgubljenih lopti, a preko izvrsnog Adamsa i Ibake dolazila do drugih napada i predmoći u skoku. I nije imala briljantnu šutersku večer Kevina Duranta koji je u završnici utakmice promašio sedam šuteva zaredom.

Mogli bismo isto tako reći da su Warriorsi u zadnjoj četvrtini promašili gotovo sve što su šutnuli na koš, ali su i griješili nepotrebno gubeći lopte i uzimajući neizrađene šuteve. Neki potezi djelovali su previše nonšalantno i preriskantno za težinu utakmice. Doduše, takve stvari su im polazile za rukom veći dio sezone i za očekivati je da će to popraviti do idućeg dvoboja, ali morat će pokazati i veći 'spacing' i veću borbenost. Ako ništa drugo, Oklahoma će svojim žarom to izvući iz njih. 

Warriorsi su i dalje favoriti, ali...

Bez obzira na sve, Warriorsi su i dalje favoriti te ne bi čudilo da brzo okrenu seriju u svoju korist. Oni su ti koji su šampionska momčad i koji su se znali vraćati i iz težih situacija. Ovo je samo početak, ali i mogući nagovještaj lude serije u kojoj bi moglo biti još svega. Oklahomina, a prvenstveno Westbrookova energija zasad donosi rezultate. Ukoliko on postane svjestan kako svaki napad može stvoriti višak i smanji 'divljanje' po terenu, Stephen Curry i društvo neće imati nimalo lak zadatak. Na koncu bi se sve moglo rješavati obranom i 'ničijim' loptama.

Kako je za Oklahomu očito bilo najbolje što doživjela prizemljenje u prvoj utakmici protiv Spursa, tako je ovo možda najbolje što se moglo dogoditi aktualnim prvacima. Za njih bi sve osim obrane naslova bio veliki neuspjeh, a do potencijalnog finala s Cavsima trebat će izvući maksimum. Morat će postati gladni i željni pobjeda kao da nikad nisu ni bili prvaci, jer Thunder će se bacati na glavu pa što bude. 

I još nešto. Durant i Russell Westbrook nisu otišli s parketa uzdignutim rukama kao da su pokorili svijet, busali se u prsa i vikali iz sveg glasa. Pozdravili su se više poslovno, poput nekad Stocktona i Malonea, svjesni više nego ikad kako je ovo možda njihova zadnja zajednička prilika...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider