Košarka
SPORTOVI
Košarka
Imaju razloga za brigu

LeBron i Cavsi se moraju suočiti s bolnom istinom, ali i potražiti rješenje

LeBron James i Cleveland Cavaliersi imaju razloga za brigu, jer izgubili su tri od tri utakmice protiv dvije najbolje momčadi lige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije upitno da su Cavsi najbolja momčad Istoka. I da imaju najboljeg igrača u zadnjih desetak godina, bez obzira što je Curry posljednju sezonu i pol najveća faca u NBA-u. LeBron James još uvijek čini suigrače boljima i može utjecati na svoju momčad kao nitko drugi. Njegovo iskustvo i imaginacija su nezamjenjivi, ali problem je što njegova momčad nije toliko dobra kao što bi u ovom trenutku trebala biti.

Tri ovosezonska poraza od Warriorsa i Spursa, a pogotovo zadnji od aktualnih prvaka u svom dvorištu, dovoljna su da se svi u Clevelandu zapitaju može li LeBron s ovakvom podrškom protiv dvije trenutno najbolje momčadi lige. Kako sada stvari stoje, ne može. Ponižavajući poraz od Warriorsa poprilično je razotkrio mane Cavsa i ono što se znalo već neko vrijeme – obrana Kevina Lovea i njegov napadački učinak su veliki problem. Pogotovo od kada se Irving vratio na teren. Naravno, ne računamo dobar dio lige protiv kojih će Cavsi naći put do uspjeha.

Gdje je nestao Love?

U dvije utakmice protiv Golden Statea, Love je zabio sveukupno 13 koševa (šut iz igre 6-21), uključujući samo jednu tricu. Kad se tome pridodaju njegovi nedostaci u obrani, onda se mnogi s razlogom pitaju je li njegov dolazak bio idealna kombinacija za Cleveland. Uostalom, Love još nije pokazao da može biti efikasan u kontinuitetu zajedno s Jamesom i Irvingom na parketu. A takav ne može biti ozbiljna prijetnja za Warriorse i Spurse, koji su u ovom trenutku stepenicu iznad.

Cavaliersi će odraditi svoj posao na Istoku i najvjerojatnije dogurati do NBA finala, no ne promijeni li se nešto u njihovoj igri, teško će do toliko priželjkivane titule. A to se jedino gleda. Sve tri spomenute momčadi imaju samo jednu misiju. Sve ostalo bio bi neuspjeh. Drugačije se ni ne može postati pobjednik.

Ono što najviše zabrinjava Cavse je Loveov učinak nakon povratka Irvinga. Bivši igrač Minnesote bio je na prosjeku od 17,6 poena i 43 posto šuta iz igre dok je Irving bio ozlijeđen. Od kada se playmaker Clevelanda vratio na teren, njegove brojke pale su na 13,4 poena i tek 37 posto šuta iz igre. Obrambeno da i ne govorimo. Tu je ionako bio tanak, a momčadi poput Spursa i Warriorsa će znati napadati preko njega i to pretočiti u svoju prednost.

Jedno od rješenja je Markieff Morris, nezadovoljni igrač Phoenix Sunsa koji se nalazi visoko na listi Clevelandovih želja. On bi mogao biti prijeko potrebna ispomoć Loveu, ali i potencijalni igrač za završnice utakmica kad će obrana biti na najvećem testu. Nemojte zaboraviti, Cavsi su ove sezone na 2-5 protiv momčadi kao što su San Antonio, Golden State, Oklahoma, Chicago i Toronto. To je poražavajuće za bilo kojeg pretendenta na naslov, u najmanju ruku.

Cavsi nisu šampionska momčad

Svjestan je toga i James, koji je nakon blamaže protiv Curryja i društva apostrofirao kako je pred njima još dugačak put. Ima još puno i do kraja sezone, ali utakmice protiv direktnih konkurenata za naslov otkrivaju neke stvari između redaka. Cleveland u ovom trenutnu nije šampionska momčad. Za početak bi trebao izvući maksimum od Irvinga i Lovea u isto vrijeme, jer bez toga teško će u sudaru s najvećima izaći kao pobjednik.

Na koncu, Blatt i njegovi igrači imaju tri mjeseca da probaju pronaći rješenje i jedva mjesec dana do kraja prijelaznog roka, što je možda i najvažnije od svega. Ukoliko Cavsi ne naprave neki 'trade' kojim će poboljšati obranu i ojačati roster, teško će se nešto bitno promijeniti. Ni Istok više nije bezopasan, u playoffu će sigurno netko iskočiti. Čisto sumnjamo da će Cleveland imati lakši posao nego lani, a sve osim naslova konferencije bila bi katastrofa.

Gledajući iz današnje perspektive, odličan je bio posao zadržavanje Tristana Thompsona. Iako je čovjeka trebalo dobro platiti. Međutim, Thompson je najkorisniji visoki igrač Clevelanda i barem dio onog što Warriorsi imaju u Greenu, a Spursi u svojim veteranima. No, to zasad nije dovoljno. Barem ne za skinuti elitu. Bez poboljšanja nema napretka, a Cleveland ne smije dočekati lipanj s istim sistemom, jer to neće biti dovoljno ni za Warriorse ni za Spurse. Znaju to i Cavsi, pa je za očekivati promjene koje bi ih trebale učiniti manje ranjivijima. Iako ni to nije garancija uspjeha.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider