Košarka
SPORTOVI
Košarka
Konačno vjerujemo

FOTO Hrvatska se nikoga ne treba bojati: Medalja više nije nedostižan san

Hrvatska reprezentativna košarka više nije u crnoj rupi. Dapače, po prvi put nakon jako dugo vremena momčad se ispraćuje na veliko natjecanje s entuzijazmom i vjerom u dobar rezultat...

Eto koliko je malo trebalo da se uhvati val euforije nakon polufinala Eurobasketa u Sloveniji. Kao da smo cijelo vrijeme bili na rubu izlaska iz tunela, ali nikako da pronađemo put do svjetlosti. Tako blizu, a tako daleko dugi niz godina. Hrvatska danas ima kvalitetu za velike stvari. I ne samo to, ima zalog za budućnost kakvog se ne bi posramila ni jedna reprezentacija izuzev Amerikanaca koji su svijet za sebe.

Svjetsko prvenstvo odlična je prilika da se pokaže kako prošlogodišnji uspjeh nije bio slučajnost ili samo kratkoročni bljesak. Kako je rekao i sam Šarić, mi danas možemo igrati sa svima i nikome ne bi trebali priznati da je bolji sve dok to ne dokaže na parketu. Pa makar se radilo o Španjolcima i Amerikancima, dvije daleko najjače reprezentacije svijeta.

Na ruku Hrvatskoj ide i zdravstveni bilten te atmosfera oko reprezentacije. Dok mnogi imaju poteškoća s ozljedama, otkazima ili nesuglasicama s izbornicima, kod nas je blago rečeno renesansa. Svi su željni igranja u nacionalnom dresu, a na otkaze se nije ni pomišljalo. Osim Tomasa, na raspolaganju imamo sve najbolje što smo u ovom trenutku mogli okupiti. Daleko najviše impresionira dvojac Bogdanović - Šarić, o kojem će mnogo toga ovisiti i koji se isprofilirao kao naša udarna snaga.

Za one prave stvari, ali i lov na medalju, trebat ćemo ipak puno više. Drapera je zamijenio Oliver Lafayette, koji se ističe obrambenim karakteristikama i nesebičnošću u napadu. Nije idealno rješenje, ali morao bi biti iznad prosjeka jer u suprotnome njegov odabir dolazi pod veliki upitnik. Od Tomića će se ponovno očekivati najviše među visokim igrača, no on najbolje funkcionira unutar efikasnog sustava i ako nećemo imati igru u kojoj ćemo znati iskoristiti njegove vrline (pregled igre i košarkaški IQ), a sakriti mane (fizičku snagu), možda opet ostanemo zakinuti za njegov 'Barcelonin doprinos'.

U Kruni Simonu imamo dodatni napadački impuls, ali i obrambeni nedostatak kad se s druge strane nađe potentnije i brže krilo. Slična stvar je i s Rudežom, puno je korisniji u napadu nego u obrani, no njegov šut bi nam itekako mogao zatrebati. Žorić i Markota će se hrvati pod košem, dok će ovaj potonji u napadu moći otvoriti reket i sniziti petorku.

Roko Leni Ukić je protiv Litve postao rekorder po broju nastupa za reprezentaciju i posebni naglasak je stavio na to da bi se volio oprostiti s barem jednom medaljom 'kako bi sve to skupa imalo smisla'. A to najbolje ocrtava želju igrača i zajedništvo kojem su podredili cijelo ljeto. Igrači konačno vjeruju u svoje mogućnosti i imaju razloga istrčati u Španjolskoj uzdignute glave, a na njima, samo njima je da se s istim, ako ne i boljim osjećajem vrate kući.

Na izborniku Repeši je, pak, da na prošlogodišnji uspjeh nadogradi neke nove stvari, uvede u sustav nove igrače poput Hezonje i na koncu, izvuče maksimum od ove reprezentacije. Ozračje koje smo čekali više od desetljeća lako se može urušiti samo jednim neuspjehom na velikom natjecanju i zato treba biti maksimalno predan zadanom cilju. Cilju koji bi za zadatak trebao imati iskorak u odnosu na Sloveniju. To nužno ne mora značiti medalju, ali doći u krug užih favorita i odigrati dobre utakmice protiv najvećih dat će ljudima nadu da je pred nama svijetla budućnost. I samim igračima.

S razlogom je ovo prvenstvo označeno kao jedna od prilika za povratak na veliku scenu. Prvenstveno zbog kontinuiteta rezultata. Prema svim najavama, reprezentacija je jača nego lani, obrana zaštitni znak, a napad u rukama jedne od najtalentiranijih momčadi prvenstva. Raznovrsnosti imamo, a nakon Eurobasketa i prokletstvo četvrtfinala je prošlost. Na reprezentativcima je da opuste ruku i zaigraju najbolje što mogu, da 'poginu' jedan za drugoga i narednih dva tjedna žive samo za jedan cilj – uspjeh Hrvatske!

Popis Hrvatske za SP u Španjolskoj:

Roko Leni Ukić (Cedevita)
Oliver Lafayette (Olympiacos)
Luka Babić (Cedevita)
Mario Hezonja (Barcelona)
Kruno Simon (Lokomotiv Kuban)
Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets)
Damjan Rudež (Indiana Pacers)
Darijo Šarić (Efes Pilsen)
Damir Markota (Bilbao Basket)
Lukša Andrić (BC Astana)
Luka Žorić (Fenerbahče)
Ante Tomić (Barcelona)
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider