Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Velika gužva u obrani

Analiza: Ovo je Dalićev kadar za Katar? Oko koga je najveća frka, koga će prekrižiti, a tko još ima dobre šanse

Svjetsko prvenstvo se primiče, a pitanje svih pitanja glasi: tko će se naći na popisu hrvatskog izbornika Zlatka Dalića?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Do Svjetskog prvenstva ostalo je nešto više od pet mjeseci. Pitanje svih pitanja glasi: tko će se naći na popisu hrvatskog izbornika Zlatka Dalića?

Francuska nogometna reprezentacija Real s Benzemom rastura, Francuska posrće: Bez pravog Pogbe i Griezmanna Tricolori nemaju kreaciju divider

Iako se prvotno očekivalo da će ostati staro pravilo i da će reprezentacije biti sastavljene od 23 igrača, najnovije informacije New York Timesa govore da će FIFA ipak proširiti listu na 26 igrača, kao što je to bilo na prošlom Euru.

Ako to doista bude tako, izbornik Dalić zbog toga će lakše disati jer bi s 23 igrača imao zaista jako težak izbor koga će povesti. Ovako će mu ipak biti lakše, ali opet neće biti jednostavno sastaviti listu. Imat će slatkih muka.

New York Times tvrdi da FIFA mijenja poznato pravilo: Daliću će se sigurno svidjeti 

Na glavnom Dalićevu popisu za Ligu nacija, koji je objavljen 15. svibnja, našlo se 29 imena, a na listi pretpoziva još šest.

Vratari: Dominik Livaković (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek), Nediljko Labrović (Rijeka).

Braniči: Domagoj Vida (Bešiktaš), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Borna Barišić (Glasgow Rangers), Duje Ćaleta-Car (Olimpique de Marseille), Josip Juranović (Celtic), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Marin Pongračić (Borussia Dortmund), Josip Stanišić (Bayern), Martin Erlić (Spezia), Josip Šutalo (Dinamo Zagreb).

Najbolji trenuci utakmice Francuska - Hrvatska

 

Vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (West Ham), Lovro Majer (Rennes), Kristijan Jakić (Eintracht Frankfurt), Luka Sučić (RB Salzburg).

Napadači: Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Josip Brekalo (Torino), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Marko Livaja (Hajduk), Ante Budimir (Osasuna), Petar Musa (Boavista).

Pretpozive su dobili: Luka Ivanušec (Dinamo), Mile Škorić (Osijek), Ivo Grbić (Lille), Nikola Moro (Dinamo Moskva), Filip Krovinović (Hajduk), Mario Vušković (HSV).

Od igrača koji bi sigurno bili na popisu da nisu imali problema s ozljedama ili bolešću samo je preostao Dejan Lovren. Svi ostali bili su na dispoziciji. Naposljetku su otpali Gvardiol zbog ozljede, a Livaja i Musa zbog manjih zdravstvenih problema.

Dalić najavio da mlade junake vodi u Katar

Već na prvi pogled jasno je da će najveća gužva biti u obrani. Izbornik je nakon sinoćnje povijesne pobjede Vatrenih usred Pariza nad Francuskom naznačio da ne može ignorirati mlade junake.

''Šest mjeseci je do SP-a, ovi dečki koji su u danas igrali u zadnjoj liniji su tu, ne mogu ih preskočiti za Katar - Stanišić, Erlić i Šutalo. Juranović je pokazao da može na lijevom beku. Ako ovako nastave, to je to'', rekao je Dalić.

Josip Juranović i Zlatko Dalić Pauzirao dva mjeseca pa odigrao četiri utakmice u deset dana: "Za Hrvatsku se sve može" divider

Ako uzmemo kao logičnu pretpostavku da će Dalić pokriti svaku poziciju u polju s najmanje dva igrača, to su 23 imena, zajedno s tri obvezna vratara. Od toga na obranu otpada osam imena. Izborniku će ostati još mjesta za tri pozicije. Pretpostavimo da će u svakoj liniji dodati po još jednog igrača, što ne mora nužno biti tako.

E, sad, u obrani će se dakle birati najmanje devet imena, no krenimo ipak od vratara.

Vratari: Livaković i Ivušić sigurni

Livaković i Ivušić su beton. Njih može izbaciti iz kadra samo neka ozljeda ili neka nepredviđena okolnost. Kako stoje stvari, Labrović je najveći kandidat za treće mjesto, a čini se da će mu najveći konkurent biti Lovre Kalinić, koji se vratio u formu u Hajduku, dok je Ivo Grbić upao u krizu.

Modrić pitao Mbappea dres u tunelu

Grbić je branio na posudbi u Lilleu, a u francuskom prvenstvu nije stao na vrata od 2. prosinca prošle godine. S takvim statusom ne može se nadati pozivu. Tko bi još mogao konkurirati za trećeg vratara? Možda Dante Stipica kojeg u Poljskoj smatraju ponajboljim vratarom tamošnje lige. 2021. proglašen je najboljim vratarom poljske Ekstraklase.

Obrana: Četiri ili pet stopera?

Dalić će puno veći izbor imati kod biranja braniča. Bit će to slatke brige, konkurencija je stvarno golema.

Ako su iz postave protiv Francuske Erlić, Šutalo, Stanišić i Juranović sigurni, barem tako izgleda prema izbornikovima riječima, koji će igrači popuniti preostalih pet mjesta?

gol expired Milan dodaje gas: Idu po zvijezdu Reala kojoj su pokazana izlazna vrata divider

Gvardiol je unutra sto posto, tu nema dileme. Sosa je također gotovo siguran. Za sve ostale ne bismo stavili ruku u vatru. Šestorica (Lovren, Vida, Vrsaljko, Ćaleta-Car, Barišić, Pongračić) konkuriraju za još tri mjesta, ako se izbornik ne odlučiti voditi 10 braniča, što izgleda previše.

Ovisit će o procjeni što koji igrač može pokriti. Oni polivalentniji imat će veće šanse. Primjerice, Stanišić i Gvardiol mogu igrati i beka i stopera, a očito i Juranović može pokriti lijevi bok ako ustreba.

Lovren i Vida teško ispadaju 

Ako su Juranović i Stanišić trenutačno sigurni na desnom boku, onda je Vrsaljko upitan. To je čista logika.

Pitanje je ima li smisla voditi pet stopera? Možda ako se Dalić u nekoj utakmici iz taktičkih razloga odluči za sustav s trojicom u zadnjoj liniji.

Ako ćemo pak gledati striktno pozicijski, onda bi to ovako izgledalo: Juranović i Stanišić desni bekovi, Sosa i Barišić lijevi. Gvardiol, Erlić i Šutalo na mjestu stopera. Tko će biti četvrti i možda peti stoper?

Luka Modrić i Zlatko Dalić Dalićeve slatke muke: Tko sada ispada iz kadra? Ovo je moćna Hrvatska, a još kada dođe Perišić… divider

Dalić je pokazao da se teško odriče zaslužnih senatora. Ako će Lovren biti zdrav i ako će najesen igrati, teško da će ga Dalić izostaviti. S Vidom je nešto drukčija situacija, ali i dosta slična. Sve će ovisiti o tome hoće li obojica igrati u svojim klubovima.

Oko Vrsaljka možda i najveća frka

Ispada da su Pongračić, Vrsaljko i Ćaleta-Car u ovom trenutku najugroženiji. Čini se da bi oko Vrsaljka mogla ispasti najveća frka. Iako je imao nekih trzavica s izbornikom, srebrni iz Rusije ima golemu podršku unutar HNS-a i zaslužni je igrač, pa se možda za njega nađe mjesto, ali tko će onda ispasti?

Hoće li to biti Vida ili možda Barišić, pa da na SP ide jedan pravi lijevi bek i trojica desnih, od kojih je Juranović pokazao da može solidno odigrati i na lijevoj strani, te pet stopera?

Ili će Dalić možda izbaciti jednog veznjaka da napravi mjesto Vrsaljku? Međutim, tada bi momčad bila nakrcana obrambenim igračima i to bi bio presedan. Kako god, sva trojica spomenutih svoj će vlak hvatati u jesenskom dijelu sezone.

Vezni red: Vlašić treba pronaći klub gdje će igrati

U veznom redu ipak su osjetno manje glavobolje za Dalića. Modrić, Kovačić i Brozović jači su od četiri asa. Pašalić im je odmah uz bok. Dojam je da je i Majer jako blizu. Mladi Sučić nadire i prema zadnjim Dalićevim istupima može se zaključiti da na njega najozbiljnije računa.

Vlašić već duže vrijeme ne igra previše u klubu i stoga je logično da nije u naročitoj formi, ali izbornik mu je unatoč tomu slao pozivnice.

Može li Hrvatska osvojiti prvo mjesto u Ligi nacija?

Ukupno glasova:

Iz toga se može zaključiti da će Vlašić teško ispasti iz Dalićevih vizija. Ako nađe klub u kojem će igrati, bit će gotovo sigurno unutra. Jakić nije baš briljirao kada je dobio šansu, možda on bude taj koji će mjesto napraviti za Vrsaljka?

Opcija koja se ne čini jako izglednom. U ovom trenutku se čini da će Jakić ipak putovati u Katar. Logično je da se svaka pozicija pokrije s dva igrača, pa i ona zadnjeg veznog koju nominalno drži Brozović.

S 26 igrača u kadru otvara se barem još jedno mjesto u veznom redu. Zasad su najozbiljniji konkurenti Ivanušec, Moro i Krovinović.

Napad: Musa će dobiti šansu, Petković ima sve u svojim rukama

U napadu nikakve dileme nema oko Perišića i Kramarića. On su beton. Kako stoje stvari, Budimir, Brekalo i Oršić gotovo su sigurni. Za Livaju nije baš dobro što je propustio ove slavodobitne utakmice u Ligi nacija, ali i on će teško promašiti Katar.

Musa je također imao peh i razbolio se taman kada je dobio Dalićev poziv, no njemu će izbornik najvjerojatnije dati šansu u rujnu da se pokaže. Šanse mu nisu bogzna kakve, ali postoje.

Jedan od onih koji će sigurno konkurirati za mjesto na listi bit će Bruno Petković. Bude li zabijao i igrao dobro, Dalić će to sigurno honorirati. Sve je na njemu, sezona rano počinje i ima dovoljno vremena da se opet nametne.

U ovom trenutku povratak Ante Rebića nije izgledan, a još manje Nikole Kalinića, ali nije ni nemoguće da dođe do nekog kopernikanskog obrata.

Mlade napadačke snage možda eksplodiraju

Isto tako nije apsolutno nemoguće, iako je malo vjerojatno, da najesen eksplodira netko od mladih nada. Možda Roko Šimić i Dion Drena Beljo. Zamislimo situaciju da počnu nemilice zabijati u dresovima Salzburga i Osijeka. Tko će ih moći ignorirati?

Dalić o pobjedi protiv Francuske

U svakom slučaju, Daliću treba svaki raspoloživ napadač, realizacija i dalje pati. To je segment koji se može bitno popraviti.

Iako je kadar više-manje formiran i teško da može doći do nekih prevelikih obrata, pet mjeseci za nogomet nije malo. Može se još svašta dogoditi, neočekivani uzlet, nagli pad forme, ozljede i slično nisu isključeni.

Dvije utakmice u Ligi nacija otvaraju nove mogućnosti

Dvije rujanske utakmice u Ligi nacija mogu bitno utjecati na konačni Dalićev odabir. Pogledajte koliko su samo utjecale posljednje tri utakmice, napose posljednje dvije.

Dalić ima mogućnost kombinirati, broj igrača po linijama nije sveto pismo. U ofenzivnim redovima linije se posebice toliko miješaju da ima jako puno mogućnosti.

Izbornik na račun toga može proširiti obranu, a suziti napad ili vezu. Kažem, ima tu dosta opcija i bit će zanimljivo vidjeti za koju će se odlučiti izbornik i njegov stožer.

Prognoza: Dalićevih 26 igrača za Svjetsko prvenstvo 2022. (ako se pokaže točnim da će FIFA promijeniti pravilo)  

Vratari: Livaković, Ivušić, Labrović

Braniči: Juranović, Stanišić, Sosa, Barišić?, Gvardiol, Erlić, Šutalo, Lovren, Vida? (Vrsaljko umjesto Barišića ili Vide).

Vezni: Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalić, Vlašić, Majer, Jakić, Sučić.

Napadači: Perišić, Kramarić, Brekalo, Oršić, Livaja, Budimir.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider