Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Narodni klub'

NEMA PRODAJE: Hajduk ostaje klub navijača!

Vijećnici splitskog Gradskog vijeća odlučili su kako zasad Hajduk ostaje u vlasništvu Grada, a time i navijača.

Iako su mnogi očekivali kako će današnje Gradsko vijeće donijeti odluku o raspisivanju javnog natječaja za prodaju većinskog paketa dionica Hajduka, koju posjeduje Grad Split, vijećnici su ipak odlučili dati novu šansu projektu 'Naš Hajduk'.

Tako jučerašnje pojavljivanje američkog investitora Glovera pred medijima nije urodilo plodom, a o konkretnim ponudama nije se niti raspravljalo.

>> Stigla nova ponuda za prodaju Hajduka: 'Torcida je protiv, ali 'tiha većina' je ZA!'

Vjećnici su redom podržali trenutnu upravu i postojeći model, uz poneku ogradu, a moglo se često čuti kako bi o prodaji Hajduka trebali odlučivati građani Splita na referendumu.

Zaključeno je kako će Hajduk i dalje nastaviti redovno davati izvještaje o radu kluba, a za godinu dana će opet biti sazvana sjednica s istom temom.

Grad Split će morati pokriti kredit kojem je bio jamac, a to će se riješiti novim kreditom kojeg će vraćati Hajduk (30% od svih zarada ide na kredit).

Također, pozivaju se nadležna državna tijeka RH da na temelju prezentiranog stanja otvore pitanje odgovornosti bivših uprava za sadašnje stanje u Hajduk š.d.d.

Ostaje model 'narodnog kluba'

Tako će Hajdukom i dalje vladati Grad preko Udruge 'Naš Hajduk'. Drugim riječima, klubom će i dalje vladati aktualna uprava koju su na demokratskim izborima izabrali navijači, članovi spomenute udruge.

Da će se dogoditi ovakav rasplet bilo je jasno nakon prijedloga gradonačelnika Ive Baldasara. On se založio da se aktualnom modelu upravljanja Hajdukom da vrijeme od dvije godine u kojem će Grad pratiti stanje u klubu. Druge dvije solucije bile su prodaja dionica ili dokapitalizacija.

Baldasar je naglasio kako su s novom upravom izabranom od navijača došli i neki novi vjetrovi u klubu. Izbačena je politika, demokratski se izabrala vlast, srezani su troškovi, smanjene plaće i broj igrača, pronađeni novi sponzori...

''Sad to ima glavu i rep'', kaže Baldasar koji je na svaku pohvalu dodao kako je stanje uistinu teško.

Gradonačelnik je naglasio kako je sve to razlog da ovakav model dobije novu šansu iako on smatra kako će biti teško opstati u tim uvjetima.

Grad će morati kredit bankama u iznosu od 31.5 milijun kuna zamijeniti s novim kreditom, a Hajduk bi taj novac trebao vratiti Gradu. Također, Grad će uložiti 26 milijuna kuna u stadion Poljud, jer mu je to obveza još iz 2008. Godine.

Brbić: Zagreb u posljednjih pet godina uložio u Dinamo 241 milijun kuna, a Split u Hajduk niti lipe

Na početku sjednice detaljno izlaganje o poslovanju kluba iznio je predsjednik Hajduka Marin Brbić. Očito su sve pozitivnije brojke, ali uz prisutan minus, dale nadu u bolju budućnost. Ono što je najviše odjeknulo su Brbićeve riječi kako je 'Zagreb u posljednjih pet godina uložio u Dinamo 241 milijun kuna, a Split u Hajduk niti lipe'.

Gotovo svi vijećnici su pohvalili rad trenutne uprave, ali se i zapitali može li ovakav model funkcionirati u budućnosti i izbaviti Hajduk iz dugova. Treba reći kako su vijećnici bili revoltirani pritiscima dijela navijača koji su transparentima ispred Banovine zaprijetili kako će 'letjeti glave' ako izglasaju prodaju.

Hajduk je klub navijača, pa neka se tako i ponašaju

Hajduk se sada mora pouzdati u talente koji će se morati prodavati punom parom. Također, navijači će morati shvatiti koja je njihova uloga u 'narodnom klubu'.

Plaćanje članarina i kupovanje sezonskih ulaznica, ali i masovni dolasci na stadion tek su dio rješenja. Sposobnost uprave da dovuče nove sponzore i dodatno napuni proračun sad će biti na novom iskušenju. Ovaj model je moguć, ali im treba puno, puno sreće jer inače će klub morati kad tad u privatne ruke.

Ono čega se klub mora riješiti su huliganski ispadi (uključujući bakljade) i zbog kojih odlazi prevelik novac u blagajne UEFA-e i HNS-a, novac koji Hajduk 'krvavo' zaradi u ovim teškim trenucima za klub.

Tijek sjednice:

15:43 Baldasar je rekao kako se nastavlja s projektom 'narodnog kluba'.

15.30 Mnogi su se založili da se nađu krivci za stanje do kojeg je Hajduk dogurao. Baldasar je uputio na državne institucije...

15:15 Ivo Baldasar je u završnom govori rekao kako je 'to to'. Predlaže da Grad ima svog čovjeka kao predsjednika Skupštine kluba, da klub periodično podnosi izvještaje te da se za godinu dana opet raspravlja o ovoj temi.

O ponudama koje je dobio rekao je da ne smije jer tako traže ponuđači, ali niti 'nema smisla raspravljati o njima ako smo dogovorili da nastavljamo s novim modelom.'

''Travnjak se ne neće obnavljati, jer se prvo treba napraviti drenaža. Uništile su je četiri priredbe. Grad mora ići u saniranje stadiona. Prvo će se raditi drenaža i travnjak, a onda mala dvorana s umjetnom travom.''

13:50 Vijećnik Petar Škorić (HDZ) kaže kako nije normalno da Hajduk štedi na čistačicama, a predsjednik Brbić ima 33 tisuća kuna plaću, što je sam Brbić odmah demantirao riječima da njegova plaća nije tolika, ali da je na ovu poziciju došao s posla gdje 'nije radio za sitniš'.

''Gradonačelnik je rekao da ima zanimljivih stvari u ponudama potencijalnih kupaca, a mi to saznajemo iz medija. Trebali smo i otme govoriti...''

13:25 Na sjednici se često može čuti kako bi o prodaji Hajduka trebali odlučiti građani na referndumu.

13:00 Nastavljena je sjednica... Nije došlo do preokreta u razmišljanju vijećnika oko prodaje.

12:30 U tijeku je stanka za ručak...

12:20 Baldasar je rekao kako je dobio tri ponude za kupnju Hajduka. Jednu od Amerikanaca i još dvije. Kaže kako se radi inteligentnim ponuda jer nisu klasične 'novac za klub', jer tako Hajduk može dobiti većinu novca.

''Ponude su dobre, jer barem otprilike znamo koliko vrijedi klub. Kad je sve krenulo bile su manje, sada one rastu.''

12:05 Vijećnici su osudili i prijetnje koje stoje na transparentima ispred zgrade Banovine u slučaju da izglasaju prodaju.

12:00 Komentari vijećnika idu u prilog tome kako od prodaje Hajduka neće biti ništa. Očito su ih brojke i prezentacije uprave i članova udruge 'Naš Hajduk' uvjerile da ovaj model zaslužuje šansu.

11:45 Gradionačelnik Baldasar je predložio da se trenutnom modelu upravljanja Hajdukom da rok od dvije godine, iako smatra kako će im biti teško te će Grad sve pratiti!

''Grad će uložiti 26 milijuna kuna u obnovu Poljuda, jer se na to obvezao 2008. godine.''

11:34 Napokon se javio i gradonačelnik Ivo Baldasar koji je pohvalio udrugu 'Naš Hajduk' te poručio kako je u načelu zadovoljan.

''Demokratski je na izborima izabrano sedam od devet čalnova NO-a. Izbačena je politika iz kluba.''

O trenutnoj situaciji i upravi:

''Ovo sad ima glavu i rep. Gubici se smanjuju, prihodi nešto sitno povećavaju. Ali situacija je i dalje teška. Predložio sam tri modela:

1. Nastavak ideje udruge 'Naš Hajduk' ako je to velika želja aktivnih navijača. Ovaj pozitivni trend onda mora prijeći u aktivno stanje. Ta model imao bi dvije godine vremena, do isteka mandata aktualnog NO-a.

2. Da Grad proda svojih 51 posto dionica ili da Grad pozove sve male dioničare da daju svoje dionice na prodaju i da time vrate uloženo. Tu je mana jer Hajduk od toga ne bi ništa dobio, sredstva bi išla u proračun Grada i 30 posto državi. Ali to je moralniji model...

3. Treći model je dokapitalizacija kluba. Sistem dokapitalizacije je dobar za Hajduk jer bi sva sredstva išla klubu

11:20 Grad je objavio kako će se dosadašnji kredit Hajduka pokriti novim jer neće moći biti vraćen do kraja ovog mjeseca.

11:05 Vijećnik Škorić: 'Vidimo pozitivne pomake, ali što dalje? Gradonačelnik je prvo tvrdio kako je stanje loše, pa dobro, a sad želi prodaju. Želimo čuti njegvo konkretan prijedlog.

10:55 Predsjednica NO-a Hajduka Branka Ramljak rekla je kako su sreznai svi pretjerani troškovi poput velikih plaća igrača te su riješini 'kosturi iz ormara'.

10:50 Bojan Islamović govorio je u ime Udruge Naš Hajduk čiji članovi biraju upravu. Predstavio je graf na kojem se točno vidi gdje je otišla svaka kuna koja je stigla od kredita.

Istaknuo je kako Hajduk nije na grbači Grada te dodao kako su napravili projekt  'Zlatna zviždaljka' u kojem se mogu javiti svi koji sumnjaju u nezakonite radnje.

10:40 Brbić je rekao i kako je ''Zagreb je u pet godina u Dinamo uložio 241 milijun kuna. Od grada Splita Hajduk nije dobio ni kune. Dobio je jamstvo za kredit, novac koji će Hajduk vratiti Gradu uz zatezne kamate.''

10.30 Brbić je naglasio kako bi brojke bile i bolje da su prodali Marija Pašalića koji je odlučio ostati (dodatnih 10 milijuna kuna) te da je stigao novac koji im duguju Al Ittihad za Sharbinija i Pescara za Vukušića.

10:20 Brbić je detaljno objasni poslovanje Hajduka. Kaže kako je klub drastično smanjio troškove i kraj godine trebao bi biti u plusu što se poslovanja tiče.

''Obveze smo na dan 1. rujna smanjili za 15 milijuna kuna u odnosu na 1. srpnja prošle godine, sa 100,9 milijuna kuna na 85,7 milijuna kuna.''

''Troškovi plaća igrača smanjeni su s 1.75 milijuna kuna mjesečno, na 1,2 milijuna kuna. Dogovoren je i novi sponzor koji će dati milijunski iznos.''

''Hajduk je dužan 37,7 milijuna kuna plus 25 milijuna potraživanja, a kada bi naplati dugove (transfer Sharbinija plus zadnja rata transfera Vukušića) tekuća dugovanja bila bi svega 8 milijuna kuna.''

10:00 Treba reći i kako su su vijećnike ujutro dočekali transparenti oko zgrade Banovine. Torcida je zaprijetila 'Prodajte Hajduk i letit će vam glave'

9:30 U tijeku je prezentacija Marina Brbića o trenutnom stanju u Hajduku i racionalizaciji u poslovanju u posljednjih godinu dana.

9:15 Na jednici su osim gradskih vijećnika i predsjednik uprave Hajduka Marin Brbić, prvi čovjek skupštine Vinko Radovani, predsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak, direktor klupskih financija Milan Prgomet.

Udrugu 'Naš Hajduk'  predstavljaju Josip Tadinac i Bojan.Islamović

9:05 Marijana Puljak je rekla kako ne žele razgovarati o ponudi Amerikanaca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider