Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prodati Hajduk ili ne

Stigla nova ponuda za prodaju Hajduka: 'Torcida je protiv, ali 'tiha većina' je ZA!'

Američki investitor Michael Glover vratio se u Split s pobošljanom ponudom grupe Amerikanaca.

U srijedu će splitsko Gradsko vijeće održati, vjerujemo, burnu sjednicu na temu Hajduka. Treba li klub prodati ili on mora ostati u vlasništvu Grada Splita, a time i navijača, glavno je pitanje sutrašnje sjednice.

Sinoć se u Split vratio odvjetnik Michael Glover koji je ovog ljeta uzburkao javnost ponudom za kupnju Hajduka. Tada su svi, uključujući i novoizabranog gradonačelnika Ivu Baldasara, ponudu grupe investitora iz SAD-a ocijenili neprikladnom za prodaju Majstora s mora.

No, nakon vrlo lošeg prijelaznog roka, u kojem Hajduk nije ostvario niti jedan značajnu prodaju igrača, Baldasar je sve skloniji prodaji Hajduka.

Može li se Hajduk samoodržavati?

Iako je uprava na čelu s predsjednikom Marinom Brbićem sjajno srezala troškove i dovela klub u manje-više normalno poslovanje, mišljenje je gradonačelnika i nekih vijećnika kako se klub ne može održavati sam zbog nagomilanih dugova i kredita (30 milijuna kuna) koji tek treba vratiti.

Prva žrtva na Poljudu bio je sportski direktor Jens Andersson koji je dao ostavku u koju malo tko vjeruje. On je nedavno pretrpio kritike od Baldasara i nije dugo prošlo do njegovog odlaska.

Glover: Moramo reagirati brzo

Dan uoči sjednice Gradskog vijeća, vratio se Glover s pobošljanom ponudom. Sazvali su press konferenciju za medije koji su bili itekako zainteresirani što ima za reći ovaj put.

Glover je jasno istaknuo njihovu želju: ''Želimo 51 % dionica.''

''Jučer smo predali ponudu Gradskom vijeću. Ne želim o brojkama. To je sad povjerljiva informacija između nas i Grada. Mogu samo reći kako je ponuda poboljšana'', rekao je Glover.

Neslužbeno, radi se o 250 milijuna kuna u pet godina. To uključuje vraćanje svih dugova i kredita, ulaganje u stadion i najmanje oko 12 milijuna godišnje u momčad.

Kaže kako u Splitu ostaje tjedan te je otvoren za sve koji imaju pitanja. Gradsko vijeće moglo bi sutra, ako se odluči na prodaju, objaviti javni natječaj.

Zašto su oni predali ponudu dva dana prije?

''Ne, to nije pritisak na vijeće. Ono neće ni glasovati o našoj ponudi. Hajduk stvara nove gubitke iako je mali napredak vidljiv. Moramo reagirati brzo. Ako prodajete igrače prerano, dugoročno štetite klubu. Isto kao kad potpisujete ugovore s igračima koji maju značajan postotak od prodaje umjesto da im plaćate plaću. Dobili ste igrača, ali ste naštetili dugoročnom projektu prodaje tog igrača.''

Udruga 'Naš Hajduk', koja je na izborima dosad birala upravu kluba, je protiv prodaje, baš kao i navijačka skupina Torcida.

''Organizirani navijači su protiv, ali mene zanima i mišljenje one tihe većine. Koliko sam shvatio, oni su za prodaju.''

Američki odvjetnik dobro zna za Hajdukove probleme, što ovaj klub znači navijačima, ali i što bi htjeli čuti.

''Hajduk je jedinstven i izuzetan klub. Zato zaslužuje i adekvatan teren i stadion. U sljedeće četiri godine ne očekujemo profit od Hajduka. Nama je ovo dugoročna investicija.''

Gloverovu investicijsku grupu čine NFL igrač Ndamukong Suh i Darren Treasure koji radi u NBA klub Charlotte Bobcats kao sportski psiholog. Posljednje spomenuti je rođen u Engleskoj i strastveni je nogometni navijač.

''Dugoročno želimo nastaviti ulaganja. Nije bitno je li to KK Split ili nešto drugo. Uporan sam i ne želim kao drugi stranci izgubiti strpljenje u Hrvatskoj.''

Koliko je to strpljenje?

''Nema nekog datuma, ali... Vrijeme radi protiv Hajduka i vrijednosti kluba koja je u opadanju'', tvrdi Glover s čime se ne bi složili mnogi navijači.

Novinare je zanimalo i koju je ulogu u svemu imao ili će imati Fredi Fiorentini.

''Ne, on nije dio moje grupe koja bi upravljala nakon kupnje. Samo je dobar prijatelj.''

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider