Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Jurčić - najveći Mamićev krimen: S Herr Ottom po čudo u Beču?

Čelnici Dinama na čelu sa Zdravkom Mamićem započeli su potragu za novim trenerom nakon što je očekivano smijenjen Kruno Jurčić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon debakla u prvoj utakmici doigravanja za Ligu prvaka protiv bečke Austrije, Kruno Jurčić po treći put je smijenjen s klupe Dinama. Sva tri puta na "modru" klupu ga je posjeo i nakon toga otkaz mu uručio - isti čovjek.

>> Dinamo očajan, Austria ga razbila: Rukavina ušao pa odmah isključen!

>> Mamić potjerao Jurčića! 'Ako se Vaha želi vratiti, spreman sam otići'

>> Dinamovci utučeni: 'Sve što je moglo okrenulo se protiv nas'

>> Jurčić se čudi: Zašto sad pričamo o nekoj snažnoj Austriji?

Zdravko Mamić bez dileme je sjajan menadžer, jedan od najboljih u nogometnom biznisu, od Dinama je napravio najuspješniji klub na ovim prostorima, financijski stabilan i solventan, s jednom od najboljih omladinskih školi koja "proizvodi" mlade talente kao na pokretnoj traci, a onda ih izvršni predsjednik znalački prodaje diljem Europe za goleme svote. Mamić je u mnogo čemu uspješan, kako sam kaže, "što god da dotakne pretvara u zlato", no u jednoj stvari ipak nije tako dobar – ne ide mu izbor trenera.

Jurčić – najveći Mamićev krimen

Jurčić je najveći Mamićev krimen. Kada ga je po treći put vratio na mjesto trenera Dinama, svi su znali da radi veliku pogrešku, svi osim Mamića. Na vijest o trećem Jurčićevu "comebacku" cijela država se prekrižila, a više od pola "modre" svlačionice zahvatio je stomačni virus. Maksimirom je zavladala mučnina. Već tada se moglo naslutiti da Jurčić neće dugo izdržati, da neće trajati duže od "jogurta na ljetnom sucu". Mamić je krenuo u projekt stvaranja mega-momčadi tako što je za upravljač Ferrarija posjeo vozača koji je prije toga skrivio nekoliko karambola. Bila je to velika pogreška, praktički "samoubojstvo s predumišljajem".

Mamić kasno reagirao

Stoga, ako se Dinamo ne plasira u Ligu prvaka i ostane bez novih desetak milijuna eura, Mamić će sam sebi biti najveći krivac. Jurčića ne treba posebno kriviti, on je samo prihvatio to što mu je ponuđeno. Možda je bio iznenađen, ali ne i toliko lud da odbije dvjestotinjak tisuća eura godišnje. Mamić je početkom sezone shvatio da je pogriješio. Dobro je uočio da Dinamo ne igra ništa posebno, da je i protiv ispodprosječnih protivnika teško dolazio do pobjeda. Slutio je da bi moglo doći do havarije kada dođu nešto ozbiljniji suparnici. Uz to ga je Jurčić živcirao sa svojim odnosom prema Alenu Haliloviću, najvećem Dinamovom talentu koji je pod Jurčićem naočigled stagnirao.

Povratak Vahe na Maksimir?

Čini se da je Mamić bio blizu odluke da smijeni Jurčića nakon remija s Dragovoljcem pa čak i prije te utakmice. Vjerojatno plašeći se reakcije dijela medija i javnosti, Mamić nije poslušao vlastiti instinkt koji mu je govorio da mora nešto napraviti kako bi razbudio momčad. Pokazalo se da je to bila druga Mamićeva pogreška. Nakon što je Howard Webb odsvirao kraj utakmice protiv Austrije, logično je bilo za pretpostaviti da će Mamić odmah smijeniti Jurčića. Ići u Beč na uzvrat s istim trenerom značilo bi predati se i prije no što je utakmica počela. Mamić je na izvanrednoj press-konferenciji zavapio za povratkom Vahida Halilhodžića. Čak je izjavio kako daje mandat na raspolaganje ako se Vaha pristane vratiti u Dinamo.

S Herr Ottom po čudo u Beču?

Ne znamo koliko je to realna opcija s obzirom da je Vaha pod ugovorom s Alžirskim nogometnim savezom, a i da nije, pitanje je bi li se htio vratiti u Maksimir nakon što ga je napustio u svima znanim okolnostima. Branko Ivanković bio je prvi Mamićev pick, ali ga je "diskvalificirao" nakon što je uzvratio s "pričat ćemo sutra". Cicu Kranjčara "diskvalificira" koja čašica previše, a Ćiro Blažević bi bio u igri da ima vremeplov i vrati se u '82.

Tko ostaje na raspolaganju? Tko će pokušati ostvariti čudo u Beču? Za stranca nema vremena, uzvrat je već idući tjedan. Ili možda griješimo? Je li moguće da Mamić posegne za Ottom Barićem kao jednokratnim rješenjem? Nema hrvatskog trenera koji bolje poznaje austrijski nogomet od Herr Otta, koji u Beču i cijeloj Austriji još uvijek uživa veliki autoritet. Zna se koliko Barić voli Dinamo, a zna se i da je u dobrim odnosima s vrhuškom Modrih. Možda je, pak, kucnuo trenutak za Tomislava Ivkovića. Lako je dostupan, Kajzerica nije daleko od Maksimira, a Ivković je poznat kao "fajter". U svakom slučaju Mamić mora brzo reagirati.

Mamić smijenio Jurčića nakon poraza od Austrije:

Ukupno glasova:

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider