Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'agresivni i organizirani'

Najuspješniji trener Partizana otkriva najveću snagu Turske

Dodatne informacije iz prve ruke o prvom suparniku Hrvatske na Euru dao je iskusni nogometni stručnjak...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik nogometne reprezentacije Crne Gore Ljubiša Tumbaković (63) dao je nekoliko recenzija o igri Turaka, skorašnjeg suparnika Hrvatske na Euru u Francuskoj.

Desetkovana Tumbakovićeva momčad junački se nosila s Turcima u prijateljskoj utakmici u Antalyji, izgubivši s 0:1, pogotkom u sudačkoj nadoknadi. Na prvi pogled Turci nisu neka sila, ali Tumbakovićev pogled na njihovu snagu otkriva jednu sasvim drugu dimenziju.

"Dugo sam se pripremao za Turke, detaljno ih proučavao i uočio kako gotovo uvijek igraju u istoj formaciji, s više-manje istom grupom ljudi, većinom iz domaćih klubova. Oni se, dakako, međusobno vrlo dobro poznaju. A to je za reprezentaciju vrlo značajno", naglašava iskusni srbijanski stručnjak.

Upozorio je na nešto što je Čačićev snimatelj Stjepan Tomas sigurno uočio.

"U utakmici protiv Crne Gore bilo je očito da ne idu punim gasom i ne daju maksimum, što je i razumljivo i uobičajeno uoči velikih turnira. Stoga je naša zatvorenija formacija bez većih poteškoća odlijevala njihovim napadima", dodaje Tumbaković.

Legendarnih11

U čemu je vidio najveću snagu Turaka?

"Njihovo iskustvo, vrlo dobra organizacija igre i disciplina zaslužuju svaku pohvalu. Tu se vidi trenerova ruka. Naime, Turci u svakom trenutku znaju gdje trebaju stajati i u toj organizaciji teško im se može potkrasti kakav banalan, naivan propust. Oni počinju u sustavu 4-1-4-1, a onda se s lakoćom transformiraju u bilo koji drugi sustav koji im je u tom trenutku potreban. Osobito interesantno izgleda njihov srednji red", ističe Tumbaković.

Misli li da bi Hrvatska mogla podcijeniti Tursku?

"Ne, sigurno to vaš izbornik neće dopustiti, preiskusan je i zna da bi svaka izjava u tom smjeru bila omča oko vrata. Zna on dobro koliko su Turci iskusni i kvalitetni" dodaje Tumbaković i navodi još jedan nezanemariv adut Turaka.

"Bila je to prijateljska utakmica, a stadion u Antalyji bio je pun. Cijelo vrijeme gromoglasno navijanje, sve preplavljeno turskim zastavama... Iz tog zanosa dobivate strašno motiviranoga i borbenoga suparnika, predvođenoga izbornikom koji vrlo dobro zna tu euforiju iskoristiti kao dodatnu snagu Turaka".

Što može Hrvatska na Euru?

"Imate sjajnu generaciju, pa pogledajte samo gdje sve igraju vaši igrači. Imate kontinuitet plasmana na velike turnire i vjerujem da će Hrvatska na EP-u ponovno igrati važnu ulogu", zaključio je Tumbaković.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider