Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ključno je...

On ih poznaje u dušu: Koje su dobre, a koje loše strane Turske

Utakmice Hrvatske i Turske polako postaju nogometni klasici, novi takav sraz dviju nogometnih reprezentacija gledat ćemo trećeg dana Europskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija otvara Euro susretom protiv starog poznanika Turske 12. lipnja na Parku prinčeva. Da Ante Čačić mora dobro spremiti Hrvatsku za tu utakmicu, znalo se i prije, ali Turska je u utakmici s Engleskom pokazala da će nam biti tvrd orah. Izgubila je s 1:2, ali je i prvi pogodak primila iz zaleđa.

Koliko god prijateljske utakmice nisu nekakvo objektivno mjerilo, mogu pokazati neke detalje na kojima se mogu donijeti određeni zaključci. O Fatihu Terimu zna se sve, sve je odavno napisano, a sad je samo potvrdio da radi pravi posao. Iako se turska javnost čudila njegovu popisu igrača na kojem nema nekih značajnih imena, pokazao je protiv Engleza da zna što radi.

''Gledao sam tu utakmicu, a bio sam i u Antalyi kad su igrali sa Švedskom i pobijedili s 2:1. I sad se u Manchesteru lako moglo vidjeti da je naš prvi suparnik na Euru ozbiljan, kompaktan i čvrst'', kaže Stjepan Tomas, naš bivši reprezentativac koji je dio svoje bogate karijere odradio i u Turskoj.

Igrao je za dva velikana, Fenerbahçe i Galatasaray, pa za Gaziantepspor i Bucaspor. Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu pa je bio pomoćni trener Okanu Buruku i Mutlu Topcu u Gaziantepsporu i Sivassporu. Mogao je tako dobro upoznati i turski nogomet, mentalitet, igrače.

Čvrsta obrana i kontra

''Protiv Engleza meni su bili dobri iako im je nedostajalo nekoliko važnih igrača, primjerice Arda Turan i Burak Yilmaz. Nema velikih zvijezda kao nekad, ali Fatih Terim to je opet posložio kako treba. Koncepcija im je jasna, dobra, čvrsta obrana i onda izlazak u kontru i polukontru'', kaže Tomas.

Takva koncepcija donijela je Turskoj lijepi niz, do ove nedjelje i Manchestera nije poražena zadnjih 18 mjeseci. Kad tako gledamo na njih, dojam je da se moramo bojati. Valjda imaju i nekakve nedostatke?

''Bekovi koji igraju u Fenerbahçeu, Gönül i Erkin, prilično su ofenzivni i znaju ostavljati rupe iza sebe, pogotovu po desnoj strani, a lijevi bek zna “izvisiti”, često stoji predaleko od svog igrača. K tome se opasni Volkan Şen često ne vraća da bi pomogao svojoj obrani...''

Ključ je rani pogodak inače...

S Turskom imamo lijepa iskustva (Euro 1996. također na otvaranju pa dodatne kvalifikacije za Euro 2012.), ali i ona neugodna (Euro 2008. kad smo poveli u 119. minuti, a Turci izjednačili u 120. pa prošli na jedanaesterce).

''Ključno bi bilo rano ih “otključati”. Baš kao što smo to napravili u tim dodatnim kvalifikacijama u Istanbulu kad ih je na lijevoj strani Ćorluka ispremiješao, a Olić već u drugoj minuti zabio. Pa su na kraju primili tri pogotka. Dakle, sad bi u Parizu ključno moglo biti prvih 20-30 minuta. Zabijemo li im u toj ranoj fazi, bit će odlično, mogli bi oni i nastradati'', kaže Tomas.

A što ako ne zabijemo gol tako rano?

''Uh, onda će oni dobiti samopouzdanje. Kažem, riječ je o ozbiljnoj i discipliniranoj momčadi koja će se s vremenom stabilizirati i bit će sve opasnija ne primi li pogodak'', zaključio je Tomas, koji bi i našem izborniku mogao pomoći u pripremi utakmice s Turskom.

K tome, sve o Turcima znaju i Slaven Bilić i Nikola Jurčević koji su proživjeli te najveće utakmice s Turcima, i kao igrači i kao izbornik reprezentacije i pomoćnik. Sljedeću pripremnu utakmicu Turska igra 29. svibnja s Crnom Gorom, a 5. lipnja sa Slovenijom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider