Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
put do finala

Evo tko vjerojatno čeka Hrvatsku u osmini finala: Najbolji, ali i najcrniji scenarij

Nakon što su ostale još svega četiri kombinacije za budućeg suparnika Hrvatske na Euru odlučili smo se malo poigrati prognozama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osvojivši prvo mjesto u skupini D hrvatska nogometna reprezentacija ne samo da će dobiti lakšeg suparnika u osmini finala, već joj se otvorio ždrijeb, pa usudili bismo se reći sve do polufinala Europskog prvenstva u Francuskoj. Podsjetimo, Hrvatska je osvojila svoju skupinu nakon što je fantastičnim preokretom slavila protiv Španjolske 2:1 u Bordeauxu.

"Vatreni" će u osmini finala igrati protiv jedne od trećeplasiranih reprezentacija iz skupina B, E i F, a svog protivnika doznat će u srijedu kada dvobojima trećeg kola u skupinama E i F završi grupna faza natjecanja. Ono što je poznato je to da će se utakmica igrati 25. lipnja u Lensu.

No idemo se malo pozabaviti kalkulacijama i nekim logičnim načinom razmišljanja doći do suparnika Hrvatske.

Koliko može ova Hrvatska?

Ukupno glasova:

Četiri moguće kombinacije

Uoči Eura svima je sustav tko će igrati protiv kojeg trećeg bio prilično kompliciran, no nakon što su završene jučerašnje utakmice ostale su još samo četiri opcije. Idemo redom:

1. Protiv trećeplasirane momčadi iz skupine B (Slovačke) igrat ćemo jedino u slučaju da kao najbolje trećeplasirane prođu reprezentacije iz skupina A, B, C i D. Međutim, s obzirom da je Albanija (A) na svega tri boda i gol-razlikom -2, teško je očekivati da će se to dogoditi. U skupini E možda još i bude ukoliko Švedska i Irska ostanu na jednom bodu ili osvoje tek po bod protiv Beligije, odnosno Italije, no gotovo je nemoguće da se to dogodi u skupini F.

Tamo Portugal uoči posljednjeg kola ima dva boda i igra protiv vodeće Mađarske koja ima četiri boda. Island koji ima dva igra s Austrijom koja ima bod. Da Albanija prođe dalje trebala bi Mađarska dobiti Portugal, a potom Austrija Island ili obrnuto. Vjerujemo da će Portugal slaviti, osvojiti skupinu, te da će treći biti jedna od preostale tri reprezentacije.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

2. Hrvatska će igrati protiv najbolje trećeplasirane momčadi iz skupine E samo u slučaju da dalje prođu reprezentacije iz skupina B, C, D i E. Slovačka (B), Sjeverna Irska (C) su već izborile osminu finala, Turska (D) je blizu toga, no Švedska i Irska, koje trenutno drže po bod u skupini E, su jako daleko od toga.

Obje reprezentacije igraju protiv favorita skupine, Irska protiv Italije, Švedska protiv Belgije, i teško je očekivati da će u toj skupini najbolja trećeplasirana momčad imati više bodova od najbolje trećeplasirane iz skupine F (Portugal, Mađarska, Austrija, Island).

Ako ćemo ići nekom logikom, Belgija bi u najgorem slučaju mogla remizirati s prosječnom Švedskom, dok bi Italija, koja je već osigurala prvo mjesto, i da istrči s rezervama trebala uzeti barem bod Ircima. U tom slučaju (poraz ili bod) Irska i Švedska okončali bi skupinu sa po maksimalno dva boda i ne bi prošli dalje kao treći.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

3. Protiv najbolje trećeplasirane momčadi iz skupine F Hrvatska ima najviše šanse igrat. Postoje dvije kombinacije. Prva je da u osminu finala prođu reprezentacije iz skupina B, C, D i F, a druga je da dalje prođu momčadi iz B, C, E i F skupina. Podsjetimo, Slovačka (B) i Sjeverna Irska (C) su već izborili osminu finala.

Puno će toga ovisiti o prvim utakmicama u skupini E. Ili Irska ili Švedska mora pobijediti da bi u igri ostale sve četiri kombinacije. Ukoliko nijedna od te dvije reprezentacije ne pobijedi, dalje će gotovo sigurno otići jedna reprezentacija iz skupine F, što znači da igramo s najboljim trećeplasiranim iz te skupine.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo
Raspored, rezultati i tablice

Austrijanci, Islanđani ili Mađari najizgledniji suparnici

Ako pretpostavimo da će Portugal pobijediti Mađarsku i osvojiti prvo mjesto u skupini, onda će o našem suparniku odlučivati ogled Islanda i Austrije. Ukoliko Austrijanci pobijede igramo protiv njih. Ukoliko bude remi igramo protiv Islanda, a ukoliko Island bude prvi igramo protiv Mađarske (pod uvjetom da izgubi od Portugala.
'Najcrniji scenarij', ako to uopće može postojati nakon što smo vidjeli za što je sve Hrvatska sposobna u utakmici protiv Španjolske, je taj da Portugal uzme tek bod Mađarskoj, a Island pobijedi Austriju ili obrnuto. U tom je slučaju Portugal treći igra s nama.

Postoje još samo četiri kombinacije s kime može igrati pobjednik skupine D od 15 koliko ih je bilo na početku turnira.

'Otvoren put' do polufinala, ali samo ako...

Ako se već bavimo prognozama idemo i korak dalje. Hrvatska je pobjedom otišla u gornju polovicu ždrijeba, a Španjolsku je poslala 'na tamnu stranu' kako su lijepo opisali španjolski mediji. U donjoj polovici ždrijeba nalaze se domaćin Francuska, branitelj naslova Španjolska, viceprvak Italija, aktualni svjetski prvak Njemačka i trofeja gladna Engleska...

Hrvatska će pak, ukoliko izbori četvrtfinale, igrati protiv boljeg iz ogleda Poljske i Švicarske. Kada bi to prošla, igrala bi protiv Walesa, najbolje trećeplasirane reprezentacije iz skupina C (Sjeverna Irska) / D (Turska), drugoplasirane reprezentacije u skupini E (vjerojatno Belgija) ili pobjednika skupine F (vjerojatno Portugal).

Put do polufinala nam je zaista 'otvoren', ali samo ako ćemo igrati kao i dosada u skupini. S druge pak strane, u osmini finala igraju finalisti posljednje Eura, Španjolska i Italija, dok bi četvrtfinalni parovi mogli biti: Njemačka - Španjolska i Francuska - Engleska...

Sada tek vidimo koliko su obrana jedanaesterca Danijela Subašića, a potom i pogodak Ivana Perišića bili bitni za Hrvatsku. Sada to treba objeručke prihvatiti, preuzeti ulogu favorita i iskoristiti maksimalno!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider