Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Furiozni Francuzi

Francuska u najefikasnijoj utakmici Eura razbila Island za polufinale

Nogometaši Francuske posljednja su reprezentacija koja je izborila nastup u polufinalu Europskog prvenstva kojem su Francuzi domaćini, nakon što su pred rasprodanim Stade de Franceu svladali senzaciju Eura, momčad Islanda, s uvjerljivih 5-2 (4-0).

Francuska je povela u 12. minuti, kad je Matuidi uspio prebaciti islandske obrambene igrače i idealno poslužiti Oliviera Girouda koji je s 10-ak metara poslao loptu kroz noge Hannesa Halldorssona. Islandski vratar je u 20. minuti ponovno svladan. Antoine Griezmann je izveo udarac iz kuta, a Paul Pogba nadvisio svog čuvara te preciznim udarcem glavom s pet metara pogodio za 2-0.

Francuzi su se potom primirili, a onda Islanđane dotukli u posljednje dvije minute prvog poluvremena. Za 3-0 je u 43. minuti s ruba kaznenog prostora ljevicom pogodio Dimitri Payet, nakon što mu je Griezmann namjestio loptu na udarac. Samo dvije minute poslije, dvostruki asistent Griezmann postigao je svoj četvrti pogodak na EP-u. Pogba je iz svoje polovice poslao loptu, a brzonogi Griezmann pobjegao islandskoj obrani te hladnokrvno prebacio istrčalog Halldorssona koji je zaustavio tek jedan od pet udaraca Francuza u okvir.

Islanđani su razveselili svoje navijače u 56. minuti, kad je dobro ubacivanje Gylfija Sigurdssona spretnom reakcijom u pogodak pretvorio Sigthorsson. No, već tri minute poslije Francuzi su opet imali četiri pogotka prednosti. Payet je ubacio u kazneni prostor, islandski vratar nepotrebno je izletio pa je olakšao posao Giroudu koji je glavom postigao svoj drugi pogodak na utakmici, a treći na prvenstvu.

Tek što je u 83. minuti u igru ušao legendarni islandski napadač Eidur Gudjohnsen, Islanđani su stigli do svog drugog pogotka. S lijeve strane je ubacio Skulason, a precizan glavom bio Bjarnason, strijelac prvog, a pokazalo se i posljednjeg islandskog pogotka na ovom Europskom prvenstvu.

Senzacionalan put Islanda u njihovom debitantskom nastupu na Euru završio je u četvrtfinalu, a Francuzi nastavljaju prema svom cilju: još jednom europskom trijumfu na domaćem terenu. U polufinalu ih čeka aktualni svjetski prvak, Njemačka, a taj je dvoboja na rasporedu u četvrtak, 7. srpnja (21 sati), na stadionu Velodrome u Marseilleu.

FRANCUSKA - ISLAND 5-2 (4-0)

SAINT-DENIS. Stade de France, gledatelja: 80.000. Sudac: Bjoern Kuipers (Nizozemska).

Strijelci: 1-0 Giroud (12), 2-0 Pogba (20), 3-0 Payet (43), 4-0 Griezmann (45), 4-1 Sightorsson (56), 5-1 Giroud (59), 5-2 Bjarnason (84)

Žuti kartoni: Umtiti / Bjarnason

Raspored, rezultati i tablice

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider