Automoto
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Automoto
Odbrojavanju je kraj

Nova pravila = luđe utrke: Kreće Formula 1, napetija nego lani

Još nas sati dijele od službenog početka nove sezone Formule 1.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U noći sa četvrtka na petak, u 2:00 počinje prvi slobodni trening uoči Velike nagrade Australije, prve runde nove sezone Formule 1. Sama utrka počinje u nedjelju u 8:00 po našem vremenu, ali prije toga ćemo na tri slobodna treninga i kvalifikacijama imati priliku vidjeti kako su se karte ispremiješale tijekom zime.

Kao i prethodnih godina, donesene su promjene po pitanju tehničkih i sportskih pravila, sve s ciljem kako bi utrkivanje bilo što zanimljivije i neizvjesnije.

Svjetska automobilistička federacija (FIA) obećala je kako će ovogodišnji bolidi biti i do pet sekundi po krugu brži u odnosu na one iz protekle tri sezone kada su u Formulu 1 stigli V6 cilindrični hibridni turbo-motori. Paralelno s dolaskom istih započela je i dominacija Mercedesa koja je svoju kulminaciju doživjela u prošloj sezoni, kada samo na dvije utrke nisu uspjeli pobijediti.

Nakon dvaju ciklusa testiranja čini se da je razlika među vodećim momčadima znatno manja što bi trebalo jamčiti veću uzbudljivost i veći protok vozača na pobjedničkim postoljima.

Snažniji, teži bolidi i šire gume

Ferrari je sa svojim SF70H vrlo brz, najbrži na testiranjima, ispred Mercedesa iza kojeg nisu daleko Red Bull i Williams.

Novi tehnički propisi rezultirali su snažnijim i nešto težim bolidima koji bi u kombinaciji s više downforcea i širim gumama sigurno rezultirati time da će bolidi biti mnogo brži. Hoće li to zaista biti pet sekundi po krugu, ostaje nam vidjeti.

Ključni dio promjena ipak se odnosi na gume. Pirelli će ove godine momčadi opskrbljivati s 25 posto širim gumama u odnosu na prošlosezonske. Prednje će biti široke 305 milimetara (lani 245), a stražnje 405 (lani 325). Veća širina guma znači i bolju prolaznost kroz zavoje, a ako zbilja budu izdržljivije nego lanjske, vozači više neće morati biti toliko pažljivi prema njima što također nagovješćuje utrkivanje na gornjoj granici izdržljivosti.

Novi startovi: Vozači bez pomoći inženjera

Postoji još čitav niz regulacija vezanih uz karoseriju i aerodinamiku bolida od kojih izdvajamo povećanje minimalne težine bolida sa 702 na 722 kilograma što je posljedično dovelo do toga da je s njima teže upravljati (Lewis Hamilton: "Sila na tijelu i vratu je mnogo veća nego prije").

Što se tiče sportskih pravila, najveće je vezano uz sam start. FIA je željela više toga prebaciti na same vozače pa je postrožila pravila od angažmanu spojke koju su vozači dosad trebali samo otpustiti nakon što bi većinu posla obavili inženjeri. Ukratko, vozači će sad morati startati kao u običnom automobilu.

Napokon, više nećemo gledati kako utrke započinju sa safety carom. Ubuduće ćemo, kad kiša na startu bude prevelika, čekati dok se vremenske prilike ne smire te će utrka započeti u normalnim okolnostima, bez sigurnosnog automobila.

Sva ta nova pravila Sebastian Vettel je opisao kao aspirin za Formulu 1. "S točke vozača, u svemu je bolje. Kočenje, zavoji, prianjanje", nabraja Nijemac koji će pokušati osvojiti svoj peti naslov svjetskog prvaka.

Raikkonen jako brz i jako oprezan

Njegov momčadski kolega iz Ferrarija Kimi Raikkonen bio je najbrži na testiranjima, ali je bio oprezan po pitanju bilo kakvih prognoza, iz jednog jednostavnog razloga - i prošle je zime Ferrari bio vrlo dobar na testiranjima pa je ostao bez ijedne pobjede u sezoni.

"Mi smo prilično optimistični svake godine, ali onda na kraju ispadne tako kako je. Naučili smo lekciju. Momčad je napravila velik posao preko zime, a koliko je dobar, vidjet ćemo tijekom godine", izjavio je Kimi.

Mercedes brani naslov konstruktorskog prvaka jer vozački neće obraniti Nico Rosberg koji je objavio iznenađujući odlazak u mirovinu nekoliko dana po završetku prošle sezone. Umjesto Rosberga je stigao Finac Valtteri Bottas koji je na testiranjima bio brži od Hamiltona.

Iz Red Bulla su poručili kako im je ovosezonski bolid "95 posto drugačiji od lanjskog". Force India će pred naletom Williamsa pokušati obraniti prošlosezonsko četvrto mjesto, a naravno da nije isključeno da se umiješa i netko od ostalih na gridu.

MERCEDES
44 - Lewis Hamilton (Velika Britanija)
77 - Valtteri Bottas (Finska)

RED BULL
3 - Daniel Ricciardo (Australija)
33 - Max Verstappen (Nizozemska)

FERRARI
5 - Sebastian Vettel (Njemačka)
7 - Kimi Raikkonen (Finska)

FORCE INDIA
11 - Sergio Perez (Meksiko)
31 - Esteban Ocon (Francuska)

WILLIAMS
18 - Lance Stroll (Kanada)
19 - Felipe Massa (Brazil)

MCLAREN
2 - Stoffel Vandoorne (Belgija)
14 - Fernando Alonso (Španjolska)

TORO ROSSO
26 - Daniil Kvyat (Rusija)
55 - Carlos Sainz Jr. (Španjolska)

HAAS
8 - Romain Grosjean (Francuska)
20 - Kevin Magnussen (Danska)

SAUBER
9 - Marcus Ericsson (Švedska)
94 - Pascal Wehrlein (Njemačka)

Raspored utrka:

26. ožujka: Velika nagrada Australije (Melbourne)

9. travnja: Velika nagrada Kine (Šangaj)
16. travnja: Velika nagrada Bahreina (Sakhir)
30. travnja: Velika nagrada Rusije (Soči)

14. svibnja: Velika nagrada Španjolske (Barcelona)
28. svibnja: Velika nagrada Monaca: (Monte Carlo)

11. lipnja: Velika nagrada Kanade (Montreal)
25. lipnja: Velika nagrada Europe (Baku)

9. srpnja: Velika nagrada Austrije (Spielberg)
16. srpnja: Velika nagrada Velike Britanije (Silverstone)
30. srpnja: Velika nagrada Mađarske (Mogyorod)

27. kolovoza: Velika nagrada Belgije (Stavelot)

3. rujna: Velika nagrada Italije (Monza)
17. rujna: Velika nagrada Singapura (Marina Bay)

1. listopada: Velika nagrada Malezije (Sepang)
8. listopada: Velika nagrada Japana (Suzuka)
22. listopada: Velika nagrada SAD-a (Austin)
29. listopada: Velika nagrada Meksika (Mexico City)

12. studenog: Velika nagrada Brazila (Sao Paulo)
26. studenog: Velika nagrada Abu Dhabija (Abu Dhabi)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider