Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Strašan gol Luiza

Fantastični uzvrati: Benfica i Chelsea u finalu Europa lige!

Odigrane su uzvratne utakmice polufinala manje atraktivnog i manje eksponiranog klupskog natjecanja pod okriljem UEFA-e.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U finalu će 15. svibnja u Amsterdamu igrati Benfica i Chelsea! Portugalci su s ukupnih 3:2 izbacili Fenerbahče, a (još uvijek) aktualni prvak Europe je u 180 minuta slavio protiv Basela s 5:2.

Obje su uzvratne polufinalne utakmice završile 3:1 pobjedama domaćina. Tako je Chelsea zahvaljujući furioznom startu u drugo poluvrijeme savladao Basel u Londonu i ne samo obranio već i nadogradio 2:1 pobjedu iz prve utakmice, dok je Benfica u Lisabonu preokrenula zaostatak protiv Fenerbahčea 0:1 iz Istanbula.

Chelsea je u susret protiv Basela na Stamford Bridgeu ušao s nizom od 12 uzastopnih domaćih europskih susreta bez poraza (10 pobjeda i 2 remija), ali švicarski je prvak pokazao zube i golom Mohameda Salaha iz prve minute sudačke nadoknade prvog dijela donio dašak neizvjesnosti u susret. Poentirao je lijepo Mohamed Salah koji je ostao sam ispred Petra Čecha nakon proigravanja Valentina Stockera.

Luiz opet dotukao Basel

Na poluvremenu se Chelsea regrupirao i trima golovima u devet minuta riješio sve nedoumice. Prvo je za 1:1 u 50. minuti zabio Fernando Torres iz odbijanca, nakon što Baselov vratar Yann Sommer nije uspio ukrotiti udarac Franka Lamparda, da bi potom mrežu gostiju zatresli i Victor Moses i David Luiz.

Moses je zabio nakon niza sretnih oklonosti, nakon što je sretno do njega došla Torresova lopta, a potom i nakon što mu se lopta iz prvog udarca prema golu odbila ravno na nogu i izbacila suparničkog vratara iz ravnoteže. Posljednji je gol ujedno i najljepši trenutak susreta, a riječ je o eurogolu Luisa ljevicom u suparničke rašlje s 20-ak metara udaljenosti.

Luizu je to, podsjećamo, drugi gol Baselu u dvjema utakmicama, nakon što je u prvom susretu zabio za 2:1 pobjedu Bluesa iz slobodnog udarca.

Benfici se isplatila opsada

Na Estadio da Luzu u Lisabonu je junak susreta bio paragvajski napadač Oscar Cardozo s dva postignuta gola, dok je otvarajući gol na susretu zabio Nicolas Gaitan. Jedini gol za turski sastav iz sumnjivo dosuđenog jedanaesterca zabio je Dirk Kuyt.

Benfica je povela već u 9. minuti kada je Lima savršeno s desne strane poslužio Gaitana, a ovaj je udarcem iz prve od stative poslao loptu u mrežu. Potom je u 23. minuti sudac Stephane Lannoy sudio igranje rukom Ezequiela Garaya u kaznenom prostoru, iako prethodno u istoj akciji linijski sudac nije dosudio čisto zaleđe jednog igrača Fenerbahčea. Kuyt je bio neumoljiv s bijele točke.

Benfica je ponovo vodstvo preuzela u 35. minuti, kada je Cardozo preciznim udarcem malo unutar kaznenog prostora matirao Volkana Demirela. Isto je učinio i u 66. minuti, ali s nekih 6 metara nakon dodavanja Luisaa.

 

Europa liga, polufinale, uzvratne utakmice:

Benfica - Fenerbahče 3:1 (Gaitan 9, Cardozo 35, 66 / Kuyt 23-11m), prva utakmica 0:1

Chelsea - Basel 3:1 (Torres 50, Moses 52, Luiz 59 / Salah 45+1), 2:1

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider