Tenis
SPORTOVI
Tenis
Najbolja na svijetu

Šarapova se poigrala s Errani i ušla u povijest!

Subotnjom pobjedom (6-3, 6-2) nad Talijankom Sarom Errani u finalu Roland Garrosa ruska je tenisačica Marija Šarapova postala tek deseta žena u povijesti s kompletom osvojenih Grand Slam turnira...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovaj, prvi u Parizu, četvrti je u njezinoj karijeri i prvi nakon osvojenog Australian Opena prije četiri godine. Ranije je još slavila na Wimbledonu (2004.) i US Upenu (2006.).

Iskoristila je 25-godišnja Ruskinja treću meč-loptu u osmom gemu drugog seta zahvaljujući prvenstveno sjajnim servisima. Spasila je pritom i jednu break-loptu, te neuspješno trčala na dvije sjajno skraćene lopte talijanske vršnjakinje, prve tenisačice nakon Mary Pierce prije 12 godina koja je imala priliku osvojiti pariški naslov u dublu i u singlu, s obzirom na to da je u petak trijumfirala na turniru ženskih parova sa sunarodnjakinjom Robertom Vinci.

Šarapova je dominirala mečom u koji je ušla 4-0 vodstvom. Errani se uspjela vratiti na 4-2, ali ne i više od toga. U drugom je setu Šarapova povela 2-0 i 4-1, na što omalena Talijanka, koja je protekla dva tjedna, kao i čitavu sezonu, odigrala senzacionalno dobro, opet nije uspjela odgovoriti. Sve je u prvom meču ovih dviju igračica bilo gotovo za sat i 29 minuta.

Zahvaljujući sjajnom tenisu u Parizu (izgubila je samo jedan set tijekom cijelog Grand Slam turnira igranog na zemlji, od Klare Zakopalove u osmini finala), kamo je došla s naslovom pobjednice turnira u Stuttgartu i Rimu, Šarapova će od idućeg tjedna predvoditi ljestvicu najboljih svjetskih tenisačica, i to prvi put nakon točno četiri godine.

Osmijeh s lica Šarapove, pobjednica Roland Garrosa, nije skidala tijekom izvođenja ruske himne na terenu Philippe Chatrier. Pokazala je također, nakon pobjede u finalu nad Sarom Errani, svoje višejezične vještine.

„Želim vam izraziti zahvalnost na vašoj podršci: ovo je jedan od veličanstvenijih trenutaka u mojoj karijeri“, rekla je Ruskinja, od idućeg tjedna prva tenisačica WTA-ove liste, na francuskom prije no što se prebacila na engleski (govorila je tijekom svog šampionskog govora također španjolskim i materinjim ruskim):

„Da ovo nije moja četvrta Grand Slam titula, taman da je prva, bila bi mi jednako posebna kao što je sada. Ovo je nevjerojatan osjećaj. Ne znam što bih rekla. Presretna sam. Radila sam tako teško za ovo.“

„Puno mi je trebalo da bih došla do finala Roland Garrosa i još više da bih osvojila turnir. Toliko je napornih dana u kojima biste se najradije predali, ali na kraju to ne učinite. Bilo je to za mene dugotrajno, osmogodišnje putovanje“, izjavila je Šarapova.

Njezina suparnica u finalu, koja je ove sezone osvojila naslove u Acapulcu, Barceloni i Budimpešti, a tijekom nastupanja u Parizu izbacila dvije ranije pobjednice (Ivanović i Kuznjecova), s 24. će se mjesta WTA-ove ljestvice prvi put u karijeri probiti unutar Topa 10, te, također prvi put u karijeri, postati najbolje rangirana talijanska tenisačica.

„Čestitala bih Mariji na naslovu. Ne osjećam se kao Top 10 tenisačica, no to ću biti od ponedjeljka. Spoznaja je nevjerojatna i još uvijek ne mogu povjerovati u nju. Presretna sam zbog svega što sam postigla“, izjavila je Errani.

Za pobjedu je, osim prvog mjesta, Šarapova dobila i 1.25 milijuna eura nagrade. Errani je prošla s dvostruko manjim iznosom. Šarapova je postala šesta žena u Open eri s kompletiranim Grand Slam naslovima uz Margaret Court, Chris Evert, Martinu Navratilovu, Stefi Graf i Serenu Williams. Prije Open ere pošlo je to još za rukom Maureen Connolly, Shirely Fry i Billie Jean King.

Roland Garros, ženski finale:

Šarapova (2) – Errani (21) 6-3, 6-2 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider