Tenis
SPORTOVI
Tenis
Bravo majstore!

Federer u čudesnom meču protiv Nadala osvojio svoj 18. Grand Slam!

Jedan od najvećih sportaša svih vremena slavio je u nevjerojatnom meču protiv velikog rivala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Roger Federer je osvojio Australian Open pobjedom protiv Rafaela Nadala u pet setova! Bilo je 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 i 6:3 za fantastičnog Švicarca kojemu je ovo 18. Grand Slam u karijeri.

U odlučujućem setu Nadal je prvi došao do breaka i poveo je 3:1, a onda je uslijedio preokret, Federer je dobio pet gemova u nizu i peti put otišao do kraja na Australian Openu. Jedan naslov ima na Roland Garrosu, sedam na Wimbledonu i pet na US Openu.

"Teško mi pronaći prave riječi, ali prvo želim čestitati Nadalu na fantastičnom povratku. Mislim da nitko od nas dvoje nije vjerovao da ćemo biti u finalu Australian Opena kad smo bili u tvojoj teniskoj akademiji prije četiri ili pet mjeseci. U tenisu nema remija, ali da postoji ta mogućnost bio bih sretan da smo danas remizirali", izjavio je Federer nakon meča.

Čekao od Wimbledona 2012.

Bio je to njihov 35. međusobni dvoboj, a omjer je sada 23:12 u korist Španjolca. Nadal i Federer su se devet puta sastajali u finalima Grand Slam turnira, omjer pobjeda je 6:3 u korist Španjolca, a posljednji puta su se sastali u finalu 2011. u Roland Garrosu kada je bolji bio Nadal.

Nadal je ostao na 14 osvojenih Grand Slamova (posljednji put trijumfirao je na Roland Garrosu 2014.). Što se Federera tiče, njemu je ovo prvi Grand Slam nakon Wimbledona 2012.

Federer je u prvom setu imao jednu priliku za oduzeti servis Španjolcu i nju je iskoristio. Federer je poveo sa 4:3 i osvojio prvi set sa 6:4.

Nadal je odmah uzvratio i na početku drugog seta dvaput napravio break. Poveo je Španjolac sa 4:0, ali je Federer uspio Nadalu oduzeti servis. Više od toga nije mogao učiniti, pa je Rafael osvojio drugi set sa 6:3.

Treći set bio je prepun lijepih poena bez obzira na to što je švicarski tenisač bio uvjerljiv - 6:1. Dvaput je oduzimao servis Nadalu, te je na kraju iskoristio drugu set loptu.

Nakon toga je Španjolac ubacio u višu brzinu te je sljedeći set osvojio sa 6:3.

Furiozni preokret u petom setu

Na početku odlučujućeg seta Nadal je oduzeo servis Federeru i poveo sa 3:1, ali se Federer nije predavao. U šestom gemu vratio je break za 3:3. Švicarac je poveo sa 4:3, te ponovno oduzeo servis Španjolcu. Iskoristio je petu break loptu za 5:3. Federer je servirao za meč, ali je Nadal pritisnuo. Švicarac je spasio dvije break lopte i na kraju iskoristio drugu meč-loptu za petu pobjedu u Melbourneu.

Federer je imao dvostruko više pogrešaka nego Nadal (57:28), ali i dvostruko više winnera (73:35). Iskoristio je šest od 20 prilika za break, a Španjolac ih je imao 17 i četiri puta mu oduzeo servis.

Relativno malenih 62 posto prvog servisa imao je Federer (Nadal 73 posto). Na mrežu je izlazio 40 puta i pritom uzeo 29 poena (Nadal 10/12).

Ukupno je u cijelom meču Federer osvojio 150 poena naspram Nadalovih 139, a Švicarac je maksimalno smanjio razliku u broju pretrčanih metara za vrijeme meča (3.218 je pretrčao Federer, a 3.306 Nadal).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider