Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Unaprijed dogovoreno

Vatreni zaradili 28 milijuna dolara: HNS-u će pripasti više od 100 milijuna kuna

Veliki uspjeh bit će popraćen i adekvatnom nagradom od Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osvojivši drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hrvatska reprezentacija zaradila je pravo bogatstvo - čak 28 milijuna dolara, dok su Francuzi za svjetsku krunu zaradili još 10 milijuna dolara više.

Svaka reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo dobila je osam milijuna dolara, prolaz skupine osigurao je dodatna četiri milijuna i još četiri milijuna dolara za plasman u četvrtfinale.

Ukupna nagrada za ulazak u polufinale je 22 milijuna dolara i to je iznos koji je dobila reprezentacija Engleske s obzirom na to da je izgubila dva posljednja dvoboja i završila na četvrtom mjestu.

Treće mjesto donosi 24, drugo 28 milijuna dolara, a svjetski naslov čak 38 milijuna dolara.

Vodstvo HNS-a i igrači još prije Svjetskog prvenstva dogovorili su se da 60 posto FIFA-ine nagrade ide Savezu, a 40 posto igračima i stožeru. Taj iznos koji ide igračima i stožeru dijeli se u omjeru (80:20 u korist igrača).

U prijevodu, od ove ukupne zarade od 28 milijuna dolara 16 milijuna i 800 tisuća dolara će pripasti HNS-u (to je nešto više od 106 milijuna kuna), a nogometašima i članovima stručnog stožera 11 milijuna i 200 tisuća dolara. U kunama je to malo iznad 70 milijuna, od čega će igrači među sobom podijeliti 56 milijuna, a stožer i svi oni vrijedni ljudi iz sjene 14 milijuna kuna.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) povećala je nagradni fond za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine na 400 milijuna dolara, što je porast od 12 posto u odnosu na SP 2014. u Brazilu.

FIFA je u Brazilu reprezentacijama podijelila 358 milijuna dolara, pri čemu je svjetski prvak Njemačka dobio 35 milijuna dolara, Argentina kao finalist 25, dok su Nizozemska za treće i Brazil za četvrto mjesto dobili 22 i 20 milijuna dolara.

Novčane nagrade FIFA-e:

1. mjesto - 38 milijuna dolara
2. mjesto - 28
3. mjesto - 24
4. mjesto - 22
ispadanje u četvrtfinalu - 16
ispadanje u osmini finala - 12
ispadanje u skupini - 8

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider