Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Mi smo svjetsko čudo"

Dalić iz Moskve: O Modriću i Zlatnoj lopti, kultu reprezentacije, porazu koji ga je trgnuo, sastavu za finale...

Zlatko Dalić je održao press-konferenciju u Moskvi pred rekordno velikim brojem novinara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić se na press-konferenciji osvrnuo na grandiozni ulazak Vatrenih u finale Svjetskog prvenstva, ali je najavio i veliko finale s Francuzima. Bilo je tu i pregršt drugih pitanja na koja je Dalić u svom stilu, mirno i staloženo odgovarao.

Press-konferenciju je otvorio engleski novinar čestitkom i pitanjem je li Hrvatska bila dodatno motivirana podcjenjivačkim pristupom iz engleskog tabora.

"Hvala na čestitkama, ja isto mislim da smo zasluženo pobijedili, pogotovo u drugom poluvremenu i u produžetku, da smo igrali dobro. Uvijek postoji neki dodatni motiv, mi stalno govorimo o nekom respektu kojeg dajemo prema svima, a očekujemo da ga i drugi gaje prema nama. Možda engleska momčad, ili prije svega vaši mediji, nisu imali određeni respekt prema nama tako da, mislim da je taj dodatni motiv nedostajao. Imali smo i povrh toga motiv da obradujemo naše navijače i našu državu."

Prvi poraz doživjeli ste od Perua u SAD-u. Koliko vam je to zapravo pomoglo?

"Jedan od glavnih razloga zbog čega smo u finalu su i te prijateljske utakmice koje smo igrali. Igrali smo četiri utakmice s ekipama koje su igrale na Svjetskom prvenstvu - Peruom, Meksikom, Brazilom i Senegalom. To je bila izvrsna škola za nas. Bilo je tad polemika u našoj državi, a ja sam i tad rekao da igrači moraju promijeniti svoj odnos i stav ako želimo uopće proći grupu na Svjetskom prvenstvu. Ta utakmica s Peruom nam je otvorila mnoge vidike."

Što mislite o igri N'Goloa Kantea i bojite li se da bi on mogao zaustaviti Luku Modrića? Je li Modrić favorit za Zlatnu loptu?

"Ovo što je on dosad pokazao na turniru, jedan je od najboljih defenzivnih veznih na ovom natjecanju. Ne bojim se da će zatvoriti Modrića jer imamo i drugih rješenja. Što se Luke tiče, to bi bio vrhunac njegove karijere jer je u klubu osvojio sve. Ako je osvoji, to će biti zasluženo s obzirom na sve što je pokazao."

Je li Hrvatska umorna? Hoće li u finalu ostaviti traga to što ste igrali tri utakmice u produžecima?

"Mi ćemo vjerojatno biti jedina reprezentacija koja je na svjetskim prvenstvima odigrala osam utakmica, kad zbrojimo sve minute. Nije me strah jer mi igrači djeluju tako da što nam je teže oni su što svježiji. Odmorit ćemo se, nema nikakvog opravdanja, finale je, tu moramo biti spremniji i najbolji. Jednom u životu se ovo igra i bit će nam jako teško, ali vjerujem da ćemo snaći snage, motiva i energije da budemo dobri u finalu. Po tom pitanju je Francuska u prednosti."

Koliko vam znači to što ste Hrvatsku upisali na nogometnu mapu svijeta i jeste li uopće mogli tako nešto zamisliti kad ste prije devet mjeseci preuzeli reprezentaciju koja je bila na dnu po pitanju sa samopouzdanjem?

"S ovim finalom mi smo definitivno ušli u povijest, uz Urugvaj. Kad pogledamo uvjete u kojima radimo i egzistiramo, onda smo svjetsko čudo i fenomen. Za tri mjeseca je utakmica Lige nacija protiv Engleske, a mi nemamo adekvatan teren gdje to igrati. Ali, imamo srce i radost. Ovo je jedan od najvećih uspjeha u povijesti hrvatske države, planetarni uspjeh, a osobito sam ponosan na činjenicu da je reprezentacija baš pod mojim vodstvom došla do ovoga. 20 godina smo živjeli u sjeni Vatrenih, ali ovo je sad neka nova povijest, neko novo vrijeme. Ponosni smo na ovu činjenicu i da smo donijeli nešto veliko našoj državi."

Koliko vam je važan Vida za atmosferu u i oko reprezentacije?

"Neću ulaziti u ono što je oko nogometa. Bili smo ponosni što je cijeli stadion skandirao 10-15 minuta našoj reprezentaciji. Što se Kalinića tiče, mi smo reprezentacija koja je imala jednog igrača manje na Svjetskom prvenstvu, neću se na to više vraćati. Rekao sam da mi je žao što se to desilo, ali to je život, nogomet, to je sport."

Kome ćete posvetiti trofej ako pobijedite? Je li Deschamps u prednosti jer je prije 20 godina već bio svjetski prvak kao igrač?

"Nije Deschamps u prednosti nego ja. On je bio svjetski prvak, a ja nisam. Ja imam veći motiv od njega, vidjet ćemo. Posvetit ću trofej svojoj obitelji i svim ljudima koji su bili uz mene svo ovo vrijeme i naravno našoj državi."

Što mislite o Francuskoj?

"Pokazali su drugačiji stil igre, pokazali su da se znaju braniti i da su jako opasni iz kontre i polukontre. Neće biti to nimalo lagano spriječiti s obzirom da su i Griezmann i Mbappe jako opasni."

Zašto ste u jednom trenutku vaše karijere otišli u Saudijsku Arabiju i što ste tamo naučili?

"Uvijek sam kroz karijeru i život išao težim putem i uvijek sam se za sve sam izborio. Nisam htio ostati u Hrvatskoj i biti neki prosječan trener da mi se neko smiluje i nešto da. Nažalost u Europi nas ne respektiraju, a mi Hrvati radimo sjajne stvari. Morao sam početi od najmanjeg kluba. U roku od godinu dana sam proglašen najboljim trenerom službeno, pa sam vodio najbolji klub stoljeća u Aziji, vodio njihov Real Madrid. To je bilo moje ogromno iskustvo, sedam godina sam proveo dolje i radio. Put je bio težak, ništa mi nije došlo na pladnju. Puno puta sam rekao da i meni date Barcelonu ili Real da ću i ja biti prvak. Moram reći i kako mi je drago zbog Nike Kovača koji je preuzeo Bayern."

Kako ste uspjeli otkloniti probleme koje su imali neki igrači poput Modrića i Lovrena?

"Uvijek sam optimist, a cijeli svoj mandat sam negativnosti micao od reprezentacije i stalno gledao pozitivno. Lako je napraviti problem, još ako ga ja stvaram kao izbornik onda nemamo šanse da opstanemo i onda sam shvatio da sam ja taj koji mora vući pozitivno, nastupima, ponašanjem, izjavama. Previše je negative bilo oko nas, kult reprezentacije je bio srušen, a sad se to vratilo. Pozitiva, vjera i karakter, drugo ne prolazi."

Tko vam je trenerski uzor?

"Miroslav Ćiro Blažević! A evo poklopilo se da sam ga nadmašio. Kroz svoju trenersku karijeru dok sam bio nogometaš prošao sam s 10-ak trenera i od svakog od njih sam kupio i uzimao sve što je bilo potrebno. Pisao, bilježio, i onda to sve uklopio u svoj stil i svoju filozoriju. Najvažnije je da čovjek ne zapne na prvoj prepreci. Puno toga sam naučio od bivših trenera i zahvalan sam im na tome, ali sam ja svoj stil izgradio sam."

Možete li dati kakvu natuknicu u vezi sastava?

"Ha, moram vidjeti tko će biti zdrav. Igrači nešto znaju, ali i od njih krijem neke stvari."

Novinar iz Bangladeša otkrio je kako cijeli Bangladeš, inače podijeljen na Argentinu i Brazil, sad navija za Hrvatsku.

"Hvala vam na podršci, to jako lijepo zvuči."

Kako su igrači preživjeli slavlje?

"Pa dobro, bili su veseli, a tijekom četvrtka smo radili na terapijama. Još uvijek ne znamo pravo stanje igrača. Nadam se da će sve biti OK. Normalno je da su se sinoć malo opustili, mi smo u izolaciji već 50 dana, bez obitelji. Imali smo i prije utakmice s Engleskom puno problema, ali tijekom igre nijedan igrač nije htio ići vani, to je ono što je mene zaista učinilo ponosnim."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider