Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki gospodin

Tužni i razočarani Southgate: "Hrvatska ima prekaljene ratnike, želim vam sreću u finalu"

Engleski izbornik nadmašio je očekivanja javnosti, ali mu svejedno ostaje žal zbog poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Engleski izbornik Gareth Southgate izgledao je jako razočarano nakon poraza od Hrvatske u polufinalu Svjetskog prvenstva. Krenuo je s komentarom utakmice.

"Mislim da smo jako dobro igrali u prvom poluvremenu, izuzetno. S obzirom na važnost utakmice, bio sam jako zadovoljan. Kad imaš šanse, moraš zabiti i povećati prednost, Drugo poluvrijeme bili smo labilniji, nismo stali na loptu, ne znam je li to zbog manjka iskustva. Hrvatska ima ogromno iskustvo, dobre igrače. Vratili smo stabilnost, dobro smo igrali u produžetku, ali oni imaju pojedince koji ti mogu naštetiti. Naše su šanse bile jednako dobre, ali oni su uspjeli zabiti. Želim im sreću, pokazali su sjajan karakter, imaju iskusne, ali i nadarene igrače. Želim im sreću u finalu."

Nacija je tužna, ali i ponosna. Kako vi gledate na ovaj rezultat?

"Morat ćemo prespavati, sada osjećamo bol. Nismo realno očekivali da ćemo doći ovako daleko, ali kad dođeš ovdje, želiš zgrabiti priliku. Ponosan sam na ovu skupinu igrača. Vidite reakcije navijača, nacija je vrlo ponosna na igrače i ono što su postigli. Prerano je, moramo malo propatiti, pa onda komentirati. Ponosan sam na igrače, ne mogu tražiti više. Prešli su mnoge barijere i prepreke koje su povijesno kočile našu reprezentaciju."

Svjetsko prvenstvo nije gotovo, imate još jednu utakmicu. Kako se pripremiti nakon bolnog poraza?

"To je utakmica koju nijedna momčad ne želi igrati. Imamo samo dva dana za pripremu, želimo odigrati tako da budem ponosni. Bit će težak zadatak procijeniti mentalnu snagu svakog igrača. Moramo to napraviti."

Harry Kane ostao je bez benzina?

"Dao je sve za momčad. Udrugom dijelu nismo kontrolirali loptu u jednom dijelu utakmice, nismo gradili igru kao u prvom. Sad je trenutak da budemo snažni kao momčad, da malo razmislimo. On je kapetan i sjajno je vodio momčad. Ne mogu od njega tražiti više."

Vrlo često kada se dogodi ovakav poraz, to je trenutak za resetiranje. Vi mislite da je ovo korak prema naprijed?

"Jasno je da ima jako puno pozitivnih stvari, napredovali smo, mlada momčad mora skupljati iskustvo. Da biste postali pobjednici, morate preskakati prepreke, mi smo ih preskočili. Želimo momčad koja će igrati u kontinuitetu ovako, da ćemo ostvariti rezultate. Dokazali smo sami sebi da je to moguće. Igrači su sazreli na međunarodnoj pozornici."

Kako ćete riješiti problem da postižete golove iz igre, a ne samo iz prekida?

"Mi moramo maksimalno iskoristiti naše prednosti. Stil igre smo razvili, ali nismo još dovršena priča, imamo još jako puno posla. Treba uzeti u obzir da smo neke prepreke preskočili, konačno smo pobijedili na penale. Igrali smo napadački, zanimljiv nogomet, stvarali smo puno šansi. Igru iz prekida forsirali smo jer smo znali koliko je to važno na ovakvom turniru. To je za mene pozitivna stvar, a ne negativno."

Je li vas Hrvatska iznenadila u drugom dijelu?

"Nisam bio iznenađen, jer Hrvatska je vrlo iskusna momčad, jaka momčad. Oni su iskusniji od nas, znali smo da će se boriti za svaku loptu. Uspjeli smo se oduprijeti i vratiti stabilnost. Izgledalo je da ćemo pucati jedanaesterce, ali oni su iskoristili svoje šanse, preokrenuli su rezultat, to vam puno govori kakva je to momčad."

Što ćete reći igračima ili što ste već rekli?

"Ne mogu im reći nešto zbog čega bi se bolje osjećali. Nitko nije očekivao da ćemo doći do polufinala, a kad smo već došli, mislili smo da ćemo pobijediti. Mi smo tek treća engleska momčad koja je došla do polufinala. Igrači su dali sve od sebe, pokušali smo osvježiti momčad izmjenama. Oni tek fizički sazrijevaju, a Hrvatska ima prekaljene ratnike. To je prevagnulo."

Engleski izbornik je zaključio:

"Ne smijemo zanemariti kakvu smo priliku propustili, ali proživjeli smo fenomenalno iskustvo. Ako smo uspjeli razveseliti naciju, a znam da jesmo, onda ne smijemo biti nezadovoljni."

Hoće li Hrvatska postati svjetski prvak u nogometu?

Ukupno glasova:

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider