Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ivica medo iz rusije

Slapovi emocija zapljusnuli Hrvatsku: Vatreni zadivili svijet i već sada debelo nadmašili bivšu državu

Hrvatska nogometna reprezentacija pokazatelj je da se Hrvati mogu uspješno nositi sa svijetom i daje vjeru u bolju budućnost...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija postigla je drugim mjestom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji najveći rezultat u povijesti Lijepe Naše. To je ne samo najveći nogometni uspjeh nego i općenito sportski, jer s nogometom se ništa ne može mjeriti. Slavlje i doček koji se sprema Vatrenima u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima najbolje govori o kakvom se uspjehu radu.

Kada su emocije u pitanju, teško je razlučiti i vagati je li nacija bila u većom zanosu, slavlju i zajedništvu kada su originalni Vatreni osvojili broncu u Francuskoj ili sada. Te 1998. bilo je i drugo vrijeme, posljedice rata još su bile svježe, drukčije se živjelo, bile su okolnosti koje se, vjerujemo, više neće i ne mogu ponoviti.

Možda i ne treba uspoređivati, neka oba povijesna događaja ostanu u sjećanjima onih koji su imali sreću ih doživjeti. Možemo reći da smo živjeli u doba kada se povijest stvarala, možemo prepričavati priču o Vatrenima generacijama koje dolaze i ostaviti u amanet legendu koja neće ishlapiti sve dok je nogometa, a možda ni nakon njega. Kultura jednog naroda i na taj se način stvara i oplemenjuje.

Problemi neće nestati, besparica neće iščeznuti, ali...

Dežurni cinici reći će da puki navijači od toga nemaju baš ništa, osim paprenih troškova za ulaznice i putovanja, ako su se odlučili za put u Rusiju. Strogo gledajući materijalnu stranu cijele priče, to je točno, no postoji i duhovni aspekt, ono što se ne može dotaknuti rukom, a tako ga dobro osjećamo.

Problemi neće nestati, besparica neće iščeznuti, ratovi neće prestati, ali ostat će lijepo sjećanje na dane kada se nije razmišljalo o problemima i kada je vladala neobjašnjiva atmosfera među ljudima, povezanost, zajedništvo koje pokazuje da se konceptualno različiti ljudi ipak oko nekih stvari mogu složiti. To daje nadu u bolju budućnost, veću solidarnost, bolji život, ako baš hoćete.

I hrvatska država i nogomet profitirat će od veličanstvenog uspjeha Vatrenih. Postoje razni načini. Ako još netko nije čuo za Hrvatsku na ovom bijelom svijetu, sad sigurno jest. Vatreni su svjetski brend koji se pametnim korištenjem može višestruko oploditi. U zemlju za koju nikada niste čuli teško da možete otputovati, zar ne? Imidž Hrvatske u svijetu bit će značajno popravljen.

Ni puno veće države nisu uspjele doći do finala

Najlakše je zaključiti da bi hrvatski nogomet trebao izvući najveću korist. S tim zaključkom moramo pričekati, vidimo da su već pokrenute neke inicijative o izgradnji stadiona u Zagrebu, ali tu smo priču već milijun puta kušali, tako da pušemo i na hladno. Izgradnja bolje infrastrukture ostaje upitna, ali rast cijene hrvatskih igrača neupitan je. To je izravna korist koju će imati hrvatski klubovi. Naravno, i raznorazni menadžeri, nakupci i prekupci, to je nemoguće izbjeći. Kakva će korist biti izvučena, vidjet će se tek kada se prašina slegne. Treba biti realan i to reći.

Sigurno ostaje fantastičan podvig koji će ostati vječno zapisan u nogometnim almanasima. Hrvatska je dvaput dospjela u samu završnicu svjetskih prvenstava. Koliki je to pothvat, pokazuje podatak da to nije uspjelo ni mnogim puno većim državama, a koje imaju veliku nogometnu tradiciju. Nema smisla nabrajati jer je lista podugačka. Ako baš hoćete, ni bivša država, koja je bila znatno veća i mnogoljudnija, nije imala rezultate na svjetskim smotrama kao što ih ima samostalna Hrvatska u manje od tridesetak godina postojanja. Hrvatska je već sada debelo nadmašila bivšu Jugoslaviju, što dovoljni govori o kakvoj se razini rezultata radi.

Zašto ne možemo biti uspješni i na drugim poljima?

Nogomet i općenito sport pokazatelj su da se Hrvatska može nositi sa svijetom. Ako Hrvatska može biti ravnopravna svijetu u sportu koji je daleko najpopularniji i u kojem je najteže uspjeti, ako može biti ravnopravna u onome što je egzaktno, u čemu nema skrivanja i muljanja, a to je općenito sport, zašto ne bi bilo uspješna i na drugim poljima? Nogomet može biti pokazatelj hrvatskim građanima da se može uspjeti i na svjetskoj razini, može biti uzor i nit vodilja baš svima.

Vatreni su zadivili cijeli svijet ne samo svojim igrama nego i izraženim karakterom, borbenim duhom, zalaganjem, nepokolebljivim pristupom, htjenjem i voljom. I hrvatski navijači impresionirali su uzornim ponašanjem i korektnim navijanjem. Vatreni su osvjetlali obraz naciji i poslali dobru sliku u svijet o Hrvatima. Da je samo to, dovoljno je.

U ponedjeljak od 10:50 Nova TV gledateljima donosi višesatni prijenos u kojem će naše nogometaše pratiti od polaska iz Moskve do dolaska na glavni zagrebački trg, gdje će biti organiziran slavljenički doček. Bez obzira na rezultat finalne utakmice, Vatrenima se u Hrvatskoj priprema veličanstven doček, koji ćete moći pratiti i na portalima GOL.hr i DNEVNIK.hr.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider