Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bol traje i danas

Suze Stevena Gerrarda bile su zbog današnjeg datuma...

Liverpool je na pragu novog doba, tuga zbog dvije stvari traje već 25 godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je sudac odsvirao kraj na Anfieldu, a stadion pao u masovnu euforiju zbog pobjede nad Manchester Cityjem pet kola prije kraja prvenstva, Steven Gerrard nije mogao suzdržati suze. Liverpool je na pragu prvog naslova prvaka nakon 1990. godine kada je bio uvjerljivo najveći klub u Engleskoj.

Samo godinu dana prije dogodila se najveća tragedija u povijesti engleskog nogometa i zato su te godine važne za ovaj klub. 96 navijača Redsa poginulo je u polufinalu FA kupa na utakmici s Nottingham Forrestom na stadionu Hillsborough Sheffieldu 15. travnja 1989.

Engleske vlasti i mediji brzo su se tada okomili na navijače Liverpoola koji su samo četiri godine ranije izazvali nerede u finalu Kupa prvaka na Heyselu gdje je poginulo 39 navijača, uglavnom Juventusa. U huliganskim 80-ima upravo su Redsi imali jedne od najokorjelijih navijača i lokalna policija u Sheffieldu pala je na ispitu.

No, brzo je javnost shvatila kako ovaj put nisu bili krivi huligani. To je pokazao i famozni 'Taylorov izvještaj'. Borba navijača Liverpoola traje i danas. A veliku su pobjedu odnijeli prije dvije godine kada je slučaj ponovno otvoren. Loša policijska kontrola i krive procjene njezina tadašnjeg neiskusnog šefa dovele su do tragedije u kojoj su navijači na tribini pregazili sami sebe.

Privatna tragedija Stevena Gerrarda

Policija je otvorila željezna vrata koja su u biti bila zid i stotine navijača navalile su na početak utakmice iako je tribina s navijačima Liverpoola već bila prepuna ljudi. Oni koji su pokušali preskočiti ogradu tretirani su kao huligani, a u biti su pokušali izvući živu glavu, sve dok policija nije shvatila da je u tijeku tragedija opisana toliko puta .

Najmlađi od 96 poginulih bio je bratić Stevena Gerrarda, 10-godišnji Jon-Paul Gilhooley. Upravo je njegova smrt odredila karijeru legendarnog kapetana koji je smatrao kako bi odlaskom iz kluba izdao pokojnog bratića.

''Razlog mojim emocijama nakon pobjede nad Cityjem je upravo zbog datuma. Ovaj je tjedan svake godine više od nogometa za sve ljude povezane s Liverpoolom.''

Dan tuge u Liverpoolu

Danas će se u gradu obilježiti ova velika tragedija, a na ceremoniji će govoriti trener Liverpoola Brendan Rodgers i trener Evertona Roberto Martinez. Na terenu će biti ispisan broj 96 i to od brojnih klupskih šalova koji su danima pristizali u Liverpool iz cijele Engleske i svijeta.

Nešto slično kao prije 25 godina kada su navijači Liverpoola i Evertona spojili Anfield i Goodison Park zavezanim šalovima gradskih rivala između kojih nikada nije vladala žestoka mržnja, tek veliko suparništvo.

Cijela britanska javnost duboko je povezana s ovom nesretnom pričom i to je možda jedan od razloga što velika većina onih neutralnih u borbi za naslov prvaka isti želi upravo klubu s Anfielda i njihovom legendarnom kapetanu Steveu G-u. Bila bi to filmska priča...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider