Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Fortuna i suci kroje finala

Dortmund teško oštećen, Guardiola se drži za glavu: Koji sam luđak!

Pep Guardiola sjest će na klupu Bayerna nakon što je Jupp Heynckes pokorio Njemačku i Europu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok milijuni navijača Bayerna diljem svijeta slave, jedan čovjek u New Yorku drži se za glavu i pita se: Što je meni ovo trebalo? Da je Pep Guardiola znao da će Jupp Heynckes odvesti Bayern do petog naslova prvaka Europe i najvjerojatnije trostruke krune, vjerojatno bi bez razmišljanja odbio ponudu Uliju Hoenessa da preuzme klupu bavarskog diva u sljedećoj sezoni.

>> Bayern München - Borussia Dortmund 2:1 (Mandžukić 60', Robben 89' / Gündogan 67')

„Maknite se od mene, ne želim ni pomisliti na Bayern“, odbrusio bi Guardiola Hoenessu i nastavio uživati u lagodnom životu u New Yorku. Heynckes je pokorio Njemačku i Europu. Više od toga se ne može, odnosno jedino se može ponoviti taj uspjeh, a to će biti vraški, baš vraški teško.

Hoeness skočio pred rudo

Da je Hoeness znao u prosincu prošle godine što će se dogoditi do kraja sezone, ne bi ni pomišljao tražiti novog trenera. Hoeness je „skočio pred rudo“ slično kao i kada je godinama popovao o svojem poštenju i časti, a onda mu se dogodi skandal s neplaćanjem poreza. Nakon što su Guardioli ponudili bajoslovni ugovor prema kojem će zarađivati 16 milijuna eura godišnje, a ovaj je to objeručke prihvatio, uzmaka više nije bilo. Heynckes bi morao otići i da je aterirao na Mars.

Još jednom se potvrdilo staro pravilo u nogometu da se od pukovnika do pokojnika i obratno postaje u hipu. Jučer ismijavan, već danas slavljen poput kakvog grčkog boga. Ako se samo prisjetimo kakve je kritike Heynckes morao trpjeti nakon što je prošle sezone nesretno ispustio titulu u finalu protiv Chelseaja i sve to usporedimo s današnjim panegiricima, doći ćemo do zaključka da je u nogometu sreća možda i najvažniji faktor.

Rizzoli je morao isključiti Dantea

Bayern i Heynckes prošle sezone u finalu nisu imali ni trunke sreće, da jesu pobijedili bi Chelsea bez većih problema. Ove sezone u finalu protiv Borussije Dortmund nisu odigrali ništa bolje, dapače, protiv Chelseaja su bili dominantniji, ali Fortuna je na kraju ipak bila na njihovoj strani. Ili, kako bi to rekli navijači Dortmunda, sudac Nicola Rizzoli, koji je trebao, neki će reći i morao, isključiti Dantea kod prekršaja za jedanaesterac Dortmunda (67. minuta).

Dante nogom u trbuh, Ribery laktom u glavu

Ako je Cüneyt Çakır onaj prekršaj Nanija na Arebloi u ogledu Real Madrida i Manchester United ocijenio izravnim crvenim kartonom, a suci širom svijeta upirali su se dokazati kako nije pogriješio, onda je Rizzoli Danteu morao također dati crveni ili u najmanju ruku žuti. Bio bi to drugi žuti karton za Dantea i prema tome isključujući. Ne treba biti previše dovitljiv da bi se zaključilo kako bi se u tom slučaju odnos snaga na terenu u potpunosti promijenio, a možda i krajnji rezultat. Međutim, Rizzoli nije htio ili možda smio, kako hoćete, povući jedini ispravan potez.

Talijan se nije usudio reagirati niti kada je Ribery laktom udario Lewandowskog u 27. minuti. Za mnoge je sudačke eksperte to izravan crveni karton. Neki će reći da je Lewandowski trebao biti isključen nakon što je nagazio Boatenga. Ali, to se dogodilo kasnije, u 79. minuti. Do tada je Bayern trebao imati dva igrača manje na terenu. Je li Uefa odlučila malo „pogurati“ Bayern, koji je prije toga u tri godine izgubio dva finala pa bi treće bilo previše, nikad nećemo doznati, ali ostaje činjenica da je Borussija oštećena. Gledajući cijelu utakmicu, Bayern je imao više od igre i više izglednih šansi, ali pravila su tu da ih se provodi. Neki će reći da sudac nije htio uništiti finale. To je samo naivna „frazetina“.

Je li slučajno što do sada nitko nije obranio titulu Lige prvaka?

Prema toj logici suci imaju neka svoja pravila koja mijenjaju od utakmice do utakmice. Ako je to tako, onda nam pravila niti ne trebaju. Kako god, sreća je ponovno odigrala ključnu ulogu u finalu. Vjerojatno je negdje u zvijezdama zapisano da je junak morao biti osporavani Arjen Robben, ogledni primjer prethodne teze kako se u nogometu kolo sreće uvijek okreće. Tko bi doli, sad je gori.

Loša je vijest za Guardiolu što sreća u pravilu prelazi iz ruke u ruku. Teško da će Fortuna (cinici će reći Uefa) dvije sezone zaredom pratiti istu momčad. Je li slučajno što do sada nitko nije obranio titulu od kada se najelitnije klupsko natjecanje igra u formatu Lige prvaka? No, tko zna, možda je suđeno da se Guardiola uz pomoć hrvatskog reprezentativca Mandžukića ponovno upiše u povijest.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Tko je po vama igrač finala Lige prvaka na Wembleyju?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider