Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
dvije muhe jednim udarcem

Kako do Olimpijskih igara? Ako Norveška osvoji Euro, kvalifikacijski turnir igrat će se u - Hrvatskoj!

Ovog vikenda u Stockholmu će se, na završnici Europskog prvenstva, dijeliti jedna izravna karta za Olimpijske igre u Tokiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osim za jedino zlato koje im nedostaje u impresivnoj zbirci medalja, hrvatski rukometaši će se ovog vikenda u Stockholmu boriti i za plasman na Olimpijske igre koje se ovog ljeta održavaju u Tokiju.

Nakon što je aktualni svjetski prvak Danska ispala već u skupini u prvom krugu Europskog prvenstva, čime je otpala mogućnost da se na Olimpijske igra plasira ona reprezentacija koja u eventualnom finalu bude poražena od Danaca, računica je postala sasvim jasna: za izravni plasman u Tokio potrebno je osvojiti rukometni Euro.

Rukometni Euro 2. faza - skupine Rukomet Euro 2020: Hrvatska osvojila srebro, svi rezultati na jednom mjestu divider

Hrvatska rukometna reprezentacija još uvijek nije sigurna za nastup na Igrama pa je, naravno, najkraći put da u nedjelju osvoji zlato u Stockholmu i kao europski prvak čekira kartu za Tokio.

Ukoliko se to ne dogodi, bilo bi dobro da Euro osvoji - Norveška. Evo i zašto...

Na proljeće će se, od 17. do 19. travnja, igrati tri olimpijska kvalifikacijska turnira za koje su već određeni domaćini - Francuska, Norveška i Njemačka - dok je Hrvatska u statusu rezerve što znači da, ukoliko jedna od ove tri reprezentacije postane novi prvak Europe, onda će se turnir za čije je domaćinstvo ta država bila predviđena, dodijeliti Hrvatskoj.

gol expired Slovenci ostali u igri za polufinale Europskog prvenstva: Preokretom do pobjede nad senzacijom Eura divider

Već su, u onoj mjeri u kojoj je to bilo moguće s obzirom da se trenutno igra i Afričko prvenstvo s kojeg će stići dvije reprezentacije, poznati i protivnici.

Tako su za nastup na prvom turniru predviđene Norveška, Španjolska, Čile i Južna Koreja, na drugom Francuska, Hrvatska, drugoplasirani iz Afrike i trećeplasirani iz Europe, a na trećem Njemačka, Švedska, drugoplasirana reprezentacija iz Europe i trećeplasirani s Afričkog prvenstva. Sa svakog od tih kvalifikacijskih turnira na Olimpijske igra će se plasirati po dvije najbolje reprezentacije.

gol expired Hrvatska želi domaćinstvo Svjetskog rukometnog prvenstva: Evo gdje bi se i kako igralo divider

Kao što možete vidjeti, Hrvatska je smještena na turnir s Francuskom gdje, primjerice, mogu doći još Slovenci ili Mađari i neka nezgodna afrička reprezentacija. Takav turnir, koji će se igrati u Parizu, bio bi jako težak.

Stoga, ako Hrvatska ne osvoji Euro, najbolje bi bilo da to uspije Norveškoj. U tom slučaju bi Norvežani automatski izborili nastup na Olimpijskim igrama, a turnir koji je predviđen za odigravanje kod njih igrao bi se kod nas.

gol expired Najbolji igrač Eura u Hrvatskoj tvrdi: ''Nitko ne može pobijediti Norvežane'' divider

Gdje točno - to zasad nije poznato, makar neslužbene informacije govore kako je prvi favorit Split odnosno Spaladium Arena u kojoj su Kauboji prije dvije godine imali frenetičnu podršku tijekom Europskog prvenstva koje se igralo u Hrvatskoj.

U takvom scenariju Hrvatska, Španjolska, Čile i Južna Koreja bi se borile za dva mjesta u Tokiju. Ne treba posebno napominjati koliko je to lakša opcija od one varijante da igramo u Parizu s Francuzima i Slovencima/Mađarima, a niti naglašavati koliki su izraziti favoriti Hrvatska i Španjolska naspram Čilea i Južne Koreje.

gol expired Imamo dobitnika rukometne lopte s potpisom Kauboja divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider