Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Četiri nova testa

Oni stoje Kaubojima na putu do polufinala: Zahuktali domaćin, hit prošlog Eura i dvije velesile

Hrvatska reprezentacija saznala je sve suparnike u drugom krugu Europskog prvenstva u rukometu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je zasad ostvarila sve što je naumila na Europskom prvenstvu u rukometu - maksimalan učinak u skupini A i prijenos dva boda u iduću fazu, a da se pritom nitko nije ozlijedio.

Još da je Lino Červar uspio dati više odmora glavnim igračima, bilo bi sve perfektno, ali i ovako možemo biti jako zadovoljni.

Nakon raspleta u skupini B Kauboji su saznali sve suparnike u drugom krugu. Bit će to, redom, Austrija, Njemačka, Češka i Španjolska.

Šaroliko i zanimljivo društvo, ali ne i nepobjedivo kad su u pitanju nastojanja da se domognu jednog od prva dva mjesta i odlaska u polufinale.

Austriju vodi Metličićev "krvnik", a imaju i prvog strijelca Eura

Za početak - Austrija. Zajedno s Norveškom i Švedskom oni su domaćini ovog Europskog prvenstva i imaju velike ambicije. Reprezentacija je to koja nikad nije napravila neki veliki uspjeh, nikad se nisu ni približili osvajanju medalje, a najbolji rezultat i jedini put kad su neko veliko natjecanje završili među 10 najboljih datira im iz 2010. godine: deveto mjesto s Europskog prvenstva kojemu su također bili domaćini.

Izbornik im je dobro poznati hrvatski "krvnik", Slovenac Aleš Pajovič, koji je na Euru 2004. u Sloveniji Petru Metličiću ozlijedio oko. Glavna zvijezda reprezentacije je 23-godišnji šuter Nikola Bilyk, koji igra u Kielu i trenutačno je s 28 golova prvi strijelac ovog Europskog prvenstva. Druga dva jaka aduta Austrije su vratar Thomas Eichberger i Janko Božović, desni vanjski, Crnogorac koji ima austrijsko državljanstvo i skupa s Bilykom predstavlja veliku šutersku opasnost.

Češka na oproštaju Zdrahale

Druga reprezentacija koja je skupa s Austrijom prošla iz skupine B u drugi krug je Češka. Riječ je o ekipi koja je zabljesnula prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj kada je ponovila svoj najveći uspjeh u povijesti osvojivši šesto mjesto.

Česi su bili pravi hit tog EP-a, cijelu su Europu šokirali pobjedama nad Danskom i Mađarskom u skupini koja se odigravala u Varaždinu. Na koncu ih je u utakmici za peto mjesto porazila naša reprezentacija, dok je Ondrej Zdrahala, njihov srednji vanjski, bio najbolji strijelac tog Europskog prvenstva. Zdrahala je već najavio kako se poslije ovog Eura oprašta od reprezentacije pa i on i njegovi suigrači imaju veliki motiv da ode sa što boljim rezultatom.

gol expired Kako do polufinala: Hrvatskoj (možda) budu dovoljne i samo dvije pobjede divider

Iz skupine C Hrvatskoj su u Beč očekivano stigle dvije velike rukometne nacije: Španjolska i Njemačka.

Španjolski "starci" na zalasku (reprezentativne) karijere

Španjolska je aktualni prvak Europe koji je, u skladu sa svojim nadimkom, furiozno krenuo u obranu naslova. Tri utakmice, tri pobjede i gol-razlika +29 šalju poruku kako Španjolci i ovdje pucaju na velike stvari. Naročito je impresivan način na kojim su se obračunali s Nijemcima, protiv kojih su u jednom trenutku imali i 10 golova prednosti.

Španjolce ne treba puno predstavljati, radi se o odlično izbalansiranoj reprezentaciji u kojoj ne znate od koga prijeti veća opasnost. Nekima od njihovih veterana, poput Raula Entrerriosa, Julena Aguinagaldea i Virana Morrosa ovo će Europsko prvenstvo, uz nadolazeće Olimpijske igre, vjerojatno biti oproštaj od reprezentativnog dresa. U skupinu 35+ godina spadaju i Daniel Sarmiento i Gedeon Guardiola, stoga je ključno pitanje hoće li i koliko snage imati Furija u samoj završnici, i ove skupine i u borbi za medalje.

Njemačka - ozljedama poharani dužnik Kauboja

Na spomen Njemačke dvojake su asocijacije u našoj javnosti. Pamtimo ih kao mušterije grandiozne generacije Ivana Balića, kada ih je Hrvatska u razmaku od godinu i pol pobijedila i u finalu Svjetskog prvenstva i u finalu Olimpijskih igara, dok najsvježija sjećanja navode na želju za (sportskom) osvetom.

Prije godinu dana, na Svjetskom prvenstvu, u onoj žestokoj bitci u drugom krugu u Kölnu, Nijemci su s jednim pogotkom razlike svladali Kauboje. Bilo je nekih repova poslije te utakmice, iz našeg tabora žalili su se na pretjeranu pomoć sudaca domaćinima, ali na tome je ostalo - u polufinale su otišli Nijemci i Francuzi, a Hrvatska u utakmicu za peto mjesto.

Njemačka 2020. je reprezentacija koja i dalje uživa veliki ugled, ali ima i gomilu problema. Izbornik Christian Prokop suočio se s brojnim otkazima uoči ovog Eura, pa je bio prisiljen pozvati neke igrače koji sigurno ne bi bili u kadru da su svi zdravi i spremni. Da ovo nije ona moćna Njemačka, vidi se, zasad, i na njegovim igrama. U prvom kolu oni jesu deklasirali Nizozemsku, ali onda je to isto njima napravila Španjolska, a potom su do posljednjih sekundi morali strahovati za pobjedu protiv debitanta na europskoj smotri - Latvije.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider