Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Pritisak manji nego prije

Počelo je Svjetsko rukometno prvenstvo: Što očekivati od Hrvatske?

Utakmicom protiv Islanda Kauboji otvaraju Svjetsko rukometno prvenstvo 2019.

Nakon što su sinoć domaćini Njemačka i Danska pobjedama otvorili Svjetsko rukometno prvenstvo 2019., danas u akciju kreće i hrvatska reprezentacija.

Hrvatska i Island od 18 sati igraju svoj prvi susret na rukometnoj smotri najboljih svjetskih momčadi, a tko bude slavio, imat će više šanse za uspjeh do kraja natjecanja.

Izabranici Line Červara smješteni su u skupinu B, koja će igrati u minhenskoj Olympiahalle, a protivnici će im, redom, biti Island, Japan, Bahrein, Makedonija i Španjolska. Tri prvoplasirane reprezentacije prolaze dalje u drugi krug i prenose bodove osvojene u međusobnim susretima, što je novost u odnosu na protekla tri SP-a kada su dalje išle četiri prvoplasirane i odmah se započinjalo s nokaut-fazom i tako igralo na ispadanje do samog kraja.

U drugom krugu čekaju Nijemci i Francuzi

S obzirom na taj povratak na stari format natjecanja, bit će izuzetno važno prenijeti što više bodova u drugi krug, jer tamo će se tri najbolje reprezentacije iz skupine B križati s tri najbolja iz paklene skupine A, u kojoj se nalaze Njemačka, Francuska, Rusija, Srbija, Brazil i Koreja.

Za razliku od lanjskog Europskog prvenstva, kojem smo bili domaćini, ovaj put Kauboji stižu na jedno veliko natjecanje bez enormnog pritiska i imperativa osvajanja medalje.

Hrvatska više nije u onom najužem krugu favorita za sami tron, to su svakako Danska, Francuska, Španjolska i Njemačka, dok su naši reprezentativci u onom drugom rukometnom ešalonu, skupa s Norveškom i Švedskom.

Nema pritiska kao prije, i to možda ispadne super

I bolje da je tako jer taj je pritisak na nekim ranijim turnirima često znao izazvati kontraefekt, pa sad kad on nije izražen u toj mjeri, možda baš to bude prednost za Kauboje.

Minimalna letvica očekivanja spuštena je do sedmog mjesta, a razlog su Olimpijske igre u Tokiju. Onaj tko se 27. siječnja okiti naslovom svjetskog prvaka automatski će se plasirati i na Olimpijske igre, dok će sve reprezentacije koje budu plasirane od drugog do sedmog mjesta osigurati mjesto na kvalifikacijskim turnirima koji će se igrati u proljeće iduće godine.

Ljudi koji vode hrvatski rukomet uoči prošlog Svjetskog prvenstva gurali su priču da nije toliko važna ta smotra u Francuskoj jer "Hrvatska očekuje pravi rezultat na Euru 2018.". Taj pravi rezultat (čitaj: medalja) nije se dogodio, a sad smo ponovno u situaciji da uoči SP-a slušamo da su "Olimpijske igre najbitnije". I tako unedogled... Koliko je to bježanje od sadašnjosti, koliko stvaranje alibija za eventualni neuspjeh ili nešto treće, procijenite sami.

Kakav rezultat predviđate Hrvatskoj na SP u rukometu?

Ukupno glasova:

Domaćinska atmosfera u Münchenu

Što se tiče kadra naše reprezentacije, izbornik Červar odlučio se za vratarski tandem Marin Šego  Ivan Stevanović. Njegova odluka da se zahvali na suradnji Filipu Iviću izazvala je određene polemike i komentare na društvenim mrežama, bespotrebno, jer Šego brani izvanredno za Pick Szeged, a Stivija u onim izdanjima kad ima svoj dan treba svaki trener. Ivić? On će ovog ljeta proslaviti 27. rođendan i daleko je od dana kad ga se moglo označavati talentom. Nije i trajno prekrižen jer za vrijeme prvog kruga Červar ima pravo na jednu izmjenu u momčadi, što će diktirati ili ozljede ili forma.

Još otkako se umirovio Blaženko Lacković, nemamo na poziciji lijevog vanjskog bombardera svjetske klase, što će Červar pokušati kompenzirati s Domagojem Duvnjakom, a na mjestu organizatora igre rotirati Luku Cindrića i Igora Karačića.

Dok ne počnu utakmice, naravno da postoje određeni upitnici kako će to izgledati, ali ima nešto što je 100 posto sigurno – Hrvatska će u Münchenu imati domaćinsku atmosferu. Brojni Hrvati koji žive u Bavarskoj pokupovali su ulaznice i priredit će Kaubojima lijep štimung koji bi trebao biti dodatni poticaj za seriju pobjeda, već od današnje utakmice s Islandom.

Raspored utakmica Hrvatske

Petak u 18:00: Island - HRVATSKA

Nedjelja u 16:30 HRVATSKA - Japan

Ponedjeljak u 18:00: HRVATSKA - Makedonija

Srijeda u 18:00: HRVATSKA - Bahrein

Četvrtak u 20:30: Španjolska - HRVATSKA

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider