Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zanimljive brojke

Odlične statistike dominantne Hrvatske: Elitni vratari, ''snajper'' Horvat i ubojit napad

Dojam da je Hrvatska igrala odlično u prvom dijelu SP-a potvrđuju i statistike.

Hrvatska je bez poraza osvojila skupinu B prvog kruga i priprema se za nastavak Svjetskog rukometnog prvenstva 2019. Prvi protivnik je Brazil (nedjelja, 18:00), nakon čega slijede okršaji s Njemačkom i Francuskom.

Hrvatska u nastavak natjecanja ulazi s maksimalna četiri boda – zbog remija Njemačke i Francuske Kauboji su vodeći na startu drugog kruga i mogu optimistično gledati prema polufinalu.

A do takvog rezultata Hrvatska je došla odličnom igrom, što otkrivaju i statistike sa službene stranice IHF-a.

Sjajni vratari, Šego "na streljani"

Hrvatska odlično stoji na top-ljestvici vratara: Ivan Stevanović je na diobi četvrtog, a Marin Šego petog mjesta po postotku obrana. Stivi je obranio 39 posto udaraca, a Šego 37 posto. Šego je morao braniti hrvatska vrata od protivničkih udaraca u 115 navrata, dok su Stevanoviću pucali 64 puta.

Samo četiri vratara imala su više posla od Šege - vodeći je Islanđanin Gustavsson koji je morao braniti 146 pokušaja. Od vratara na čiji su gol protivnici pucali više od 100 puta, samo tri imaju bolji postotak obrana od Šege - Nijemac Wolf, Francuz Gerard i Danac Landid, dok je Makedonac Ristovski izjednačen sa Šegom s 37 posto učinka.

Hrvatska stiže u hram rukometa i mjesto najveće sreće za neke naše igrače Domagoj Duvnjak (Foto: AFP)

Na listi najboljih strijelaca najbolje kotira Zlatko Horvat, najbolji hrvatski strijelac s 23 gola, što ga svrstava na diobu osmog mjesta s još šest rukometaša.

Rijetki se mogu mjeriti s preciznim Horvatom

Zlajo je među najpreciznijima od 33 rukometaša koji su zabili barem 20 golova, ujedno i jedini Hrvat u tom društvu. Samo pet rukometaša iz te skupine ima bolju realizaciju od Horvata (82 posto), koji je i ponajbolji izvođač sedmeraca na prvenstvu.

Horvat ima učinak 9/10 s linije sedam metara. Srbin Nemanja Ilić (11/11), Španjolac Ferran Sole (10/10) i Egipćanin Ahmed Elahmar (10/10) nenadmašni su u toj kategoriji nakon prvog kruga. Još nekoliko igrača je stopostotno, ali zbog manjeg broja pokušaja nismo ih uvrstiti u konkurenciju za najboljeg izvođača sedmeraca na ovom SP-u.

Što očekujete od Hrvatske u drugom krugu SP-a?

Ukupno glasova:

Među 36 igrača koji su pucali barem pet sedmeraca, osim spomenute trojke još je samo jedan stopostotan – Norvežanin Magnus Jondal sa 6/6 – a svega osam ih je s jednim promašajem gotovo savršeno kao i Horvat. Pritom je samo monstruozni Danac Mikkel Hansen imao više pokušaja, čak 13.

Ubojit i raznovrstan napad, hrvatski kreativci među najboljima

Hrvatska možda nema strijelca u samom vrhu SP-a, ali to ne mora nužno biti loša stvar, pogotovo kada se pogleda momčadski učinak Hrvatske, koji sugerira da momčad ima širinu i više opcija u napadu.

Kauboji su dosad zabili 152 gola – više imaju samo Norveška (175) i Danska (167). Isti je poredak i u kategoriji realizacije - Hrvatska je zabila 69 posto šutova, Norveška 72, a Danska 70 posto. Hrvatski golovi prilično ujednačeno padaju s raznih pozicija – najviše s devet metara (37), s crte (36) i iz kontre (33).

Hrvatska odlično stoji i u kategoriji asistencija. Ukupno Kauboji imaju 88 asistencija po čemu su treći na turniru iza Norveške (91) i Švedske (84). Najbolji hrvatski asistent, ujedno i četvrti na cijelom SP-u., jest Igor Karačić s 21 asistencijom. Samo jednu manje ima peti asistent turnira Domagoj Duvnjak.

Obrana u razini najboljih reprezentacija

Hrvatska je u blokiranim udarcima točno na prosjeku SP-a – Kauboji su skupili 11 blokada. Najbolji hrvatski bloker je Željko Musa, koji se s pet blokada smjestio na diobu petog mjesta najboljih blokera turnira.

Hrvatska je ispodprosječna po ukradenim loptama – prosječno ih momčadi imaju 17,3, dok je Hrvatska na 14. Međutim, brojevi blokada i ukradenih lopti ne moraju puno govoriti o snazi obrane, budući da statistika IHF-a ne računa, primjerice, koliko je puta obrana natjerala protivnika na težak šut, tehničku pogrešku ili pasivni napad.

Kada pogledamo broj primljenih golova, na kraju dana najvažniji pokazatelj, Hrvatska je šesta na SP-u sa 115 primljenih pogodaka. Samo Danci su primili manje od 110 golova (103), dok su ostale najjače reprezentacije ''tu negdje'' – nakon Danske slijede Njemačka (110), Švedska (111), Francuska (113) i Španjolska (114), dok je prva nakon Hrvatske Norveška (119).

Za kraj, Hrvatska dobro kotira i na fair-play ljestvici, na kojoj zauzima sedmo mjesto - Kauboji su skupili ukupno 16 dvominutnih isključenja i 14 žutih kartona. Najgrublje igra Srbija, koja je na zadnjem mjestu s 27 isključenja, 12 žutih i dva crvena kartona.

Kada se sve zbroji, statistike potvrđuju da Hrvatska zasad igra jako dobar turnir i da se može mjeriti s najjačim reprezentacijama. Nadamo se da će s visokom razinom izvedbi nastaviti i u drugom krugu.

Hrvatska pobijedila europske prvake i bez poraza ušla u drugi krug Svjetskog prvenstva Domagoj Duvnjak (Foto:AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider