Tenis
SPORTOVI
Tenis
Povijest je ispisana

Bravo, bravo, bravo, bravo! Pavić i Mektić dobili Čilića i Dodiga u finalu olimpijskog turnira, ali za nas su sva četvorica zlatni

Od 12 sati dva hrvatska teniska para borit će se za zlato u Tokiju.

Prvi nositelji Mate Pavić i Nikola Mektić potvrdili su status favorita te pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga 6:4, 3:6 i 10:6 u finalu muških parova na Olimpijskim igrama u Tokiju. Paviću i Mektiću formalno će zlato, a „kumovima“ srebro, ali za nas su sva četvorica zlatni.

Tek treći put u povijesti olimpijskih igara u finalu muških parova igrali su tenisači iz iste zemlje, Posljednji put to se dogodilo davne 1908. u Londonu i tada su slavili Britanci.

Prvi nositelji sjajno otvorili

Najbolji svjetski par sjajno je otvorio finale i već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis.

U trećem gemu imali su još dvije break-lopte, a kod vodstva 3:1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig izvukli su oba gema. Međutim, nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6:4.

U drugom setu Čilić i Dodig odigrali su mnogo bolje i svoju su priliku dočekali u šestoj igri načinivši break za 4:2. Bio je to prvi servis koji su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i sa 6:3 osvojili drugi set.

Odlučio super tie-break

Hrvatsko finale razriješeno je u super tie-breaku do 10 bodova. Mektić i Pavić poveli su s čak 6:0 uz dva mini breaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis načinivši veliki korak prema pobjedi.

Vodili su 7:1, no Čilić i Dodig zaprijetili su smanjivši na 8:6. Ipak, iduća dva poena otišla su na Mektićevu i Pavićevu stranu.

Hrvatska je s dvije nove medalje, teniskim zlatom i srebrom, stigla do brojke od ukupno šest medalja u Tokiju - tri zlata, srebrom i dvije bronce.

Dodajmo i kako hrvatski tenis sada ima pet medalja na olimpijskim igrama - zlato, srebro i tri bronce.

Do Tokija bronce su osvajali Goran Ivanišević u singlu i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni (1992.) te Mario Ančić i Ivan Ljubičić u konkurenciji parova u Ateni (2004).

Mektić i Pavić ove su sezone osvojili ukupno devet naslova, pri čemu Wimbledon te sada i olimpijsko zlato.

Sezonu su otvorili pobjedom u Antalyju, gdje su prvi put igrali zajedno u paru. Potom su pobijedili na Murray River Open u Melbourneu, Rotterdamu, Miamiju, Monte Carlu, Rimu, Eastborneu, Wimbledonu i sada Olimpijskim igrama.

U susretu za treće mjesto Novozelanđani Marcus Daniell i Michael Venus pobijedili su Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 7:6 (3), 6:2.

Prva je to teniska medalja za Novi Zeland u povijesti olimpijskih igara.

Pavić/Mektić - Čilić/Dodig 6:4, 3:6, 10:6

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider