Tenis
SPORTOVI
Tenis
oborio dva rekorda!

Roger Federer s 36. godina ponovno ispisao povijest: Ima li granice?

Roger Federer postao je drugi tenisač u povijesti, prvi nakon 1976. i Bjorna Borga, koji je osvojio Wimbledon bez izgubljenog seta!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rekordni osmi put u svojoj čudesnoj karijeri Roger Federer osvojio je najstariji i najugledniji teniski turnir na svijetu - Wimbledon! Federer je u finalu slavio protiv našeg Marina Čilića sa 6:3, 6:1, 6:4, no treba reći da je tenisač iz Međugorja igrao s jakim bolovima uzrokovanim velikim žuljevima na lijevom stopalu.

To ni najmanje ne umanjuje Federerovu pobjedu i drugi Grand Slam naslov u ovoj godini! Podsjetimo, na samom je startu osvojio Australian Open, a sada i Wimbledon. Iako je na pragu 36. rođendana, Roger Federer po prvi je put osvojio Wimbledon bez da je izgubio ijedan set! To je dosad jedino pošlo za reketom Bjornu Borgu 1976. godine.

"Način na koji sam odigrao turnir, nisam izgubio set i držim ovaj trofej pobjednika. Ovo je magičan osjećaj, ovo je zaista previše", kazao je na proglašenju pobjednika.

Bio je to ujedno i rekordni osmi naslov u Wimbledonu za čarobnjaka iz Basela, kojim je postao najuspješniji tenisač u povijesti ovog turnira. Dosada je rekord sa 7 osvojenih naslova dijelio s Peteom Samprasom i Williamom Renshawom.

Kada je sudac izgovorio "game, set and match Roger Federer", Švicarac se nije previše veselio. Suzdržavao je emocije, prije svega jer je gospodin i jer je bio svjestan da Čilić nije bio u stanju dati sve od sebe u ovom finalu. No kada je sjeo u stolicu i pogledao svoj "boks" na tribinama, briznuo je u plač. Tamo su bili njegova supruga Mirka, dva para blizanaca, otac, majka, prijatelji i naravno njegov glavni trener - Ivan Ljubičić.

"Ovo je predivan trenutak za nas kao obitelj. Ovaj je trofej za nas", rekao je Federer gledajući prema dijelu tribine gdje su bili blizanci, blizanke, Mirka i majka.

Federer je posljednji Wimbledon osvojio 2012. godine, odnosno prije pet godina. Lani je izgubio u polufinalu od Miloša Raonića, pri čemu je zaradio i ozljedu koljena, zbog koje je propustio ostatak sezone. Vratio se u siječnju, osvojio Australian Open, a potom i dva Masters 1000 turnira. Nakon toga je preskočio kompletan zemljani dio sezone kako bi se što bolje pripremio za travu, što se pokazalo kao pun pogodak.

Nakon šokantnog poraza od Tommyja Haasa u Stuttgartu, Federer je već gotovo tradicionalno osvojio Halle, a sada i Wimbledon.

"Ponovno ću propustiti šest mjeseci sezone ako će se ponovno stvari ovako odigrati", rekao je Federer na proglašenju pobjednika.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider