Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
morao je rano odrasti

Mateo Kovačić je s 15 godina imao težak lom noge, četiri mjeseca nije mogao hodati, a preporodila ga je vjera

Mateo Kovačić je s 15 godina slomio nogu, no vratio se na najbolji način i danas je jedan od najboljih veznjaka svijeta.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U jučerašnjem dvoboju Leedsa i Chelseaja navijači na stadionu mogli su vidjeti krvnički prekršaj Daniela Jamesa nad Mateom Kovaćićem.

Velški reprezentativac je neobjašnjivo i brutalno uletio u Kovačićev gležanj, a srećom nije mu uspio slomiti nogu, no izgledalo je stvarno ružno.

Kovačić je uspio stati na noge i izaći van terena, a James je dobio izravni crveni karton. No nije Kovačić prošao bez posljedica, gležanj ga jako boli, to je potvrdio i Thomas Tuchel, ali bitno je da nema loma noge.

Mateo Kovačić je već lomio nogu

Hrvatski nogometaš je s 15 godina slomio nogu na utakmici. U to vrijeme je bio veliki talent, dominirao je na utakmicama, kao što i danas radi, a sve je skoro pokvario lom noge. Mnogi se nakon loma u ranom djetinjstvu nisu mogli vratiti vrhunskom sportu, no njega je spasila jedna stvar…

Vjera

Kovačić poslije loma noge četiri mjeseca nije mogao uopće hodati, noge su mu oslabile, ali uz pomoć vrhunskih fizioterapeuta uspio se vratiti i kasnije potpisati profesionalni ugovor za Dinamo, a danas je jedan od najboljih veznjaka svjetskog nogometa.

No važan kotačić u Kovačićevom oporavku bila je vjera u Boga. Hrvatski reprezentativac se u potpunosti psihički obnovio i postao jači, to ga je već kao klinca pretvorilo u odraslog čovjeka.

''Ne znam koliko ja mogu reći o vjeri, upoznao Boga jesam, ali ja sam odgojen od malih nogu tako, uz Crkvu i vjeru. To je kod nas uobičajeno. Ali što se tiče tog perioda, vjera je imala dosta utjecaja. Ne mogu reći da sam imao neki težak put, kod mene je sve išlo lijepo 'uzbrdo', jedino što sam imao taj lom noge koji mi je, moram reći, dobro došao jer sam se duhovno obnovio, cijeli sam se promijenio nakon toga, tako da u svakom zlu ima nešto dobro. Što se tog loma tiče, iako to može čudno zvučati, ali stvarno je dobro došao. Meni put nije bio težak, neki dečki moraju ići po posudbama, meni je sve išlo dobro tako da se ne smijem buniti i drago mi je da se moram odricati zbog takvih stvari'', rekao je Kovačić za župu Svete Anastazije.

Je li bilo straha da se nećeš moći dalje baviti nogometom?

''Sigurno je teško to kad vidiš kako ti skidaju gips, a noga oslabi, ne možeš hodati tri-četiri mjeseca. Normalno da je teško, ali nikad nisam sumnjao u sebe, uvijek sam znao da mogu, da želim i da hoću. Naravno, tu mi je pomogla i moja obitelj i svi oni koji su bili uz mene. Na kraju krajeva, kad se sve to zbroji, ne mogu reći da se nisam htio vratiti nogometu, ali tad sam se bio posvetio vjeri i obitelji. Nogometu sam se i prebrzo i predobro vratio, tako da zaista moram biti Bogu zahvalan'', rekao je Kovačić.

Ostao na zemlji

Kovačiću se nakon loma noge život u potpunosti promijenio. Zaigrao je za prvu momčad Dinama, kasnije je došao do transfera u Inter, potom preselio u slavni Real Madrid, a transferom u Englesku je postao najskuplji hrvatski nogometaš u povijesti.

No silna slava i zarada ga nije pokvarila kao čovjeka, a nakon što je 2018. osvojio srebro u Rusiji, došao je u Sesvetska sela na misu u hrvatskom dresu i oduševio mnoge.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider