Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Početak sezone sve bliže

Velika pojačanja: Vratarski povratnik i bivši NHL-ovak stižu u Medveščak

Hokejaši Medveščaka dobili su tri nova pojačanja u Brlogu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gašper Krošelj i Vito Nikolić ojačali su golmansku liniju, dok je Slovak Jozef Balej osnažio napad Medveščaka koji će svoju prvu utakmicu u novoj sezoni EBEL-a odigrati 8. rujna na gostovanju kod Villacha.

35-godišnji Balej rođen u Myjavi je početak svog juniorskog staža odradio u Dukli iz Trenčina, točnije za njihovu momčad do 18 godina. Tamo je u dvije fenomenalne sezone odigrao 103 utakmice uz 88 postignutih golova i 65 podijeljenih asistencija! Njegove igre nisu prošle nezapaženo pa se već sljedeće godine (1998.) preselio u najjači američki juniorski rang USHL. Tamo je skupio 55 nastupa za Thunder Bay Flyerse i Rochester Mustangse što mu je donijelo transfer u Western Hockey League (WHL).

Svoj prvi profesionalni angažman počeo je odrađivati u AHL-u 2002. godine provevši cijelu sezonu u filijali Montreal Canadiensa, Hamilton Bulldogsima. Odigrao je ukupno 56 utakmica skupivši 20 bodova, a u sljedećoj sezoni debitirao je i za Canadiense odigravši četiri susreta. Iste je sezone razmijenjen u redove New York Rangersa za koje je u 13 susreta postigao jedan pogodak uz četiri asistencije. Bilježio je te sezone Balej odlične brojke i u AHL-u gdje je u 60 susreta upisao 62 bodova što ga je 2004. godine dovelo na AHL All-Star utakmicu.

2006. godine vratio se u Europu, u švicarski NLA gdje je za Fribourg-Gotteron odigrao 37 utakmica postigavši 30 bodova. Hokejaška ptica selica se nakon Švicarske ponovno zaputila u Manitoba Moose, no nakon godine provedene u Sjevernoj Americi, slijedio je konačni povratak u Europu, točnije u češku Extraligu gdje je sljedeće dvije sezone proveo u Trinecu, dok je treću prije odlaska u Slovačku odradio u Kometu iz Brna.

Medvjedi puno očekuju od Baleja

Prije dolaska u Medveščak skrasio se u švicarskom NLB-u postigavši 44 boda u 43 utakmice, a posljednji mjesec prije završetka sezone bio je u Ambri-Piotti zajedno s Gordiejem Dwyerom i sadašnjim trenerom Medveščaka Cameronom.

U dugovječnoj karijeri odigrao je i šest utakmica za reprezentaciju, a nastupio je i na Svjetskim prvenstvima do 18 i 20 godina na kojima je u 13 susreta postigao tri pogotka uz osam asistencija.

"Jozef je odličan napadač s vrhunskim udarcem i velikom vjerojatnošću pogodaka. Ima jako puno profesionalnog iskustva, a prošle je sezone u švicarskoj B ligi bilježio prosjek od boda po utakmici te je kraj sezone proveo u momčadi s Dwyerom i Cameronom. Obojica su o njemu govorila biranim riječima. On je pravi profesionalac u vrhunskoj formi i vrlo kompetitivnog duha", rekao je sportski direktor kluba Aaron Fox.

Drugo pojačanje Medveščaka stiže među vratnice, a radi se o dobro poznatom Slovencu Gašperu Krošelju koji je u zagrebačkom klubu branio u tri navrata. Karijeru je započeo u Slaviji iz Ljubljane gdje je napravio i prve profesionalne korake, a dio juniorskog staža odradio je i u slovačkim Topolcanyjma.

Doveli "elitnog golmana za EBEL"

U Medveščak je prvi puta stigao 2006. godine kada je za klub branio u IEL-u i Prvenstvu Hrvatske. Nakon kratke epizode u Slaviji Krošelj se 2008. ponovno vraća u zagrebački Brlog gdje je ostao naredne tri sezone, a posljednje dvije branio je u EBEL-u. Karijera ga je nakon toga odvela u Jesenice gdje je također branio EBEL, a onda se otisnuo u Skandinaviju, točnije u Dansku braneći za AaB i Harlev Eaglese. Sezone 2013/14 i 2014/15 odradio je u Norveškoj i švedskoj Allsvenskani gdje je za Spartu Sarpsborg i IK Oskarshamn branio ukupno 80 utakmica.

U sljedećoj sezoni ponovno smo ga gledali na golu Medveščaka, ovoga puta u KHL-u gdje je odradio 28 utakmica, a iste je sezone osvojio Svjetsko prvenstvo Divizije 1A sa Slovenijom postavši najboljim vratarom turnira.

Prošlu je sezonu odradio u švedskom AIK-u, a imao je priliku braniti i na Svjetskom prvenstvu te kvalifikacijama za Olimpijske igre.

"Gašpera svi znamo iz njegova vremena provedenog ovdje. On dolazi na poziciju vratarske jedinice. Smatramo da je elitni golman za ligu EBEL-ova ranga i trebao bi nam dati šansu da pobijedimo u mnogim utakmicama. Jako sam sretan što smo ga vratili u Zagreb", rekao je Fox.

Potvrđeno je i kako će sljedeće sezone golmansku liniju dodatno osnažiti rođeni Zagrepčanin Vito Nikolić. 19-godišnjak je juniorsku karijeru nakon KHL Mladosti nastavio u slovačkim Topolcanyjma i Dubnici prije prelaska u Maribor. Prošlu je sezonu nastupao za Medveščak u EBYSL-u, a stalni je član i nacionalne vrste do 20 godina.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider