Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Poludio zbog ponašanja

Stroga ruska trenerica na udaru: ''Kako je moguće tako se ponašati prema 15-godišnjakinji!?''

Kamila Valijeva ima hladne ljude oko sebe, smatra prvi čovjek MOO-a Thomas Bach.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach izjavio je u petak da ga je "jako uznemirio" nastup ruske klizačice Kamile Valijeve, koja, nakon što se našla usred dopinškog skandala, nije bila u stanju u četvrtak na ZOI-ju u Pekingu izvesti slobodni program na svojoj uobičajenoj razini.

Bach je također na konferenciji za novinare u Pekingu istaknuo da nema "veliko povjerenje" u pratnju Kamile Valijeve, posebno izražavajući žaljenje zbog njihove hladnoće i stava prema klizačici nakon njezina nastupa.

"Bio sam jako zbunjen jučer kada sam gledao slobodni program u umjetničkom klizanju. Vidio sam nastup u kojem se mogao vidjeli pritisak na njezinim ramenima. Zbog svoje karijere svjestan sam kakav je pritisak, ali ovo je bilo izvan svega što mogu zamisliti", rekao je Bach.

Valijeva pukla usred nastupa

Iako se na fotografijama moglo vidjeti kako je Valijevu njezini treneri tješe, to je bilo tek nakon što je briznula u plač.

"Vidjeti je kako puca na ledu, kako plače i pokušava završiti svoj program bilo je teško. U svakom pokretu, govoru njezina tijela, mogao se vidjeti golem stres", nastavio je šef MOO-a. "Vjerojatno bi najradije sišla s leda i ostavila sve iza sebe."

"A kako su je prihvatili oni oko nje kako silazi s leda... Bilo je ledeno, umjesto da joj pokušavaju pomoći i utješiti je. Od njezine trenerice mogla se osjetiti udaljenost i iz njezina govora tijela mogao se iščitati prezir. Kako možeš biti tako hladan sa svojim sportašem?" pitao se Bach.

Bach ogorčen ponašanjem njezine okoline

Valijeva je s leda otišla u suzama, a trenerica ju je grdila zbog nastupa.

"Njezina okolina mi ne ulijeva mi povjerenje. Bez obzira na to što se dogodilo ili će se dogoditi u budućnosti, kako je moguće tako se ponašati prema 15-godišnjoj sportašici?" zaključio je.

Valijeva, je u četvrtak u slobodnom programu ostala bez medalje zauzevši četvrto mjesto. Kratki program u utorak je završila kao vodeća, no u četvrtak je u slobodnom programu puknula pod pritiskom i napravila više pogrešaka, što joj je donijelo četvrto mjesto. Njezina sunarodnjakinja Ana Ščerbakova osvojila je zlatnu medalju.

Valijeva je u ekipnom nastupu na ZOI-ju 7. veljače osvojila zlatnu medalju, no onda je dan kasnije otkriveno da je u prosincu na ruskom državnom prvenstvu bila pozitivna na doping. Ruska antidopinška agencija ju je suspendirala, ali je suspenzija ukinuta nakon njezine žalbe, što joj je omogućilo daljnje natjecanje na ZOI-ju. Slučaj je upućen na Sportski arbitražni sud (CAS), koji je u ponedjeljak, dan prije kratkog programa, donio odluku da se Valijeva ipak može natjecati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider