Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
dobro jutro

Svi pozdravljaju odgađanje Olimpijskih igara, napokon priznali i Japanci

Čini se kako će Olimpijske igre definitivno biti odgođene.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je po prvi put najavio kako njegova zemlja uzima u obzir mogućnost odgađanje ovogodišnjih Olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza zbog pandemije koronavirusa od kojega je dosad umrlo gotovo 15.000 osoba diljem svijeta.

"Ukoliko održavanje Igara u njihovoj integralnoj formi ne bude moguće, tada ćemo razmotriti mogućnost njihove odgode. No, otkazivanje Igara za sada nije opcija", izjavio je Abe u japanskom parlamentu.

Abe se obratio zastupnicima dan nakon što je Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na svom izvanrednom sastanku donio odluku o donošenju "planiranih scenarija" među kojima je i onaj koji predviđa odgađanje Igara. Predsjednik MOO-a Thomas Bach o mogućnosti odgode Igara potom je obavijestio i predsjednika Organizacijskog odbora Igara Yoshira Morija.

"Nismo mi ti koji odlučuju o odgodi Igara, ali odsada tu mogućnost moramo uzeti kao realnu. Nisam toliko blesav da inzistiram na tome sa se Igre održe u planiranom terminu", izjavio je Mori na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Treba li odgoditi i Olimpijske igre?

Ukupno glasova:

Iz MOO-a su najavili kako će o mogućoj odgodi Igara odučiti u sljedećih mjesec dana.

U nedjelju je Kanada objavila kako neće slati svoje sportaše u Tokio ni na Olimpijske niti na Paraolimpijske igre ako će se one održati ove godine, dok je Australski olimpijski odbor najavio da bi se njegovi sportaši trebali početi pripremati kao da će se Igre održati 2021.

"Jasno je da se Igre ne mogu održati u srpnju", izjavio je potpredsjednik AOC-a Ian Chesterman, inače šef misije za OI u Tokiju.

"Ponašanje naših sportaša je bilo sjajno tijekom treninga i priprema, ali stres i nesigurnost su im preteški."

Međunarodni atletski savez (WA) također je pozdravio jnajavu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) o odgodi ovogodišnjih Olimpijskih igara.

"WA pozdravlja raspravu unutar MOO-a kojom se razmatra odgađanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. S njom se slažu svi predsjednici naših kontinentalnih saveza, naše vijeće kao i natjecatelji. Spremni smo na suradnju s MOO-om i svim ostalim sportovima kako bismo pronašli alternativni termin", objavio je WA.

Prema pisanjima stranih agencija, WA je spreman promijeniti i termin održavanja svog sljedećeg Svjetskog prvenstva na otvorenom koje bi se trebalo održati u američkom Eugeneu od 6. do 15. kolovoza sljedeće godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider