Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Red Bull Cliff Diving

Svjetski skakački spektakl ovaj vikend u Mostaru, tamo gdje mu je i mjesto

Skokovi u vodu s vrtoglavih visina sami po sebi dovoljno su spektakularni. No, kada uključuju frapantne tjelesne manevre i savršeno planirane pokrete svakog dijela tijela, i to u izvedbi najboljih skakača svijeta – onda su doista vrijedni toga da im svjedočimo, ako ne uživo, onda bar putem malih ekrana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada je popularna svjetska serija Red Bull Cliff Diving svoje prvenstvo odlučila dovesti u Mostar, napravila je izvanredan pothvat jer skakačka kultura kojom diše ovaj grad nešto je čime se ponosi cijela Bosna i Hercegovina.

Trostruka olimpijska visina skakaonice, točnije 27 metara, visina je koja bi u slučaju pogrešnog, takozvanog 'palačinka' pada, bila jednaka padu na beton s 13 metara s visine. A glavni protagonisti ovog svjetskog prvenstva svoje majstorije izvode bez ikakve zaštitne opreme. Ono što imaju je savršena fizička sprema, zavidna razina mentalne snage i nevjerojatna koncentracija. Skok možda traje samo tri sekunde, no tijekom te tri sekunde najbolji skakači svijeta uspiju izvesti ono što ni u usporenoj snimci ne možemo prebrojiti. A nakon pravog umijeća pokreta, u hladnu (ispod 10 stupnjeva) i brzu Neretvu udare s prosječnom brzinom od oko 90 kilometara na sat.

A za sigurnost skakača brinu se ronioci koji tijekom cijelog natjecanja borave u Neretvi, privezani konopima kako ih rijeka ne bi odnijela. Čim skakač uroni u vodu, oni rone za njim i odmiču se od njega tek pošto im on da jasno određeni znak da je sve u redu.

Iako talenti ove svjetske serije iz sezone u sezonu grade svoj skakački stil i teško je i procijeniti tko bi mogao biti pobjednik, Mostar ipak ima svog favorita, a to je Orlando Duque, Kolumbijac koji je Mostarce osvojio još prije mnogo godina kada je posjetio njihov Stari most. A Orlando je napravio i nekoliko uspješnih projekata i u Hrvatskoj, pronašavši savršene litice na Visu, Dugom otoku, u Rogoznici i drugim obalnim mjestima.

Nakon Italije, Portugala, SAD-a i Irske, i Mostar je spreman za svoj spektakl, koji započinje već danas, a u subotu 16.9. cijelo natjecanje možete uživo pratiti na WWW.REDBULL.TV.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider