Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
''zašto mi dirate dijete?''

Policija u Londonu nije prepoznala poznatu sportašicu: Objavljena snimka maltretiranja zbog boje kože

Britanska atletičarka Bianca Williams doživjela je veliku neugodnost u vlastitom gradu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Londonu se u nedjelju dogodio ružan incident koji je podigao dosta prašine u cijeloj Velikoj Britaniji. Poznata britanska sprinterica rođena u Londonu i europska prvakinja u štafeti na 400 metara iz Berlina prije dvije godine Bianca Williams doživjela je incident u kojem londonsku policiju optužuje za rasizam.

Williams i njezina supruga, portugalskog rekordera na 400 metara Ricarda dos Santosa, zaustavila je policija u zapadnom Londonu gdje žive i pretražila im vozilo tražeći oružje. Naravno, kod ove sportske obitelji nikakvo oružje nije pronađeno, a nakon svega će, piše Guardian, vjerojatno tužiti policiju zbog uznemiravanja.

Optužbe na račun policije zbog rasnog profiliranja

Williams, ali i mnogi drugi, tvrde kako se u ovom slučaju radilo o jasnom rasnom profiliranju. Naime, s mužem i tromjesečnim sinom vozila se u skupom Mercedesu koji je zaustavljen jer su u njemu viđene dvije tamnopute osobe. U isto vrijeme, ovih je tjedana u tom dijelu Londona u trajanju policijska akcija pretraživanja sumnjivih osoba zbog povećanog broja fizičkih napada.

Policija je službeno objasnila kako je zaustavila vozilo jer se kretalo u suprotnom smjeru i nije se zaustavilo na znak policije. Williams tvrdi da je to laž jer su se vozili u jednosmjernoj ulici te da je za taj razlog zaustavljanja saznala tek nakon što je putem Twittera policija pokušala objasniti razlog zaustavljanja.

Policija se sad nalazi pod pritiskom jer je Williams objavila snimku incidenta koji je uznemirio supruga i nju jer su odmah shvatili kako su žrtve rasnog profiliranja. Zbog toga je Dos Santos izgubio živce tijekom incidenta.

Na snimci se može čuti kako njezin suprug viče da nisu ništa skrivili, dok je Williams na rubu suza pitala policijske službenike zašto joj diraju tromjesečnog sina.

''Još uvijek sam uzrujana što su me odvojili od tromjesečnog djeteta koje nije znalo što se događa. Kad će nam iskreno reći 'zaustavili smo vas jer ste crni'? Naravno da neće jer za njih Ujedinjeno Kraljevstvo nije rasističko, a u biti rasizma ima jako puno'', rekla je Williams za Sky.

U medijima je istupio i legendarni britanski atletičar i sprinter Linford Christie. Britanska legenda ujedno je i trener Biance Williams i Ricarda dos Santosa. On je otkrio kako se Dos Santosu ista stvar dogodila drugi put u nekoliko mjeseci.

''Siguran sam da nije ni posljednji put. Što je to bilo sumnjivo? Automobil ili tamnoputa obitelj? Ili je iz vozila smrdjelo na marihuanu? Što je ovaj put? Zbog čega je obitelj izvučena nasilno iz vozila ispred svog doma?'' bjesnio je Christie.

''Mi smo krivi dok nam se ne dokaže nevinost. Ponašali su se prema nama kao da smo na Top 10 listi FBI-a. Zbog čega su me zaustavili? Jer sličim nekome koga oni naganjaju? Ili jer izgledam kao da si ne mogu priuštiti ovaj automobil?'' bio je ogorčen portugalski sprinter Dos Santos, kojem su tijekom incidenta stavljene i lisice.

Ugledni Guardian piše kako se policija poziva na zakon po kojemu je upotreba sile bila opravdana, no ovaj list tvrdi kako s pravne strane za takav postupak ipak nije bilo potrebe te kako Williams ima pravne osnove za tužbu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider