Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
sretno našima!

Otvorene Zimske olimpijske igre: Hrvati ponosno prošetali, Kolinda ih pozdravljala s tribina

Zimske olimpijske igre održavaju se u Pekingu.

Svečanost otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu počela je u petak u 20 sati po lokalnom vremenu (13 sati po srednjoeuropskom vremenu) na Nacionalnom stadionu.

Svečanosti je nazočio kineski predsjednik Xi Jinping te predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i drugi viši kineski dužnosnici.

Hrvatsku zastavu na otvaranju su nosili skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender. Na ZOI u Pekingu 2871 sportaš iz 91 zemlje natjecat će se u 15 sportskih disciplina, dok će Hrvatsku predstavljati 11 sportaša.

Na stadionu se pojavila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pozdravila naše okupljene sportaše. Bivša predsjednica danas je članica Međunarodnog olimpijskog odbora.

gol expired Zimske olimpijske igre 2022.: Raspored hrvatskih sportaša i sportašica divider

Peking je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion ili Ptičje gnijezdo je prvi stadion domaćin svečanosti otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, nastupit će ukupno 11 hrvatskih sportašica i sportaša, od kojih je 10 predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza u trima sportskim granama.

Kako je odlučila struka i vodstvo Hrvatskog skijaškog saveza, temeljem 3+3 norme u alpskom skijanju Hrvatsku će predstavljati Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić, te u muškoj konkurenciji - Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega. Svi alpski skijaški reprezentativci nastupit će u veleslalomu i slalomu, osim Mateja Vidovića koji nastupa samo u slalomu.

Janica Kostelić (Foto: AFP) Salt Lake City spreman za domaćinstvo ZOI 2030. Janica Kostelić posebno pamti 2002. divider

Nordijsko skijanje predstavljat će u trećem olimpijskom nastupu Vedrana Malec te debitanti Marko Skender i Tena Hadžić. Djevojke će nastupiti u disciplinama: sprint slobodnim načinom, na 10 km klasičnim načinom, ekipnom sprintu, a Vedrana Malec okušat će se i u utrci na 30 km slobodnim načinom s grupnim startom. Marko Skender nastupit će u utrkama - sprint slobodnim načinom, na 15 km klasičnim načinom i u ski maratonu - 50 km slobodnim načinom / grupni start .

gol expired Potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u hrvatskom taboru na Zimskim olimpijskim igrama divider

U snowboardu će nas predstavljati Lea Jugovac, a nastupit će u disciplinama Big Air i Slopestyle, dok će premijerno naša predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama (short track) biti Valentina Aščić na 500 i 1500 metara. Unatoč činjenici da je ostvario rezultat unutar olimpijske norme, biatlonac Krešimir Crnković ostao je prvi ispod crte, a na listi čekanja ostala je i bob posada, predvođena pilotom Draženom Silićem u obje discipline (dvosjed i četverosjed)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider