Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Prava mala enciklopedija

Jedinstvena kulturno-sportska manifestacija uvod u vaterpolski Euro u Splitu

Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim vaterpolskim savezom, otvorio je izložbu o počecima vaterpola u Hrvatskoj, bogatoj tradiciji i najvećim uspjesima ovog sporta.

U sklopu odbrojavanja do početka Europskog vaterpolskog prvenstva u centru Splita je otvorena izložba "Vaterpolo u Hrvatskoj – stoljetni krug od Splita do Splita".

Izložbu su organizirali Hrvatski športski muzej i Hrvatski vaterpolski savez, a svečano je otvorena ovog utorka ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Tom prilikom okupljenima se obratila ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Nakić, glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza Renato Živković (koji je ujedno i izvršni direktor organizacije nadolazećeg Europskog prvenstva), izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić kao i kustosi Petra Husain Pustaj i Marijan Sutlović.

Svi oni izrazili su zadovoljstvom činjenicom da će se u gradu pod Marjanom uskoro održati Europsko prvenstvo u vaterpolu budući da poveznica između Splita i vaterpola datira davno unatrag, u početke 20. stoljeća. Činjenica je da je upravo na splitskim Bačvicama davne 1908. godine, odigrana prva vaterpolska utakmica u organizaciji splitskih studenata u Pragu, predvođenih legendarnim Fabjanom Kaliternom. Vaterpolo je najtrofejniji hrvatski momčadski sport, a njegova snaga počiva na stoljetnoj tradiciji klubova koji su davali uspješne igrače, osvajače brojnih medalja s reprezentacijom.

Dašak svega toga možete osjetiti na izložbi koja je otvorena ovog utorka, a kako poručuju organizatori Europskog prvenstva, to je tek prvi od nekoliko događanja izvan bazena, kao uvertira u veliki dvotjedni spektakl u Spaladium Areni.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider