Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Van stadiona prosvjedi

Otvorene Olimpijske igre uz spektakl na stadionu: Sandra i Josip ponosno nosili hrvatsku zastavu

U 13 sati započela je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara.

Danas su službeno počele Olimpijske igre u Tokiju koje su se trebale održati prošle godine, no odgođene su za 2021. godinu. Trajat će do nedjelje, 8. kolovoza.

Hrvatska ima ukupno 59 predstavnika, 39 u muškoj i 20 u ženskoj konkurenciji. 

Od 13 sati na rasporedu je ceremonija otvaranja iako su natjecanja počela još prije dva dana.

Hrvatska na OI 2021: RASPORED nastupa naših olimpijaca

Tijek ceremonije:

16:15 Japanski car Naruhito proglasio je Igre otvorenima.

15:50 Ceremonija se privodi kraju i to na spektakularan način. Uz pomoć više od 1800 dronova organizatori su oblikovali planetu Zemlje u zraku.

15:35 Defile je završen izlaskom Japanaca, a prije njih su izašli Francuzi koji će ugostiti sljedeće Igre.

15:00 Zastavu države Tonga opet je nosio legendarni sportaš koji je nastupao i na ljetnim i na zimskim igrama. No hit je prije pet godina postao jer je zastavu nosi golog i nauljenog torza. Tako je bilo i ovaj put.

14:50 Treba reći i kako su ispred stadiona gdje se održava ceremonija otvaranja prosvjedi Japanaca koji se ne slažu s održavanjem Igara usred globalne pandemije koronavirusa.

14:40 Izašli su i naši susjedi Slovenci, ipak samo sa svojom zastavom. U koloni su bili i košarkaši predvođeni čudesnim Lukom Dončićem.

14:30 Za sve navijače pripremili smo KVIZ u kojem možete provjeriti svoje znanje o hrvatskim medaljama na olimpijskim igrama.

14:19 Na svečani defile izašli su i hrvatski sportaši. Zastavu su nosili atletičarka Sandra Perković i Josip Glasnović koji se natječe u streljaštvu u u dusciplini trap.

Hrvatska ima ukupno 59 predstavnika, 39 u muškoj i 20 u ženskoj konkurenciji. Na otvaranju ih je zbog obaveza i restrikcija bilo oko 25.

 

MOO odbio Slovence

13:55 Međunarodni olimpijski odbor odbio je inicijativu potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Schinasa i slovenskog premijera Janeza Janše da olimpijska delegacija Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava Europskom unijom, na svečanosti otvaranja OI u Tokiju, pored slovenske, nosi i zastavu EU-a.

Schinas i Janša u pismu MOO upućenom u nedjelju nošenje zastavu EU-a su obrazložili time da ona simbolizira europsko jedinstvo i vrijednosti na kojima se temelji EU, a koje su u skladu sa vrijednostima olimpijskog pokreta.

"Svaka olimpijska delegacija može biti predstavljena samo jednom zastavom i nisu dopuštene nikakve iznimke. U protivnom MOO bi bio suočen sa zahtjevima raznih institucija, koje također kao i EU, dijele vrijednosti olimpijskog pokreta. U Tokiju će biti sportaši iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora te olimpijska ekipa izbjeglica što je dovoljno jasna poruka o miru i solidarnosti u cijelom svijetu", odgovorili su iz MOO-a.

13:50 Same Igre kasnije otvorit će japanski car Naruhito koji će tako ponoviti ulogu svog djeda Hirohita koji je 1964. godine proglasio otvorenim OI koje su također održane u Tokiju.

13:40 Napokon je krenuo i defile sportaša iz 200-injak zemalja...

13:30 Gimnastičar Tin Srbić (24) spreman je za svoj prvi nastup na olimpijskim igrama koji će se dogoditi u subotu oko 4.45 sati po hrvatskom vremenu.

"Jedan dugo čekan i dugo sanjan cilj se ostvario. Napokon sam ovdje i stvarno uživam."

13:20 Nažalost, cijela se ceremonija održava pred praznim tribinama, a jednako će biti i na svim borilištima. Japan je tek nedavno pogodio najteži val pandemije.

13:10 Svečani defile nije popčeo, u tijeku je program kojeg su pripremili organizatori. Veliki vatromet je bio već na početku ceremonije.

13:05 Prvi hrvatski sportaš koji je nastupio rano jutros na našem vremenu bio je Damir Martin. Naš je veslač uvjerljivo izborio četvrtfinale u samcu prvim mjestom u svojoj grupi.

"Ova utrka mi je dala pitanje na upitnike u kakvoj sam formi nakon puta i dolaska u Tokio. Mogu biti zadovoljan, jer je drugi dio utrke bilo puko odrađivanje posla. Jedva čekam sljedeću utrku'', rekao je Martin.

13:00 Počela je svečana  ceremonija . Glavni dio ceremonije bit će defile nacija, atletskom stazom proći će predstavnici 205 država, a među njima i Hrvatska. Čast nošenja zastave pripala je Sandri Perković i Josipu Glasnoviću.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider