Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
GLOBALNA UTRKA XTERRA STIŽE U HRVATSKU

Mali Lošinj domaćin najizazovnije triatlon utrke u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2020. godini, XTERRA CROATIA

Danas je u Zagrebu predstavljeno prvo hrvatsko izdanje vodeće svjetske off road triatlon utrke XTERRA Croatia koja će se u travnju iduće godine održati na otoku Lošinju, a kojoj je prisustvovala i peterostruka europska XTERRA prvakinja i četverostruka pobjednica XTERRA WORLD TOUR 2019 ujedno i ambasadorica hrvatske XTERRA utrke.

 Oko 900 stotina profesionalnih triatlonaca, žena i muškaraca, upravo će se na Jadranskoj obali, točnije u Malom Lošinju, pokušati kvalificirati na XTERRA Svjetsko prvenstvo na havajskom otoku Mauiju. Ovo je ujedno i prvi put u povijest da jedna ovako zahtjevna adrenalinska utrka dolazi u Hrvatsku, a na Lošinju će biti njezino premijerno izdanje za Srednju i Istočnu Europu. Pred natjecateljima je 41,5 kilometara off road staze na kojoj u što kraćem vremenu i po pravilima moraju preplivati 1,5 kilometar mora, odvoziti 30km off road biciklističke staze te istrčati 10 off road kilometara.

U sklopu utrke održat će se i utrka brdskog biciklizma - XTERRA Croatia MTB Race. Dužina off road mountbike staze bit će 40 kilometara uz ukupnu visinsku razliku od 900HM, sa startnom i ciljnom pozicijom u Malom Lošinju!
Hrvatsku verziju ove moćne globalne utrke koja se 18. travnja 2020. trči u Hrvatskoj na otoku Lošinju, predstavio je Luka Mišović, direktor utrke XTERRA Croatia:
„Izuzetno sam ponosan i sretan što smo moj tim i ja nakon gotovo godinu rada sa XTERRA-om uspjeli dogovoriti da se upravo ova svjetski poznata triatlon utrka održi u Republici Hrvatskoj i to na jednom od naših najljepših otoka, na Malom Lošinju. Najbolji natjecatelji svijeta u ovome sportu na Lošinju će se boriti za 51 “ulaznicu” za njihov nastup na Svjetskom prvenstvu koje se održava na otoku Mauiju na Havajima u listopadu 2020. godine. XTERRA Croatia, kao GOLD event u kalendaru svjetskih utrka, održat će se od 16. do 19. travnja 2020. s različitim popratnim programima, ali s naglaskom na glavnu utrku u subotu, 18. travnja 2020. te MTB utrku od 40 km duž cijelog otoka a koje će siguran sam ostaviti bez daha i one najspremnije.“

 

Direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković potvrdio je spremnost lokacije za domaćinstvo ovog prestižnog sportskog natjecanja:
„Zadovoljstvo nam je da će se upravo na Lošinju, koji nosi titulu Europskog otoka sporta u 2020. godinu, održati prvo hrvatsko izdanje vodeće svjetske off road triatlon utrke. Vjerujem da će sudionike očarati atraktivan krajolik i lošinjske staze, jer upravo su mnogi plivači već potvrdili ljepotu i visoku čistoću našeg mora. Cilj nam je sportom i biciklizmom te ovakvim sportskim događajima produžiti turističku godinu te se nadamo da ćemo Master planom razvoja bike turizma to i uspjeti.“

Glavni partner XTERRA Croatia utrke je hotelski brend Lošinj Hotels & Villas. Rikardo Hesky, član Uprave Jadranka hotela, tvrtke u okviru koje djeluje brend Lošinj Hotels & Villas, istaknuo je vrijednost ove utrke za pozicioniranje destinacije otoka Lošinja te samog brenda na globalnoj turističkoj mapi:
„Lošinj Hotels & Villas vrlo rado podržava ovakve događaje. Vjerujemo da će XTERRA koja sljedeće godine premijerno dolazi u Hrvatsku, baš na otok Lošinj, okupiti pojedince i timove koji se žele okušati u ovim sportskim disciplinama, upoznati otok, našu ponudu, gostoljubivost te da će sa sobom ponijeti lijepe uspomene.“

Predstavljanju XTERRA Croatia prisustvovala je i Helena Karaskova Erbenova, peterostruka europska XTERRA prvakinja i četverostruka XTERRA WORLD TOUR 2019 pobjednica te ambasadorica XTERRA Croatia utrke na Lošinju. U Hrvatsku je stigla dan nakon što je primljena u XTERRA Kuću slavnih, a u prethodna dva dana je obišla lokacije i rutu utrke na Malom Lošinju:
„Lošinj je predivno mjesto, jednostavno prelijepo. Oduševljena sam prirodom, gostoljubivošću lokalnih ljudi te odnosom prema poviješću, osobito kroz Muzej Apoksiomena. Za onaj dio natjecateljskih staza i ruta koje sam vidjela i testirala mogu reći da su vrlo izazovni i prelijepi u isto vrijeme i sigurna sam da će natjecatelji uživati i ponijeti prelijepe uspomene sa sobom. Radujem se proljeću i XTERRA utrci na Lošinju!“

Prijave za XTERRA Croatia koja se održava od 16. do 19. travnja u Malom Lošinju otvaraju se u nedjelju 1.12.2019. na adresi https://www.xterraplanet.com/event/xterra-croatia. Pravo prijava imat će i hrvatski trkači triatlonci.

O XTERRA UTRCI:

Sve je započelo 1996. godine, kada su se gorski biciklizam i triatlon sastali u dvoboju najjačih na havajskom otoku Mauiju. Utrka se sastojala od grubog plivanja oceanskim vodama, utrke brdskim biciklom i trčanjem. Predstavljala je novi trkački format koji je privlačio i triatlonce i brdske bicikliste. Brdski biciklisti donijeli su svoj ležeran stil i jako samopouzdanje. Triatlonci su donijeli svoje naporne treninge i strastvenu predanost. Ubrzo su otkrili zajednički duh i stav koji ih je spajao. Ma koliko bili različiti, nisu se mogli oduprijeti izazovima i uzbuđenjima koje nudi ovaj novi multi sport.

Od jednodnevne utrke koja se održavala na najudaljenijem otočnom lancu na svijetu – na Havajima, XTERRA je evoluirala u izdržljivi sportski životni stil koji je atraktivan diljem svijeta. U proteklih 20 i više godina XTERRA je prerasla svoj status samo 'utrke' i postala istinski način života za tisuće neustrašivih triatlonaca i trkača diljem svijeta.

https://www.xterraplanet.com/event/xterra-croatia

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider