Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"bio sam spreman. slomljen sam"

Teorija zavjere na Svjetskom atletskom prvenstvu: IAAF zabranio nastup zdravom atletičaru?

U sjeni nastupa u finalu naše Sare Kolak u bacanju koplja, ispod "radara" je prošao možebitni skandal u utrci na 400 metara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Južnoafrikanac Wayde van Niekerk (25) potvrdio je u utorak kako je trenutačno najbolji trkač svijeta na 400 metara. Naslovu olimpijskog pobjednika iz Rio de Janeira, do kojega je lani stigao sa svjetskim rekordom, pridodao je i naslov svjetskog prvaka na SP u Londonu.

Van Niekerk je do pobjede u finalu Londona stigao na suveren način, s vremenom od 43.98 i velikim usporavanjem u završnici, ali samo zato jer pored sebe u finalu nije imao najveću prijetnju, Bocvanca Isaaca Makwalu, kojem je Međunarodni atletski savez (IAAF) zabranio nastup iz "medicinskih razloga, na preporuku liječničkog delegata IAAF-a".

Posljednjih se dana mogu slušati priče kako među atletičarima hara virus, koji je zahvatio popriličan broj vrhunski sportaša. Među njima je navodno bila i naša Sara Kolak, koja je u utorak navečer osvojila 4. mjesto u finalu bacanja koplja.

No vratimo se na kontroverznu utrku na 400 metara. Makwala je bio spreman trčati finale, čak je i stigao pred stadion, ali mu je osiguranje zabranilo ulazak. Objasnili su mu da je rizik da ne zarazi ostale atletičare, no Bocvanac se s time nije mogao pomiriti.

"Samo želim čuti zvuk pištolja i krenuti u sprint. Molim vas. Slomljen sam. Osjećam kao da je riječ o uroti. Ne znam je li riječ o IAAF-u ili britanskog atletskoj organizaciji. Bio sam spreman trčati", napisao je na profilu društvene mreže Makwala.

O uroti je za BBC progovorio i legendarni atletičar i vladar ove discipline Michael Johnson.

"Wayde van Niekerk je IAAF-ov favorit. I sada je jedina osoba koja bi ga mogla pobijediti u utrci na 400 metara izbačena iz utrke. Teorije zavjere kruže uokolo, ali tko stoji iza toga?", zapitao se Johnson.

Treba reći da je Makwali zabranjeno da se utrkuje i dan ranije u kvalifikacijama za 200 metara, jer je povraćao, pa možemo reći da ova "suspenzija" nije stigla iz vedra neba. No, svejedno ostaje vrlo diskutabilna...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider