Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
kreće drugi krug

Hrvatsku muče tri ogromna problema na Euru, ali veseli nešto što nitko nije očekivao

Hrvatska kreće u drugi krug Eura 2022. Tri problema u igri su tu, malo golova s krila, vanjski šut i forma golmana.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se u drugi krug Europskog prvenstva u Slovačkoj i Mađarskoj. Hrvatski rukometaši preselili su u Budimpeštu gdje će igrati najmanje još četiri utakmice.

Izabranici Hrvoja Horvata izgubili su u grupi protiv Francuske, ali s dvije pobjede protiv Srbije i Ukrajine zasluženo prošli dalje.

Horvat u najvećim brigama

Reprezentaciju je pomeo koronavirus, čak sedmorica igrača su otpala u planovima Hrvoja Horvata jer su se zarazili (Srna, oba Mandića, Šušnja, Musa, Mihić i Mamić) a još dvojica odmaraju zbog ozljede. (Duvnjak i Jaganjac).

gol expired Evo što vam treba ako idete u Budimpeštu navijati za Hrvatsku: Pazite, Mađari su jako strogi divider

Nije nažalost nemoguće da kroz idućih nekoliko dana ostanemo bez još nekoliko igrača ako dobiju pozitivan test, svaki dan Mađari testiraju Hrvate kao i sve druge reprezentacije.

Kako su igrali?

Kroz reprezentaciju su za pripreme i Euro prošli mnogi igrači. EHF je čak ukinuo svoje pravilo o listi od 35 igrača na koje se smije računati, danas izbornik Horvat može pozvati bilo koga.

gol expired Idući suparnik Hrvatske je najveći hit Europskog prvenstva: Već su priredili dva iznenađenja divider

Iako svaku utakmicu igramo s nekoliko izmjena, u toj frci hrvatski rukometaši se jako dobro snalaze. Početak protiv Francuske bio je jako loš, no onda se obrana posložila, došli smo na -2 u 47. minuti i onda su se dogodila tri isključenja kod Hrvatske i tu smo se raspali protiv jakih Francuza. Ali veseli činjenica da smo ih imali, no nedostajalo je i malo sreće.

Već u toj utakmici rodilo se veliko hrvatsko pojačanje

Hrvatska javnost je protiv Francuske upoznala 22-godišnjeg Tina Lučina, srednjeg vanjskog koji je oduševio debijem. Čak je Petar Metličić izjavio da nitko u povijesti reprezentacije nije tako dobro odigrao u svojoj prvoj utakmici. Lučin je Francuzima zabio četiri gola Francuzima, Srbi su dobili čak šest golova, kao i Ukrajinci.

Mladi Riječanin je slučajno upao na popis za Euro jer nam je netko trebao za pripremne utakmice, ali prometnuo se u najboljeg hrvatskog strijelca na Euru i on je sigurno najveći dobitak reprezentacije.

Veseli mlado krilo, ali nedostatak je vidljiv…

Protiv Ukrajine se probudio i Marin Jelinić koji igra na lijevom krilu. Jelinić je zabio šest golova iz šest pokušaja, ali to nije bilo na postavljenu obranu i to jako brine. Čupić je na ovom Euru odličan, ali skoro pa ne zabija na postavljenu obranu, sve je to iz sedmeraca ili kontri.

Igra s krila bila je godinama najveći adut Hrvatske. Tu smo bili možda i najjači na svijetu. Imali smo Džombu, Šprema, Kaleba, Horvata, Štrleka…,a danas je tu od starijih samo Čupić pa mladići poput Mandića, Mihića i Jelinića moraju još puno raditi kako bi ponovno bili na vrhu.

Vanjski šut mora biti osjetno ubojitiji

Problem vanjskog šuta traje godinama u reprezentaciji, to je komentirao i Blaženko Lacković u intervjuu za gol.hr. Na Euru je Ivan Martinović jako dobar, ali dojam ostaje kao da ne koristi svoj šut koliko bi trebao. Više se oslanja na prolaz jedan na jedan, to mu odlično ide, a uz šut bi još više podigao razinu igre reprezentacije. No nadamo se da će se i to popraviti za iduće utakmice, ogroman potencijal imamo u Jaganjcu kojeg još čekamo, Martinoviću, Iviću, doći će i Mamić, a spominje se čak dolazak Sliškovića koji iza sebe ima dobru sezonu u Portu…

Gadža to mora promijeniti

U nedostatku Duvnjaka i Cindrića (koji se kasnije priključio), Ante Gadža je postao naš prvi srednji vanjski, iako je trebao biti tek treća opcija da su od početka tu Duvnjak i Cindrić. Gadžina najveća mana je što ne gleda prema golu i nije opasan za protivničke golmane, ali dobro surađuje s pivotima i vanjskom linijom i uz više proboja prema golu trebao bi biti još bolji.

Ovo mu je prvo veliko natjecanje s 29 godina pa mu se sigurno opraštaju i neke pogreške koje inače ne radi u klubu, treba priznati da je veliki pritisak voditi igru reprezentacije kao što je Hrvatska.

Najveći problem - golmani?

Hrvatska na vratima ima Ivana Pešića i Matu Šunjića, jako iskusne i kvalitetne golmane, no još uvijek čekamo da zaključaju svoja vrata.

Mi smo ključnu utakmicu protiv Srbije pobijedili tako šta su Pešić i Šunjić zajedno imali šest obrana, Pešić dvije, Šunjić četiri. Za usporedbu, Cupara kod Srbije je imao deset obrana… Istina, Šunjićeve obrane protiv Srbije su prelomile utakmicu, no neće to svaki put biti tako. Treba nam kontinuitet. 

Hrvatski golmani su protiv Francuske obranili sedam lopti, a protiv Ukrajine osam. Ne veseli taj podatak, ali sigurno će doći i dobra predstava s njihove strane. Srećom, obrana Hrvatske je jako dobra pa se njihove slabije predstave toliko i ne primijete. No kada obrana popusti onda oni moraju zaustaviti napade protivnika.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider